2019. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

Hirdetés

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

Érdemes-e tövig nyomni a gázt vagy készítsük a lábunkat a fékre? Nagyot ment az ingatlanpiac az elmúlt években az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően, de vajon mit hoz a jövő, ha elindulnak felfelé a kamatok? Hogy egyáltalán elindulnak-e és ha igen, mikor, arról a piac szakértői beszéltek a Property Investment Forum 2018 konferencia makrogazdasági workshopján.


A demográfia vissza fog csapódni, a belső migráció komoly hatással lesz az ingatlanpiacra, így rövid távon nem lehet mást csinálni, mint tövig nyomni a gázt. Az erős kínálat a következő két évben továbbra is fenntarthatja az ingatlanbefektetési piac erős teljesítményét. Noha a politikai kockázat jelen van, ezt nem lehet beárazni és nem is lehet vele mit kezdeni a stratégiák során. Komoly kockázat lenne viszont az ingatlanpiacnak, ha az eurót elengednék. Emellett a kialakulóban lévő lakhatási válság is jelentős kockázatot jelent – hívta fel a figyelmet Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója.

Az úgynevezett ideiglenes motorok nem tűnnek el. Jövőre nem hoz lassulást, sőt még gyorsulást is hozhat az uniós források felhasználása. A belső kereslet és az olcsó finanszírozás egy-két évig még pörgetni fogja az építőipart és az ingatlanpiacot, 2020-tól viszont jöhet egy komoly lassulás. A hosszú ideje tartó laza monetáris politika miatt, ha jön majd egy lassulás, a jegybank nem fog tudni érdemben intézkedni. Mivel a kamat lejjebb már nem mehet, ezért az árfolyam elengedésével hathat majd a gazdaságra, viszont a magyar gazdaság nem engedhet meg magának egy brutális árfolyamgyengítést – mondta el Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

A szakértő szerint szó sincs arról, hogy a bérnövekedés megálljon. Ha viszont a bérek gyorsabban nőnek a termelékenységnél, akkor egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a cégek csődbe mennek.

Hirdetés

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

A kereskedelmi ingatlanpiac nem túlfűtött, a lakáspiac viszont már más kérdés. A devizahitel-állomány megindult, ami egy olyan kockázat, amivel most nem foglalkozik senki, de ha nyomás alá kerül a szektor a következő recesszióban, az problémát jelenhet – tette hozzá Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója.

A magyar gazdaságnak nincs ekkora növekedési potenciálja, 1-2 százalék a reális szint. A 4-5 százalékos növekedés a beáramló EU-forrásoknak köszönhető, ha ez leáll, akkor a növekedés el fog tűnni. A lakossági fogyasztás még két-három évig erős lehet, de utána sem az lesz mint 2008-ban, hanem egy lassú kitetőzés várható. Az ingatlanpiacon az árak berobbantak, de a növekedés végén járunk, a 2020-as években az árak már nem fognak emelkedni. A ciklus vége akkor lesz, amikor megépítik a legmagasabb felhőkarcolót Budapesten – mondta el Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. IT elnöke. Alapvetően három helyről lehet gond:

  • lesz-e infláció
  • az EU mikor unja meg Magyarországot
  • Kína lassulása mikor okoz bajt


Ezeket nehéz előre jelezni, de arra is van esély, hogy a piac elkezdje árazni Magyarország esetleges kilépését az EU-ból.

2019.01.13 16:40 Térképen az országos lakásárak – Hol érdemes most vásárolni?
2018.12.29 06:00 Egymilliós négyzetméterárak a belvárosban – Mit hozhat 2019 a hazai lakáspiacon? (TOP 10 sztori – 3.)

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/zsiday-2020-tol-megallhat-a-lakasarak-emelkedese.310953.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dél-koreai befektető vásárolt irodaházat a Váci úti folyosón

Dél-koreai befektető vásárolt irodaházat a Váci úti folyosón

A Skanska eladta budapesti Nordic Light Trio irodaházát a JR AMC dél-koreai ingatlanbefektetési alapnak. Ez …