2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Újra napirenden a lakásáfa – Megszólalt az MNB

Hirdetés

Újra napirenden a lakásáfa – Megszólalt az MNB

Az új lakások áfája körül a bizonytalanság ugyan megszűnt, de a hosszú távú, megfelelő szint megtalálása még nem került le a napirendről – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Banai Ádám, az MNB Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója. A szakértő a falusi CSOK esetleges árfelhajtó hatásáról is beszélt, valamint arról, hogy miért fontos, hogy a jegybank egyre nagyobb figyelmet fordítson az ingatlanpiacra.


Az MNB egy korábbi tanulmányában ismertette a szomszédos országok lakásáfáit, melynek során többek között Szlovéniát hozták példának, ahol a kedvezményes áfa csak a saját célra vásárlóknak érvényes, a befektetők viszont a normál áfakulccsal tudnak lakást venni. A kérdésre, hogy egy ehhez hasonló megoldás itthon is szóba kerülhet-e, Banai Ádám úgy nyilatkozott:

A 2018. november 1-jéig építési engedélyt kapott lakásoknál a 2023-ig alkalmazható 5 százalékos áfakulcs azt jelentette, hogy sok lakásfejlesztést elnyújtanak, mert nincs az a nyomás, hogy az év végéig feltétlenül be kell fejezni őket. A 2019-es befejezések egy része áttevődött 2020-ra, viszont 2021-től gyakorlatilag nem látunk új lakásépítési projektet. Mivel jellemzően két, két és fél éves lefutása van egy fejlesztésnek, ezeknek a terveknek már meg kellene jelenniük. Ha nincs változás a jelenlegi szabályozási környezetben, akkor 2021 teljesen kieshet lakásfronton – tette hozzá a szakértő.

Hirdetés

Az MNB ingatlanpiaci szerepe

Az ingatlanpiachoz kapcsolódó építőipar a gazdaság szinte minden más szektorával erőteljes kapcsolatban van. Az előző válság tanulsága az, hogy az ingatlanpiaci túlhevülésből nagyon komoly problémák alakulhatnak ki. Az itthoni válságnál két termék rejtett magában kockázatot: a jelzálogalapú devizahitelezés és a projekthitelezés, azaz a kereskedelmi ingatlanok fejlesztését elősegítő kölcsönök. Az MNB törvényi feladata a pénzügyi stabilitás fenntartása, márpedig az előzőek fényében egyértelmű, hogy stabilitási szempontból kiemelt szerepe van az ingatlanpiacnak – emelte ki az MNB ingatlanpiaci szerepével kapcsolatban, amivel nemrég a Portfolio Ingatlan is részletesen foglalkozott:

2019.04.12 09:38 Már majdnem az MNB fújja a passzátszelet a hazai ingatlanpiacon

Falusi CSOK

Ma már egyértelmű, hogy a CSOK bevezetésének érezhetően árfelhajtó hatása is volt az újlakás-piacon, míg a következő időszakban főleg a falusi CSOK okozhat drágulást. Ennek oka, hogy a falusi CSOK-kal számításba vett településeken az adásvételek kétharmada ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt években. A használt ingatlan vásárlására fordítható ötmillió forint az ügyletek jelentős részét lefedi – hívta fel a figyelmet Banai Ádám.

2019.04.12 11:42 Itt a hivatalos lista: ezeken a településeken érhető el a falusi CSOK
2019.04.12 14:19 Falusi CSOK: Tihany és Zánka is a támogatható települések között

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ujra-napirenden-a-lakasafa-megszolalt-az-mnb.320977.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Salátatörvényben rejtették el a Balatonra vonatkozó legújabb jogi lépést, ami könnyedén milliárdos tóparti ingatlanok megszerzését …