2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Újabb elvándorlási hullám indult – Véget érhet a lakásárak emelkedése?

Hirdetés

Újabb elvándorlási hullám indult – Véget érhet a lakásárak emelkedése?

A külső kerületek egyértelmű fölényét hozták a tavalyi költözések a fővárosban, az országon belül pedig Pest megye és Budapest mellett a szomszédos megyék a legkedveltebbek – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely az országon belüli vándorlást, költözéseket vizsgálta a KSH adatai alapján. A főváros és Pest megye viszonylatában megnéztük a pontos számokat, amelyből úgy tűnik, hogy ismét erősödik a fővárosból az agglomeráció felé történő vándorlás.


  • A fővároson belüli költözések célpontja tavaly a külső kerületek voltak: a legtöbben a XVIII. kerületbe mentek, a második és harmadik helyen pedig a XVI. és a XVII. kerület áll.
  • A legtöbben a lakáspiaci drágulásban elsőként érintett belső kerületekből (V., VI., VII., VIII. IX.) költöztek el.
  • Az is látszik, hogy az elköltözők többsége a kijjebb eső, szomszédos kerületeket választja.
  • Az országos költözéseket nézve kiderül, hogy sok vidéki megyéből Budapestre és Pest megyébe költöztek, emellett a különböző megyékből jellemzően a szomszédos megyék egyike volt a legkedveltebb célpont.
  • A fővárosból ismét egyre többen költöznek az agglomerációba, feltehetően a kedvezőbb lakásárak miatt.

Megtorpanhat a belvárosi drágulás üteme

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a költözési adatokból tényszerűen is látszik, hogy a belső kerületekben elsőként látható és jelentős lakásdrágulás sok ott élőt késztetett arra, hogy magas áron adja el a lakását és a külső kerületekben egy nagyobb, esetleg jobb minőségű lakásba költözzön. A szakértő hozzátette, hogy ha a befektetési célú lakásvásárlók nem tudják felszívni és ellensúlyozni a belső kerületekből kiköltözők által generált ingatlankínálatot, akkor a jövőben ezekben a városrészekben megtorpanhat az árnövekedés.

Hirdetés

Újabb elvándorlási hullám indult - Véget érhet a lakásárak emelkedése?

A külső kerületek lakásai azonban továbbra is olcsóbbak mint a belső kerületekben lévő társaik. A budapesti költözések elemzéséből kiderül az is, hogy az érintettek jellemzően a közelben lévő, kijjebb eső kerületekbe mentek. A legtöbben például a XIV. kerületről a XVI-ra váltottak, ők adják az összes fővárosi költöző közel két százalékát. A XIII. kerületből távozók legnagyobb része a szomszédos IV. kerületet választotta, a XI. kerületből elköltözők pedig a XXII. kerületben találtak új otthont.

Budapest, Pest megye és a szomszédok a legkedveltebbek

Az országos adatok arról tanúskodnak, hogy az elköltözők jelentős része Budapestet vagy valamelyik Pest megyei települést, valamint a szomszéd megyéket vette célba. A Bács-Kiskun megyéből elköltözők fele Budapesten vagy Pest megyében telepedett le, 14 százalékuk pedig a szomszédos Csongrád megyében. Budapestről a legtöbben Pest megyébe és Fejér megyébe költöztek. Emellett az is látszik, hogy a munkaerőpiaci szempontból kedvező helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron megyébe költözők 13-13 százaléka Veszprémből és Budapestről érkezett, Vas megyéből érkezők aránya 7 százalékos, de az ország másik feléből, Borsodból Győrbe költözők aránya is 7 százalékot tett ki.

Újabb elvándorlási hullám indult - Véget érhet a lakásárak emelkedése?


A legtöbben Budapestre és Pest megyébe költöztek, több mint 32 ezren és közel 35 ezren, majd Fejér megye következik, ahová több mint 6 ezren érkeztek, a negyedik pedig Győr-Moson-Sopron megye több mint 5 ezer fős eredménnyel.

Beindult a fővárosi kiköltözési hullám

Ha az elköltözőket is számba vesszük, akkor a fővárosban a mérleg negatív: több mint 3 ezerrel kevesebben költöztek be ugyanis, mint ahányan elmentek. Budapestről tavaly több mint 20 ezren költöztek ki agglomerációs városokba és községekbe, részben emiatt Pest megye népessége 13 ezer fővel nőtt. A budapesti kiköltözési hullám a dinamikus lakásdrágulás miatt jövőre is folytatódhat, ami mérsékelheti a fővárosi áremelkedés ütemét.

Újabb elvándorlási hullám indult - Véget érhet a lakásárak emelkedése?

Budapest népessége a rendszerváltást követő 15 év során közel 300 ezer fővel csökkent, ami elsősorban az agglomerációba költöző lakosság miatt következett be. 2007-től viszont ismét növekedésnek indult a főváros népessége, ami évente 5-15 ezer fős többletet jelentett, ez kis mértékben kompenzálni tudta a korábbi csökkenést. 2015-2016 óta viszont ismét azt látjuk, hogy Pest megye népessége erősebben nő, sőt, 2016 óta Budapest népessége évente néhány ezer fővel ismét csökkenést mutat. Feltehetően ebben az is szerepet játszik, hogy a kedvezőbb lakásárak miatt többen keresnek lakást a főváros környéki településeken, ahol ugyanabból a pénzből jelentősen nagyobb lakást, házat lehet vásárolni.

Újabb elvándorlási hullám indult - Véget érhet a lakásárak emelkedése?

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ujabb-elvandorlasi-hullam-indult-veget-erhet-a-lakasarak-emelkedese.306667.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Budapesten és néhány nagyvárosban úgy növekszik a lakásállomány, hogy az összterület nem változik.(itt most az …