2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Úgyis kipukkad a lakáslufi! – De előtte még brutálisabban nőnek az árak

Hirdetés

Úgyis kipukkad a lakáslufi! – De előtte még brutálisabban nőnek az árak

Három hónap alatt átlagosan 4,5 százalékkal lett magasabb a még szabadon álló budapesti új lakások négyzetméterára, köszönhetően többek között az átárazott projekteknek, valamint azoknak az újonnan bejelentett lakóparkoknak, ahol már 27 százalékos áfa melletti értékesítésre számítanak a fejlesztők, és ennek megfelelően árazzák a projektjeiket.


Elkészült a Budapesti Lakáspiaci Riport legújabb, 2019 második negyedévére vonatkozó elemzése, ami azokra a legalább négylakásos, új társasházak jellemzőire vonatkozik, ahol legalább egy szabad lakást még kínálnak a fejlesztők. Ezek alapján közel 25 ezer az új lakások állománya Budapesten, a korábbi negyedévhez képest ez 1500 új bejelentést jelent. A kínálat, vagyis a még elérhető szabad lakások száma a korábbi 7 ezerről 7860-ra emelkedett, a még eladó sorban lévő lakások között azonban sok olyan van, ami már csak a kedvezményes áfa határideje után, vagyis 2019. december 31-et követően kerül értékesítésre.

Hirdetés

Az újonnan bejelentett mintegy 1500 lakás között már olyanok is vannak, amit 27%-os áfával fognak értékesíteni a fejlesztők, vélhetően ez is hozzájárult ahhoz, hogy 3 hónap alatt átlagosan 4,5 százalékkal nőttek a fajlagos árak azoknál a budapesti új lakóprojekteknél, ahol feltüntették a fejlesztők az árat és még nem foglalták le, vagy vették meg a lakásokat. Érdekes azonban, hogy az összes még szabad új lakás átlagára 65,5 millió forintról 63,3 millióra csökkent, ami arra utalhat, hogy az új projektekben nagyobb számban vannak kisebb alapterületű lakások. Ezeknek ugyanis a négyzetméterára jellemzően magasabb, mint a nagy alapterületű lakásoké, a végösszeg viszont jóval kisebb, ami lefelé húzza az átlagot.

Csupán néhány kerület van, ahol pár százalékkal alacsonyabbak lettek a fajlagos árak, az I., V., XII. és XX. kerületekben 1-4 százalékkal csökkentek az árak. Nem csoda, hogy nem emelkedett az átlagár például az I. és V. kerületeknél, ezeken a területeken ugyanis az átlagos ár már meghaladta az 1,4 millió forintot (I. kerület) sőt, az V. kerületben az átlag már 1,86 milliónál tartott négyzetméterenként 2019 elején. A legnagyobb áremelkedést a XVI. és XXII. kerületben lehetett mérni, 23-25 százalékkal kerülnek többe itt az új lakások, mint 3 hónappal korábban. Ezzel a XVI. kerületben már 670, míg a XXII. kerületben 710 ezer forintot kérnek el egy új lakás négyzetméteréért a fejlesztők.

Úgyis kipukkad a lakáslufi! - De előtte még brutálisabban nőnek az árak

2019.03.18 11:15 Elképesztő, mi történik az új lakásokkal – 60 millió alatt labdába se rúghatsz

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ugyis-kipukkad-a-lakaslufi-de-elotte-meg-brutalisabban-nonek-az-arak.327779.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Megállapodtunk abban, hogy szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés Székesfehérváron – mondta Orbán Viktor még 2015-ben, Székesfehérváron, …