2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Hirdetés

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Nagyon sokféle példa és mód van arra, hogy technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, miközben például a mesterséges intelligencia, vagy a robotikában bekövetkező fejlesztések miatt sokan azért aggódnak, hogy egyáltalán nem lesz szükség a munkájukra – írja a Statista.


A legtöbb szektorban a munkaerőhiány leküzdésére a technológiai fejlesztésekben látják a megoldást, ami a munkavállalók oldaláról viszont komoly aggodalmat okozhat. Az OECD becslései szerint minden ötödik alacsony keresetű munkavállalónál az automatizáció komoly rizikófaktort jelent, és nemcsak a kétkezi munkát végzők körében, hanem a mesterséges intelligencia fejlődésével a szolgáltató szektorban egyaránt. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy a technológiában való előrelépés nem feltétlenül csökkenti a munkakeresletet, inkább másfajta igényeket teremt a munkavállalók képességeit, képesítéseit illetően.

Azok sorolhatók az alacsony keresetűek közé, akik az adott országban számított bér mediánjának a 75 százalékánál kevesebbet keresnek, ezek alapján Görögországban és Spanyolországban vannak leginkább kitéve a munkavállalók, hogy az automatizáció miatt elvesztik a munkájukat.

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Hirdetés

Magyarországon is, többek között az építőiparban, az épületüzemeltetésnél vagy például a retail szektorban komoly kihívást jelent a munkaerőhiány. Az FM & Office Konferencián a szakértők beszámolója szerint a technológia ma a munkaerőhiány kezelését szolgálja, ennek ellenére még mindig abban a helyzetben vagyunk, hogy egy vidéki bevásárlóközpontban gyakran az a legfőbb kérdés, hogy egyáltalán meglesz-e a nyitáshoz szükséges személyzet, a konyhai kisegítők körében mennyiségi problémák vannak, míg mondjuk a műszaki üzemeltetésben a szaktudásban vannak hiányosságok.

2019.05.08 11:40 Ki fogja fenntartani az épületeinket, ha ilyen ütemben nőnek a költségek?
2019.05.09 15:15 “A létesítménygazdálkodás nem eléggé szexi” – Hogyan tegyük azzá?

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/tenyleg-elveszik-a-robotok-a-munkankat.325289.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Új, látványos képekkel jelentkezett a Puskás Aréna a stadion jelenlegi állapotáról. Az aréna a saját …