2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Pörög az építőipar, pörög a gazdaság – De a növekedésnek ára van!

Hirdetés

Pörög az építőipar, pörög a gazdaság – De a növekedésnek ára van!

A legfrissebb első negyedéves GDP adatok alapján hazánkban 5,2 százalékos az éves gazdasági növekedés, ami jócskán megelőzi a másfél százalékos EU-s értéket. Ez többek között a lehívható uniós támogatásoknak, a bérnövekedésnek és az ebből fakadó fizetőképesség javulásának köszönhető. A veszélyekre azonban oda kell figyelni, a többi országhoz képest a hazai erős növekedésnek ugyanis ára van – hívták fel a figyelmet a szakértők az Építőipar 2019 konferencia előadásai során. Arról nem is beszélve, hogy a munkavállalási korban lévők aránya a 2020-as évtől kezdve várhatóan olyan rohamos mértékben fog csökkenni, hogy innováció és technológiai fejlesztések nélkül igencsak nagy bajban leszünk.

Lassulás, válság, vagy recesszió?

Madár István, a Portfolio vezető elemzője, a hazai építőipar helyzetét mutatta be az előadásában, illetve felhívta a figyelmet az egyik legnagyobb veszélyforrásra, ami az építőipart, így a gazdaságot is fenyegeti.

Ebben a környezetben Magyarországon van egy közel 5 százalékos gazdasági növekedés, miközben az eurózónában ez a növekedés lassult. A kettő közötti különbség is szinte historikus csúcs közelében van. Ennek a fő oka, hogy a magyar gazdaságot a belső motorok hajtják. Egyrészt az európai uniós támogatások nagyot dobtak a magyar beruházásokon, másrészt megnövekedett a bérkiáramlás, a nagy bérnövekedés költségoldalon nyomja ugyan a cégeket, másrészt a fizetőképességet javítja. De ennek a növekedésnek ára van!

Hirdetés

A növekedés ára: egyensúlyi pozíció, infláció és versenyképesség

– mondta el Madár István.

Észak-Kelet-Magyarországon 15-20 százalékos a munkanélküliségi ráta (közmunkásokkal együtt) miközben az ország közepén, vagy Győr térségében csupán pár százalék. A belső motorok ilyen erősen hosszabb távon nem hajthatják fenntartható módon a gazdaságot, ám még kitartanak, ezért a lassulás még az idei év elején sem kezdődött el. Most vannak csúcson az EU-s támogatások, az export potenciál továbbra is jó, és még az idén is bőven 4 százalékos növekedésünk lehet, ami a tavalyi 5 százalékhoz képest ugyan szerényebb, de még mindig jónak számít. Sőt, még 2020-ra is 3 százalékot prognosztizálnak.

Vannak jelek az egyensúly bomlására, de ezek még nem tűnnek fenyegetőnek. Az építőiparban az első negyedévben mást vártunk, mégis tovább tudott gyorsulni, ami azt jelenti, hogy átlag feletti erővel húzzák a beruházások az építőipart.

Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!

Mi a helyzet a munkaerőhiánnyal?

Történelmi mélypontra esett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek azt mondhatják most, hogy nincs kereslet a termékeik iránt, miközben nincs megfelelő mennyiségű munkaerő, a hiányzó embereknek a meghatározó része már külföldön dolgozik. A szakértő egy figyelmeztetéssel zárta az előadását:

Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!

Az állam szerepe az építőiparban

Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium előadása elején beszámolt róla, hogy most kerül a kormány elé az építésgazdaság kérdése. Az építésgazdaság ciklikusságának a simítása kormányzati cél, miközben a piaci viszonyok fennmaradására törekednek.

A kkv-kat idén és jövőre is 6 milliárddal támogatják, a mostani kiírásra már dupla annyian jelentkeztek, mint amennyi a kapacitás, emiatt le is kellett zárniuk a jelentkezést, erről korábban be is számoltunk:

2019.04.17 10:00 Óriási támogatást kapnak az építőipari kkv-k – Mától indul az igénylés
2019.05.08 18:33 Felfüggesztették az építőipar technológiai korszerűsítésére kiírt pályázatot

Hazai sajátosságok, vállalati és munkaerőpiaci kihívások

Ahhoz, hogy a termelékenység növekedhessen, nem elég az új technológiákat alkalmazni, képesíteni is kell az embereket. Emellett egy elaprózódott cégstruktúra jellemző itthon, alacsony a bérszínvonal és a fekete foglalkoztatás miatt a bruttó átlagbér a nemzetgazdasági átlag kétharmada. A másik oldal a technológiai kihívásokat fedi le, ezeknek az az oka, hogy hiányzik Magyarországon az értéklánc szemlélet, nem működnek úgy együtt a cégek, mint máshol a világban. Hiányzik a BIM széleskörű elterjedése, alacsony a K+F+I aránya, a technológiai fejlesztések és a hatékony beruházás-menedzsment is hiányzik.

Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!

Mindenképpen olyan megoldást kell találni ezekre a problémákra, amellyel a kivitelezések hatékonyabbak lesznek, például akár előre gyártott elemek felhasználásával, emellett ár-érték alapú elbírálási szemléletet kell alkalmazni a költségalapú helyett. A beszerzési ellátási lánc folyamatai is fejlesztést igényelnek, ezeket a digitalizációval lehet gyorsítani. Figyelni kell arra is, hogy az állami és önkormányzati beruházásokat időben hogyan ütemezik, valamint hogy létrejöjjön egy BIM stratégia, a javasolt építésgazdasági intézkedések között.

Az Építőipar 2019 Konferencia további összefoglaló cikkei:

2019.05.13 09:50 Kiderült ki kapta “Az Év Építőipari Személyisége” díjat
2019.05.09 17:01 Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevés
2019.05.09 13:59 Nem elég az okos tégla, okos ember is kell hozzá
2019.05.09 09:48 Sok megrendelést, de tornyosuló nehézségeket látnak az építőipari véleményvezérek


Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/porog-az-epitoipar-porog-a-gazdasag-de-a-novekedesnek-ara-van.324857.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatalmas kollégiumokat épít Budapesten a nemzetközi fejlesztő

Hatalmas kollégiumokat épít Budapesten a nemzetközi fejlesztő

Két budapesti magánkollégium építésével lép be a magyar piacra az International Campus (IC) nemzetközi ingatlanfejlesztő. …