2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Pofonegyszerű: itt a legújabb tuti üzlet az ingatlanpiacon

Hirdetés

Pofonegyszerű: itt a legújabb tuti üzlet az ingatlanpiacon

Hogyan lehet sok pénzből még sokkal többet csinálni? Úgy, hogy egymás közelébe kell építeni az irodaházakat, plázákat és lakásokat. Ezeket manapság városrész központoknak hívjuk, egyre több ilyennek a nevét tanulgatjuk Budapesten. Többségüknek köze van a Dunához és gyökeresen átalakíthatják az adott környéket. Ezeknek a beruházásoknak – bérbeadói és bérlői szempontból – legnagyobb hozadéka, hogy helyben vannak a vevők, az egyes funkciók egymásnak generálnak vásárlókat. Nálunk mindegyik ilyen jól működik.


Budapest távlati fejlesztési koncepciójában elég hangsúlyosan szerepel, hogy a jövő a lokális alközpontoké. Amolyan városrész központok ezek. Több funkció egyszerre van jelen (iroda, bevásárlás, lakás, hotel, szabadidő, szolgáltatások). Vagy egyetlen hatalmas komplexumban vagy önálló, de egymással szoros kapcsolatban lévő funkcionális épületek együtteseként, a most zajló fejlesztések többségére inkább az utóbbi jellemző.

Hirdetés

Ma 6-7 ilyen önálló életet élő alközpontról tudunk. Már működik a Westend, a MOM Park, majdnem kész a Corvin negyed, épül a BudaPart a Kopaszi-gátnál, az Agora az Árpád híd pesti lábánál és most dobták piacra az óbudai Waterfront City nevű beruházás első lakásait. Már formálódik az úgynevezett Dél-Buda Városközpont az Etele tér-Õrmező által határolt területen: magán- és állami beruházásokkal összesen 750 ezer négyzetméternyi fejlesztést végeznek el. Pár éven belül Észak-Csepelen is kialakulhat egy önálló negyed, ott a lakásoké és a szabadidős-és sport létesítményeké lehet a főszerep, legalábbis ezt közölte több állami szerv, amikor korábban a távlati koncepciót bemutatták.

A Stadionok metrómegálló fölé is terveznek egy mixed-us komplexumot, ennek részletei egyelőre azonban nem ismertek. Annyit azonban tudunk, hogy a tervek szerint vegyes funkciójú irodaház, kiskereskedelemmel és szolgáltatásokkal kiegészülve akár a környék parkolóit is fixen használná napközben, ezzel növelve annak kihasználtságát. Itt is igaz továbbá, hogy az egymáshoz közeli, de eltérő funkciójú ingatlanok jól kiegészíthetik egymást és akár egymásnak is termelhetik a bevételt. Ez a szinte egész napos nyitvatartás sokkal jobb kihasználtságot és magasabb forgalmat eredményezhet. Ezzel az egymásra épülő, és egymást erősítő szolgáltatások koncepciójával kalkulálnak ma már több helyszínen is a városban.
2019.03.28 17:00 Ez a terület lehet Budapest fejlődésének következő nagy nyertese
2019.05.01 16:00 Zugló megtelt – Hogyan tovább a népszerű kerületben?

Az ilyen vegyes funkciójú ingatlanfejlesztések egyik nagyágyúja a Granit Pólus (korábban TriGranit). A kezdetben magyar és kanadai tulajdonú társaság Budapesten a Westenddel tette le a névjegyét ebben a kategóriában. Később Katowicében (Silesia City Center) Poznanban (Poznan City Center) és Krakkóban (Bonarka) folytatta menetelését e koncepció felhasználásával. Mindenütt masszív irodaterületek, hotelek és lakások is épültek a bevásárlóközpont mellé.

Pofonegyszerű: itt a legújabb tuti üzlet az ingatlanpiacon

“A Westendet sokan a bevásárlóközponttal azonosítják, pedig sok ezer négyzetméternyi irodát, hotelt, tetőkerteket és nagy parkolót is tartalmazó vegyes funkciójú fejlesztés. A plázával fizikailag egybe épített irodaházak megjelenése más fejlesztőket arra sarkallt, hogy ők is felhúzzanak irodaházakat a környéken, majd a Váci úton is egymás után nőttek ki ezek az épületek. Az elmúlt években több lakásberuházás is indult ebben a negyedben, mindez új célcsoportok megjelenését eredményezte a bevásárlóközpontban és a környező kerületekben/térségben” – ecsetelte a változásokat Prosits Attila, a Granit Polus üzletfejlesztési igazgatója.

A plázák ingatlanhasznosítója számíthat arra, hogy a több tízezer négyzetméternyi irodaterületen dolgozók jelentős része nála vásárol be, ott javíttatja műszaki cikkeit és ruháját is ott tisztíttatja. Az irodisták egy része lakást is vesz az alközpontban. Az irodaházak bérbeadója meg nyugodtan hátradőlhet, a közepes vagy nagyobb bérlő cégek ugyanis szeretik a “sok az egyben” helyeket és 3-5 évre is lehorgonyoznak.

Prosits Attila ezzel összefüggésben az irodisták támasztotta keresletről is beszélt: “A magasabb vásárlóerejű irodai dolgozók gyakran látogatják az ültetett éttermeket, prémium kávézókat, üzleti partnereiket is sokszor viszik ezekbe. Ez a réteg a prémium ruházati boltokban vásárol, ezért mi például külön prémium folyosót hoztunk létre ilyen üzletek koncentrációjával – nem messze több, magasabb besorolású étteremtől.” Nyilvánvalónak nevezte, hogy a Westendben és annak környékén dolgozó irodisták a napi bevásárlásaikat is a központban teszik meg és egyre népszerűbb körükben a sport. Itt nem csupán a fitness termekről van szó, hanem a rekreációs szolgáltatások, tetőkertek igénybevételéről is. Ugyancsak ennek a rétegnek az igényeit vették alapul, amikor létre hozták a concierge szolgáltatást, amit többnyire a bevásárlóközpontban található releváns egységekkel együttműködve valósítottak meg.

Valójában nem egy vadonatúj fejlesztői koncepcióról van szó, hanem inkább a megváltozott igényekről, melynek kapcsán a fejlesztők/üzemeltetők is újragondolják az épületeikhez tartozó szolgáltatásaikat. A piacon már sok beruházó felismerte, hogy könnyebben el lehet adni egy projektet, ha az irodaházzal párhuzamosan egy új önálló, önellátó városrész központot sikerül kialakítani – hívta fel a figyelmet több nemzetközi ingatlan tanácsadó.

A komplex fejlesztések kapcsán létrejövő, illetve felpezsdülő városrész központok sikeres példájáért nem kell messzire menni a város szívétől. A Corvin Sétány a pesti belváros egy frekventált területén valósult meg, mely korábban nem volt az irodapiaci kereslet és kínálat fókuszában. Mégis, az irodaházak környezetében megvalósult projektelemek – bevásárlóközpont, lakások, éttermek – ma már nagyszerűen élnek együtt szimbiózisban, ami további fejlesztések iránti igényt is megalapozott. A teljes képhez természetesen hozzá tartoznak a különböző okokból elhalt mega projektek is. Budapesten és környékén több ilyen is volt, amint azt az alábbi felsorolásban is láthatjuk. (Elképzelhető, hogy a zuglói beruházás mégis megvalósul, legalábbis erre tett utalást a főépítész a Portfolionak adott interjúban – a szerk.)

Nem megvalósult mega projektek

  • Károlyi István Városközpont (Újpest)
  • Solaris City (Budaörs)
  • North City (Árpád híd pesti felhajtója)
  • Duna Spirit (budafoki Dunapart)
  • Duna City (volt Nagyvásártelep)
  • Mundo (Zugló)

A maga nemében a Millenniumi Városközpont (MV) is jól teljesít, noha az átlagember nem kezeli egységként az irodaházakat, a lakóházakat illetve a két kulturális tömböt, mint a fejlesztő és később az üzemeltető/hasznosító. Az egész eléggé elzártnak tűnik, szemben például a Corvin Sétánnyal vagy Budán a MOM Parkkal, ahol az irodaházak és a lakópark közrefog egy nagy zöld területet, s az átjárás is jobban megoldott, mint a Duna partjára épített MV esetében.

Jól kitapintható, hogy nagyon megváltoztak a bérlők munkakörnyezettel szemben támasztott igényei is: a munkakörnyezet a munkaerő toborzásban és megtartásban komparatív előnynek tekinthető, különösen az Y-generációt foglalkoztató cégek esetében. Nagyon jól látható ez a már említett MOM Parknál és a Corvin Sétánynál, ahol a bérlőknek nemcsak a munkához, hanem a vásárláshoz, szabadidőhöz és életmódhoz tartozó szolgáltatások is adottak.

2019.06.04 05:45 A magyar plázák elhallgatott titkai – Trükkök egész sorával keresnek vagyonokat az üzletek
2019.06.07 05:45 A magyar plázák elhallgatott titkai – Milliárdokat csinálnak, de hogyan?
2019.06.12 06:06 A magyar plázák elhallgatott titkai – Milliárdokat szakítanak az okostükörrel és az influenszerekkel
2019.06.16 10:27 A magyar plázák elhallgatott titkai – Kellenének a halottak, de erre kicsi az esély

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/pofonegyszeru-itt-a-legujabb-tuti-uzlet-az-ingatlanpiacon.327335.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Megállapodtunk abban, hogy szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés Székesfehérváron – mondta Orbán Viktor még 2015-ben, Székesfehérváron, …