2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac – Meddig tarthat a lendület?

Hirdetés

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac – Meddig tarthat a lendület?

Ötödik éve tart már az ingatlanpiaci fellendülés, ami a piac minden szektorában jelentős változásokat hozott. A lakáspiacon bekövetkezett áremelkedés ennek legszembetűnőbb példája, de a főváros különböző pontjain épülő irodaházak körüli toronydaruk sokasága is erről árulkodik. A szárnyalásnak viszont nemcsak mennyiségi elemei vannak, hanem a technológiai fejlődés következtében a felhasznált megoldások is folyamatosan változnak. Míg ez a lakáspiacon az okosotthonokat, az irodák esetében a különböző minősítéseket és “well” élményt takarja, addig a kiskereskedelmi ingatlanok piacán az e-kereskedelem térnyerése az egyik legfőbb hívószó. Az utóbbi időben azonban egyre többen teszik fel a kérdést, hogy meddig tarthat még a lendület.

Ne csak a lakáspiacot nézzük!

A mostani piaci hullám a legtöbbünkhöz a lakásárak emelkedésén keresztül jut el, de a piac többi szegmensében is vannak olyan jelek, amelyek a közeljövőben bekövetkező nagy változásokra utalnak. A kiskereskedelemben például egyesek az internetes kereskedelmi platformok (e-kereskedelem) térnyerése miatt már most a bevásárlóközpontok eltűnésével riogatnak, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy termékcsoporttól függően ugyan, de mindkettőre van igény.

Hirdetés

Bár az elektronikus kereskedelem globálisan is egyre bővül, a vásárlás élményét és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nem fogja tudni helyettesíteni. A szolgáltatások és a vásárlás ötvözése egyébként a hipermarketekben is kezd megjelenni, de például – éttermeivel és játszóházaival – az Ikea is évek óta ezt az irányt követi. A bevásárlóközpontokban a mozik és éttermek mellett akár az ügyintézéssel, egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások is elkezdhetnek megjelenni, amit egyébként a most épülő irodaházakban is egyre többször látunk.

A plázák megszűnése ellen szól a tény, hogy az elmúlt egy évben több budapesti bevásárlóközpont iránt is élénk volt a befektetői érdeklődés. Az, hogy a dél-afrikai NEPI Rockcastle ingatlanbefektető tavaly megvásárolta az Aréna Plázát, idén pedig a Mammut 1 és a Mammut 2 bevásárlóközpontot jól mutatja azt, hogy az online vásárlás erősödése mellett a nemzetközi befektetők is látnak fantáziát a jó helyen lévő bevásárlóközpontok üzemeltetésében. Ugyanezt támasztja alá, hogy idén júliusban az OTP Ingatlanbefektetési Alap megvásárolta a MOM Parkot a Wing Zrt., a Morgan Stanley Real Estate Investing és az osztrák CC Real alkotta konzorciumtól. Az óbudai EuroCenter tranzakciója, vagy a felújítás alatt álló Shopmark pedig annak bizonyítéka, hogy a nem központi elhelyezkedésű bevásárlóközpontoknak is megvan a vásárlóközönségük, így azok iránt is erős a befektetői kereslet.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Ami egyre fontosabbá válik, az az élményközpontú vásárlás. Bár a – CPI által tavaly megvásárolt – Camponában már a 2000-ben megnyitott Tropicarium is hasonló célokat szolgált, a jövőben magának a vásárlásnak az élménye is egyre jobban átalakul. A fizikai és a digitális világ ötvözeteként kerül be egyre inkább a kiskereskedelmi piac szótárába az “omnichannel” kifejezés, aminek segítségével a vásárlók az összes létező offline és online csatornát felhasználva fognak navigálni, dönteni és fizetni az egyes üzletekben. Egy konkrét példát nézve a közeli jövőben a ruhaüzletbe belépve egy applikáción keresztül azonnal megjelenik a méretünkben kapható ruhák kínálata, azok üzleten belüli pontos elhelyezkedése, felhívva a figyelmet az aktuális akciós ajánlatokra. Az élményközpontú vásárlás egyik legfőbb úttörője Dubai Square névre keresztelt 750 ezer négyzetméteres hatalmas pláza, amelynek egyelőre nincs meg az átadása, de a teljes projekt feltehetően 2 milliárd dollárból valósulhat meg.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Valamivel kisebb volumenben, de tulajdonképpen már alakul a mi saját Dubai Square-ünk is, a Gránit Pólus által fejlesztett Westend City Center második ütemének előkészítésével. Budapest legújabb multifunkcionális városközpontja olyan modern technológia-vezérelt kiskereskedelmi eszközökkel, funkciókkal lesz majd ellátva, amik a dubaji, és egyre inkább a világ számos pontján megjelenő új plázákra, bevásárlóközpontokra jellemzők, amik egyesítik az online és offline világ előnyeit.

A bevásárlóközpontokon túl

A november 22-én megrendezésre kerülő Property Investment Forum konferencián a legnagyobb tranzakciókkal kapcsolatban megszólalnak a retail piac szereplői is, akiktől a résztvevők első kézből értesülhetnek az aktuális piaci folyamatokról. A kiskereskedelem ugyanakkor csak egy része azoknak a területeknek, ahol az ingatlanpiacot meghatározó technológiai fejlődési folyamatok most is zajlanak. A proptech például az okosodó épületek mellett az okosodó városok – smart city – jövőjére is meglehetősen erős hatással van, de a robotizáció és a digitalizáció kérdéskörében a Big Data, a virtuális valóság (VR), az Internet of Things (IoT) vagy a Building Information Modeling (BIM) is nagy változásokat fog hozni.

A Property Investment Forum résztvevői a legnagyobb befektetések szereplőitől tudhatják meg, hogy hol tart most a Well-being forradalom, hogyan változtatja meg az iparágat a “Z” generáció, mit keresnek a befektetők vagy mire figyelnek a finanszírozók. A hamarosan piacra kerülő több százezer négyzetéternyi új iroda pedig a bérleti díjakra is hatással lesz.

Minden jel arra utal, hogy a hagyományos kereskedelmi ingatlanok mellett a következő években Magyarországon is egyre nagyobb szerep jut az alternatív befektetési szegmensnek. Az ingatlanfejlesztések között ma már egyre gyakrabban tűnnek fel hotelek, akárcsak a piaci alapon működő magánkollégiumok. A lakáspiacon pedig a munkásszállók vagy a piaci alapú bérlakásépítés az, ami a következő években nagy növekedést hozhat.

Ötödik éve szárnyal az ingatlanpiac - Meddig tarthat a lendület?

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/retail/otodik-eve-szarnyal-az-ingatlanpiac-meddig-tarthat-a-lendulet.298050.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A vevők többsége a korszerű lakásokra van kiéhezve, mégis csak lassan javul az ingatlanok energiahatékonysága, …