2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Nyaralót vennél? – Mutatjuk hol, mennyiért teheted

Hirdetés

Nyaralót vennél? – Mutatjuk hol, mennyiért teheted

Egészen másként alakulnak az árak a nyaralópiacon is, nem meglepő módon a tóparti üdülők közül a Balatonnál találhatóak a legmagasabb négyzetméterárak, ezután következnek csak a Dunakanyar és a Velencei-tó melletti házak. Aki azonban nem ragaszkodik a legdrágább és legnépszerűbb településekhez, de mégis egy tó partján töltené a szabadidejét, annak a Tisza-tó jelenthet megoldást, ahol akár 100 ezer forintos négyzetméterár alatt is lehetett nyaralót vásárolni. Ha pedig üdülőövezetben ugyan, de nem nyaraló, hanem lakóingatlan után kutatnánk, a Dunakanyarban fogunk a legmagasabb árakba botlani.


Az egész országot érintő lakásár-emelkedés a nyaralókat is egyaránt érintette, a kedvelt vízparti településeken pedig még a környék átlagainál is nagyobb mértékben felkúsztak az árak. A Takarék Csoport 2017-es adati szerint a kiemelt üdülőövezetek között is a Budapest környéki (Dunakanyar térsége) lakóingatlanok voltak a legdrágábbak, ami nem jelent túl nagy meglepetést. Ezeknél átlagosan 420 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért.

Kiemelt üdülőkörzetek:

Hirdetés

  • Dunakanyar (Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Pilis által körülvett Duna-szakasz, összesen 66 települést érintve)
  • Balaton
  • Velencei-tó és Vértes
  • Tisza-tó
  • Mátra-Bükk
  • Sopron-Kőszeghegy alja


A második legdrágább Sopron és Kőszeghegyalja térsége volt, 270 ezer forintot meghaladó négyzetméterenkénti árral, ami a 2011-ben padlót fogott átlagos négyzetméterárnál 63 százalékkal volt magasabb. Az áremelkedés vélhetően inkább az osztrák határ közelségének köszönhető, mintsem Sopron és környéke turisztikai szerepének. A harmadik helyen a lakóingatlanok tranzakciós árai alapján tavaly a Balaton végzett 257 ezer forinttal.

A Balaton környékén az átlagos üdülőár 270 ezer forint körül alakult 2017-ben. Itt is vannak olyan területek, ahol a lakóház építése nem engedélyezett, így csak nyaraló besorolású ingatlant lehet fejleszteni. Ezeknél pedig számolni kell azzal, hogy a bankok a lakóingatlanra felvehető hitelhez képest általában csak jóval alacsonyabb összeget hajlandóak folyósítani.

Az üdülőövezetek közül a legalacsonyabb áron lakóingatlant, vagy nyaralót a Tisza-tó környékén lehet vásárolni, az üdülők átlagos ára 100 ezer forintot sem érte el 2017-ben, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy azóta ezek az ingatlanok is csak drágultak.

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted

Milyen árak vannak a Balaton legnépszerűbb településein?

Ha jobban szemügyre vesszük a Balaton térségét teljesen különböző árakkal találkozhatunk, így az egész térségre jellemző átlagár nem hordoz magában túl sok információt. A térség legdrágább lakásai Balatonfüred és Siófok környékén voltak, itt 2017-ben átlagosan 340-370 ezer forintos négyzetméteráron lehetett vásárolni. Fonyód és környékén ez a szám 250 ezer forint körül alakult, a többi part menti járásban pedig ennél kisebb fajlagos árakkal találkozhattak a vásárlók.

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted


Természetesen még ezen belül is nagy eltéréseket lehet tapasztalni, közvetlenül a parton fekvő, vagy attól pár perces távolságra lévő ingatlanokat ennél az árnál jóval drágábban lehet csak megvenni. Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint nemcsak a vízpart, hanem a főváros távolsága is számít, az adásvételeket tartalmazó saját adatbázisuk alapján, távolodva Budapesttől és a parttól a négyzetméterenkénti árak 150 ezer forintig eshetnek vissza.

Ha csak a nyaralóként bejegyzett ingatlanokat nézzük a legmagasabb árak Siófok és Balatonalmádi környékén voltak tavaly, itt már túllépte a 300 ezer forintot az átlag fajlagos ár, ha pedig csak a balatonfüredi és siófoki lakásokat, házakat nézzük már a 400 ezret is meghaladta ez az érték.

Nyaralót vennél? - Mutatjuk hol, mennyiért teheted

A szintén népszerű Velencei-tónál a vízpart hatása mellett, a budapesti agglomerációs szerep is hozzátehet a magasabb árakhoz. Gárdony esetében átlagosan 200 ezer forint felett mozogtak az a lakóingatlanra vonatkozó négyzetméterárak a tavalyi évben, Velencén azonban ennél már jóval mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk a vásárlóknak, ott a fajlagos ár meghaladta a 270 ezer forintot is. Nyaralóárakat az elérhető adatok szűkössége miatt csak Gárdony esetében tudtak számolni a Takarék Index elemzői, ez a 2017-es elérhető adatok alapján 160 ezer forint körül alakult.

2018.08.29 12:51 Elképesztő, mennyien akarnak balatoni nyaralót venni
2018.08.26 16:05 Az 5 legdrágább ház a Balaton partján: ilyen lehet a magyar luxusnyaralás

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/nyaralot-vennel-mutatjuk-hol-mennyiert-teheted.296382.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Már-már nehéz követni, hogy milyen új technológiák jelennek meg az építőiparban. Az biztos, hogy gyorsabb …