2019. április 19., péntekMa Emma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.19. Emma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon

Hirdetés

Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon

A hazai építőipar szárnyalása 2018 első felében is folytatódott. A 2017-es rekord évet követően, 2018 első félévében a tavalyi év mind a két félévét megdöntötte a 6 hónap alatt megkezdett kivitelezési munkák összértéke, ami megközelítette az 1300 milliárd forintot. 2017 azonos időszakához képest 15 százalékos bővülés volt megfigyelhető folyó áron, az első negyedév 667 milliárdja után a második három hónap során 622 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés-mutató.

Visszaesés a magasépítéseknél

Bár az építőipar összességében növekedést mutatott, az építési fázisba lépett magasépítési projektek esetében mérséklődés volt tapasztalható, ami elsősorban az előző félévekhez képest lényegesen kisebb összegben elindított társasházi lakás kivitelezéseknek köszönhető. 2018 első felében 550 milliárd forint értékben kezdődtek kivitelezési munkák a magasépítési szektorban, ami 2017 mind a két félévénél alacsonyabb értéket jelentett. Az első negyedéves közel 270 milliárd forintos értéke után a második negyedév során 273 milliárd forint összegben léptek építési fázisba beruházások.

Hirdetés

A magasépítéseken belül az Aktivitás-Kezdés mutató csökkenése a lakásépítési szektorban és a nem lakáscélú magasépítések esetében is megfigyelhető volt, utóbbiakat azonban sokkal mérsékeltebben érintette. Összesen közel 400 milliárd forint értékben, az első negyedév 190 milliárd forintja után a második negyedévben 206 milliárd forint összegben indult el nem lakáscélú magasépítési projektek kivitelezése. Elkezdődött például a REHAU-Automotive újhartyáni autóalkatrész gyártó üzemének valamint az Airport City Logisztikai Park EF épületének építése illetve a B.Braun Medical telephelyének munkálatai is Gyöngyösön. A kivitelezők azonban több nagyobb léptékű irodaépítésbe is belefogtak, mint például a Nordic Light Trio, vagy a Váci Greens E épülete illetve kezdetét vette a Szervita Square irodaház kivitelezése is.

Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon

A mélyépítések lendülete megmaradt

A már eddig is rekordokat döntögető mélyépítési szektornak még egy fokozattal sikerült nagyobb sebességre kapcsolnia. 2018 első féléve során 740 milliárd forintos összegben indultak el mélyépítési kivitelezési projektek, vagyis az összeg meghaladta az eddigi rekordnak számító 2017-es év mind a két féléves mutatóját, sőt az eddigi legmagasabb értéknek számító 2014 első félévit is sikerült megdöntenie. Az első negyedévben 390 milliárd forint összegben, a második negyedévben pedig közel 350 milliárd forintból indultak el építkezések a szektorban.

Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon


A bővülés motorját továbbra is az út- és vasútépítések jelentik, az első félévben a több mint 538 milliárd forintos érték megközelítette 2017 teljes évet jellemző összegét. Ebben elsősorban az első negyedéves rekord érték játszotta a jelentős szerepet, de a második három hónap során is több mint 230 milliárd forint összegben indultak el kivitelezési projektek, ami az elmúlt évek negyedéves mutatóit vizsgálva szintén az egyik legmagasabb értéket jelentette. Elkezdődött például az M44-es autóút harmadik – Kondoros és Békéscsaba közötti – szakaszának építése, az M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Rábafüzes közötti szakaszának beruházása, az M0-ás déli szakaszának felújítása, valamint az M4-es Cegléd és Abony közötti szakaszának építése.

Közép-Magyarország veszített a sebességéből

Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból ugyan a 2018 első féléves eredmények alapján még továbbra is meghaladja a korábbi éveket jellemzőt, ugyanakkor hosszú idő után először mutatott csökkenést. Az első hat hónap során az elindított beruházások 42 százaléka kötődött a területhez. A csökkenés főként a második negyedévben volt jelentős, amikor már csak a kivitelezési munkák 37 százaléka indult el a régióban.

Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon

Az előző évekhez képest az idei év első hat hónapjában a nyugati régiók jobban teljesítettek, bár ez elsősorban az első negyedévben elindult kivitelezési munkáknak volt köszönhető. Ezek közé a közel 52 milliárd forintos, az első negyedévben megindult M85 gyorsforgalmi út továbbépítését célzó beruházás, Csorna II. – Pereszteg – Sopron kelet – Sopron országhatár helyszínekkel, a 76. számú főút M7-es autópálya és Keszthely közötti szakaszának építése, valamint az M15 autóút M1 autópálya-Rajka országhatár közötti részének építése tartozik.

Nézd meg, mekkora összegben építkeznek ma Magyarországon

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/nezd-meg-mekkora-osszegben-epitkeznek-ma-magyarorszagon.296676.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Már-már nehéz követni, hogy milyen új technológiák jelennek meg az építőiparban. Az biztos, hogy gyorsabb …