2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

Hirdetés

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

A budapesti új építésű lakóprojektek összegzése után elkészült a vidéki új lakásokat összesítő Vidéki Lakáspiaci Riport is, amelyből többek között kiderül, hogy milyen négyzetméterárakon kínálják a fejlesztők az új, minimum 10 lakásos társasházakban a lakóingatlanokat országszerte.


Az átlagos négyzetméterárak megyei szinten nagy szórást mutatnak, ezeket legfőképpen a lokáció befolyásolja, emellett a műszaki tartalom, a projekt készültségi szintje és értékesítettsége lehet rájuk hatással. Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Lakáspiaci Riportokban található projekteken belül a fővárosban 26 ezer, vidéken 16,4 ezer lakás épül (amelyek legalább 10 lakásos társasházra vonatkoznak), az átlagos árszint pedig Budapesten mintegy 20 millió forinttal több, mint a vidéki térségekben.

2019.07.10 08:50 Nagy a szakadék az országos és a fővárosi lakáspiac között

Egyes lokációkban (pl. Győr, Szeged) gyakori, hogy a fejlesztők szerkezetkész állapotú lakásokra vonatkozó árat kommunikálnak, így ezekben a megyékben még magasabb lenne az ár, ha a kulcsrakész lakásokét közölték volna. Borsod-Abaúj-Zemplén bizonyult az egyetlen megyének, ahol 400 ezer forint alatt maradt az új építésű lakások átlagos fajlagos ára a tavaszi adatgyűjtés során. Ezt követte Vas megye, ami kedvező lokációja miatt elsőnek meglepőnek hathat, de az itteni projektekben sokszor már csak olcsóbb maradéklakásokat találunk, valamint a projektek műszaki tartalma sem kiemelkedő. Az átlagosnál olcsóbbnak számítanak még a Dunától keletre, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves, a Dunántúlon Tolna és Komárom-Esztergom megyék.

Hirdetés

A budapesti átlagos fajlagos árakat (870 ezer forint) egyetlen megye sem szárnyalja túl, a legdrágábbakat a top lokációjú balatoni projektek húzták fel: Somogy megyében 772, Veszprém megyében 809 ezer forintosak az átlagos négyzetméterárak. Látható, hogy a Balaton partja mennyire népszerű lokációnak számít, 9 olyan település is van, ahol legalább három, minimum 10 lakásos projekt van értékesítés alatt. Szintén kedvelt Pest és Győr-Moson-Sopron megye, ahol 6, illetve 4 településen értékesítenek legalább három ekkora projektet.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

Balatonfüred és Alsóörs felülmúlja a budapesti árakat

A legdrágább települések kivétel nélkül a Balaton partján helyezkednek el. Balatonfüred és Alsóörs átlagos négyzetméterárai felülmúlják a budapesti árakat is. A kiemelkedő lokáció mellett az itt található projektek többségénél a műszaki tartalom is magasabb standardot képvisel, általános a hőszivattyús fűtési rendszer, valamint a mennyezeti hűtés-fűtés. A legolcsóbb és legdrágább települések között árszintben mérve négyszeres, négyzetméterárakat tekintve több mint háromszoros a különbség, így egy átlagos új építésű balatonfüredi lakás áráért akár 4 lakást is vásárolhatunk Baján. A legkedvezőbb áron a megyeszékhelyek közül Miskolcon vásárolható lakás jelenleg, míg Mosonmagyaróváron, az osztrák határ közelsége ellenére, az alacsonynak tűnő árak a szerkezetkész állapotra vonatkoznak, vagyis a teljesen kész ingatlanoknál ez még jóval feljebb tud menni.

Meghökkentően drágák a vidéki új lakások: néhol már elérik a fővárosi árakat

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/meghokkentoen-dragak-a-videki-uj-lakasok-nehol-mar-elerik-a-fovarosi-arakat.330555.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Megállapodtunk abban, hogy szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés Székesfehérváron – mondta Orbán Viktor még 2015-ben, Székesfehérváron, …