2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Megépül és még drágább lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal

Hirdetés

Megépül és még drágább lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal

Megszavazták a parlamentben, így már idén elindulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai tehervagonok számára történő kibővítése – írja az Index. Az erre felvett hitel kamataival együtt a beruházás a korábbi számításokhoz képest további 200 milliárd forinttal lehet drágább, elérve a 750 milliárd forintot.

Az ország egyik legnagyobb beruházásának szükségességét többen is megkérdőjelezik, miután annak nagy részét kínai hitelből finanszíroznák. A projekt fő célja, hogy a kínai áruk a görögországi pireuszi kikötőből minél hamarabb eljussanak Nyugat-Európába, azonban a fejlesztés leginkább csak akkor lenne fontos, ha a görögországi Pireusz kikötőjén kívül erre nem lenne más alternatíva. A szállítás azonban az adriai kikötőkön keresztül is lehetséges, így a projekt megtérülése is kétséges.

A Figyelő korábbi elemzése szerint évi legfeljebb 1600, vagyis napi 4,4 vonattal lehet majd számolni, ami a vonalon 1,6 millió tonnával nagyobb áruforgalmat jelent. Ezek alapján a beruházás megtérülése 2400 évre tehető.

A vonalon egyébként a magyar oldalon 166 kilométert kell majd átépíteni, amin 160-nal mehetnek majd az akár 740 méter hosszú vonatok. A projekt megvalósíthatósági tanulmányát titkosította a kormány.

Hirdetés

Címlapkép forrása: MTI/EPA, Marcin Obara

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/megepul_es_meg_dragabb_lesz_a_budapest-belgrad_vasutvonal.249523.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Salátatörvényben rejtették el a Balatonra vonatkozó legújabb jogi lépést, ami könnyedén milliárdos tóparti ingatlanok megszerzését …