2019. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Luxuskörülmények között is dolgozhatnának a magyarok

Hirdetés

Luxuskörülmények között is dolgozhatnának a magyarok

Óriási változáson ment keresztül az irodapiac az elmúlt évtizedekben, ami az irodák belső kialakításában és az alkalmazott megoldásokban egyaránt megmutatkozik. Sokan a változást a bérlői igények átalakulásával többek között az Y-generáció munkaerő-piacon való megjelenésével magyarázzák, mondván, a fiatalabb munkavállalóknak a munkával kapcsolatos prioritások listáján előrébb került az élhetőbb, barátságosabb munkakörnyezet. Emellett azonban sok más technológiai újítás is szerepet játszhatott a mai modern irodák felépülésében.

Az irodák felszereltsége és minősége között még ma is nagy különbségek vannak. Míg a kreatív iroda a fiatalabb generáció számára legalább annyira fontos, mint a fizetés, addig az elsődleges szempont a cégek többségénél továbbra is a bérleti díj szintje. Mivel egy “A” kategóriás iroda bérleti díja általában magasabb, mint egy azonos környéken található alacsonyabb kategóriásé, ezért azokat főként a tőkeerősebb cégek engedhetik meg maguknak. Ezekben az épületekben olyan funkciók jelennek meg, amelyek az előző évtizedekben még elképelhetetlenek voltak. Ilyen például a rekreációs tér, a kerékpártároló vagy a zuhanyzási lehetőség, ami a munkavállalók mellett a fejlesztők és a bérlők számára is fontos. Míg előbbi az épület magasabb minősítésében, utóbbi a kedvezőbb fenntartási költségekben bízhat.

Hol vannak a modern luxusirodák?

Az elmúlt két évtizedben több millió négyzetméternyi iroda épült fel Budapesten, de ezek közül a korábbi épületek mára kezdenek elavulni. A jövő miatt sem kell azonban a leendő bérlőknek aggódniuk, mert már most látszik, hogy a bejelentett fejlesztések hatalmas frissítést és irodaterület-bővülést fognak eredményezni a piacon. Aki viszont most szeretne bérelni, annak sem kell sokat keresgélnie, mostanra ugyanis szinte az összes kerületben vannak bérelhető irodák.

A kerületek között nem csak árban, de az elérhető irodák mennyiségében és átlagos minőségében is vannak különbségek. A lakáspiachoz hasonlóan az irodapiacon is megvannak a főváros drágább kerületei, míg azonban a lakások esetében a többség a vételárat nézi, addig az irodáknál a bérleti díj kerül előtérbe. Egy jó minőségű és elhelyezkedésű “A” kategóriás iroda négyzetméterének tipikus bérleti díja 10-14 euró havonta. A belvárosban ennél magasabb, akár 16-18 eurós árak is előfordulhatnak, míg a külsőbb kerületekben – már, ahol egyáltalán van elérhető iroda – legfeljebb 9-10 euróig kúsznak fel az árak. A kerületek közti különbségekről sokat elárul, hogy mennyibe kerülnek az ott található legdrágább épületek.

Hirdetés

Luxuskörülmények között is dolgozhatnának a magyarok

Ami az állományt illeti, az Irodahaz.info oldalán a XIII. kerülteben érhető el a legtöbb, szám szerint 52 irodaház, de a XI. kerületben is 28 komplexum közül válogathatnak a bérlők. Ezeken túl további tíz olyan kerület van, ahol 10-nél több irodaházban kínálnak bérbeadásra területet.

Luxuskörülmények között is dolgozhatnának a magyarok

Mi várható a következő években?

Magyarországon a bérleti díjak még mindig alacsonyabbak, mint az európai országok többségében, miközben a 6 százalék feletti hozamok is egyre több fejlesztőt vonzanak a piacra. A már említett fejlesztések megvalósulásával a budapesti irodaállomány néhány éven belül akár 20-25 százalékkal is bővülhet, ami leginkább a magas minőségű “A” kategóriás irodák arányának növekedését fogja eredményezni. A budapesti irodapiac tehát jelentős bővülés előtt áll, így a jövőben egyre több cégnek, ezáltal egyre több munkavállalónak lesz lehetősége valóban modern körülmények között dolgozni.

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/luxuskorulmenyek_kozott_is_dolgozhatnanak_a_magyarok.250223.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarlós: szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer

Tarlós: szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer

Többek között a fővárosi parkolási rendszer egységesítése és a dugódíj volt a fő téma Tarlós …