2020. január 26., vasárnapMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Hirdetés

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Kockázatkerülés és egy kis kivárás jellemezte a lakáshitelt igénylőket az idei második negyedévben az OTP Bank adatai szerint. Júliusban ismét lendületet adott a piacnak az otthonteremtést támogató újabb kedvezmények bevezetése.


A magyar családok legnagyobb része az OTP Bank segítségével jut hozzá a költségvetés által kínált otthonteremtési kedvezményekhez. A CSOK 2015. július 1-jei bevezetése óta a hitelintézet több mint 42 ezer szerződést kötött, amelyek összértéke több mint 136 milliárd forint. A vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők mintegy 70 százaléka lakáshitelt is felvett, amelynek átlagos összege közelít a 10 millió forinthoz. 2019 első felében érzékelhető volt, hogy az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK szabályainak várható módosítását. Az év első hat hónapjában több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ez ezerrel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás túlnyomó részét építéshez, harmadát pedig új lakás vásárlásához kérték az ügyfelek, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint részben e jelenséget is a júliusra ígért könnyítéseket megelőző várakozás magyarázhatja. “A gyermekszámtól függő 600 000 és 2 750 000 forint közötti összeg túl alacsony volt, különösen az elmúlt években drámaian megemelkedett budapesti és nagyvárosi árakhoz viszonyítva. A CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon” – tette hozzá a szakértő.

Hirdetés

A változások főleg a használt lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. De már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére. A könnyítések élénkítő hatását hamar érzékelték az OTP Banknál. Az első 6 hétben több mint ezren igényeltek falusi CSOK-ot.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

OTP Hello Otthon Est

Lakást vásárolna, de nem tudja, milyen kedvezményeket vehet igénybe? Kíváncsi, merre tart az ingatlanpiac, hol érdemes lakást venni? Jöjjön el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden kérdésére választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az eseményre a www.hellootthon.hu/hellootthonest oldalon tud regisztrálni.

A hitel a legfőbb tényező a lakásvásárlásnál

Az OTP Bank kutatásából kiderül, hogy a megvásárolni kívánt lakás vételárához legnagyobb mértékben az ahhoz felvett lakáshitel járul hozzá, amit a saját megtakarítás és egy korábbi lakás eladása követ. Kisebb a jelentősége a szülők, nagyszülők megtakarításának akárcsak a lakástakaréknak, de azért átlagosan ezek is néhány millió forintot hozzátehetnek a kiszemelt lakás megvásárlásához.

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Aki csak teheti, minél hosszabb időre fixál

Míg 2018 januárjában még csak 63%-ot tett ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot. A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős.

“A hitelügyintézés gyorsítása mellett az OTP Bank kiemelt célja, hogy minden érintett ügyfél számára bemutassa, miért biztonságosabbak a hosszabb időre rögzített kamatperiódusú konstrukciók. Köszönhetően a bank törekvéseinek és az adósságfék-szabályok szigorodásának az OTP Banknál is meghatározóak lettek a fix törlesztésű konstrukciók” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Idén a második negyedév végére a fix kamatozású lakáshitelek 77 százaléka már “Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” volt a hitelintézetnél. Ehhez a tendenciához igazodva, a falusi CSOK-hoz kapcsolható 3%-os kölcsönt júliustól eleve e védjegy alatt indította az OTP Bank.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó


 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/kerulik-a-kockazatot-a-magyarok-ha-lakashitelrol-van-szo.336069.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Ekkora haszna lehet, ha kiad egy frissen vásárolt lakást

Ekkora haszna lehet, ha kiad egy frissen vásárolt lakást

Az Eurostat friss elemzése szerint az ingatlanárak EU-s átlagban az elmúlt 12 évben 19 százalékkal, …