2019. szeptember 16., hétfőMa Enikő napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.16. Enikő Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Hirdetés

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Kockázatkerülés és egy kis kivárás jellemezte a lakáshitelt igénylőket az idei második negyedévben az OTP Bank adatai szerint. Júliusban ismét lendületet adott a piacnak az otthonteremtést támogató újabb kedvezmények bevezetése.


A magyar családok legnagyobb része az OTP Bank segítségével jut hozzá a költségvetés által kínált otthonteremtési kedvezményekhez. A CSOK 2015. július 1-jei bevezetése óta a hitelintézet több mint 42 ezer szerződést kötött, amelyek összértéke több mint 136 milliárd forint. A vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők mintegy 70 százaléka lakáshitelt is felvett, amelynek átlagos összege közelít a 10 millió forinthoz. 2019 első felében érzékelhető volt, hogy az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK szabályainak várható módosítását. Az év első hat hónapjában több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ez ezerrel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás túlnyomó részét építéshez, harmadát pedig új lakás vásárlásához kérték az ügyfelek, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint részben e jelenséget is a júliusra ígért könnyítéseket megelőző várakozás magyarázhatja. “A gyermekszámtól függő 600 000 és 2 750 000 forint közötti összeg túl alacsony volt, különösen az elmúlt években drámaian megemelkedett budapesti és nagyvárosi árakhoz viszonyítva. A CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon” – tette hozzá a szakértő.

Hirdetés

A változások főleg a használt lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. De már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére. A könnyítések élénkítő hatását hamar érzékelték az OTP Banknál. Az első 6 hétben több mint ezren igényeltek falusi CSOK-ot.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

OTP Hello Otthon Est

Lakást vásárolna, de nem tudja, milyen kedvezményeket vehet igénybe? Kíváncsi, merre tart az ingatlanpiac, hol érdemes lakást venni? Jöjjön el szeptember 18-án délután 5 órától az Akváriumba, ahol az OTP Bank szakértői minden kérdésére választ adnak. Az OTP Hello Otthon Esten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az eseményre a www.hellootthon.hu/hellootthonest oldalon tud regisztrálni.

A hitel a legfőbb tényező a lakásvásárlásnál

Az OTP Bank kutatásából kiderül, hogy a megvásárolni kívánt lakás vételárához legnagyobb mértékben az ahhoz felvett lakáshitel járul hozzá, amit a saját megtakarítás és egy korábbi lakás eladása követ. Kisebb a jelentősége a szülők, nagyszülők megtakarításának akárcsak a lakástakaréknak, de azért átlagosan ezek is néhány millió forintot hozzátehetnek a kiszemelt lakás megvásárlásához.

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó

Aki csak teheti, minél hosszabb időre fixál

Míg 2018 januárjában még csak 63%-ot tett ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot. A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős.

“A hitelügyintézés gyorsítása mellett az OTP Bank kiemelt célja, hogy minden érintett ügyfél számára bemutassa, miért biztonságosabbak a hosszabb időre rögzített kamatperiódusú konstrukciók. Köszönhetően a bank törekvéseinek és az adósságfék-szabályok szigorodásának az OTP Banknál is meghatározóak lettek a fix törlesztésű konstrukciók” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Idén a második negyedév végére a fix kamatozású lakáshitelek 77 százaléka már “Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” volt a hitelintézetnél. Ehhez a tendenciához igazodva, a falusi CSOK-hoz kapcsolható 3%-os kölcsönt júliustól eleve e védjegy alatt indította az OTP Bank.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Kerülik a kockázatot a magyarok, ha lakáshitelről van szó


 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/kerulik-a-kockazatot-a-magyarok-ha-lakashitelrol-van-szo.336069.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Új, látványos képekkel jelentkezett a Puskás Aréna a stadion jelenlegi állapotáról. Az aréna a saját …