2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Jönnek a felvételi ponthatárok – Ennyiért bérelhetünk lakást Budapesten és a vidéki városokban

Hirdetés

Jönnek a felvételi ponthatárok – Ennyiért bérelhetünk lakást Budapesten és a vidéki városokban

Napokon belül kiderülnek a felvételi ponthatárok, aminek hatására főként Budapesten, de a nagyobb egyetemvárosokban is megélénkül a kereslet a kiadó lakások iránt. Mivel a kollégiumok férőhelyei korlátozottak, ezért a diákok egy része piaci alapon keres megfelelő lakást. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy megéri-e lakást vásárolni egyetemista gyerekünknek, vagy ha a bérlés mellett döntünk, hol, mennyiért tehetjük azt meg.


Ha egy egyetemista vidékről kerül Budapestre, a lakhatását legolcsóbban kollégiumban oldhatja meg. Egy kollégiumi férőhely havonta 10-20 ezer forint között mozog, ami nagyságrendekkel kevesebb, mint bármilyen piaci alapú megoldás. Ezért az árért egy átlagos kollégiumban, egy 2-4 ágyas szobában lehet férőhelyhez jutni, közös használatú konyha és fürdőszoba mellett. Mivel azonban a kollégiumokba szociális alapon lehet bejutni, ráadásul a helyek száma is korlátozott, ezért sokak számára a lakásbérlés jelenti a megoldást.

A Duna House adatai szerint ma Budapesten 150-170 ezer forint között mozognak az átlagos lakások bérleti díjai. Ezt erősíti meg az Ingatlan.com felmérése is, amely kimondottan az egyetemisták számára vonzó kerületeket (IX., XI., XIII., XIV.) és a belvárost (V., VI., VII.) vizsgálta meg. Előbbiekben átlagosan 145-165 ezer forintért, utóbbiakban 160-210 ezer forintért lehet egy közepes méretű lakást kibérelni. Az Otthon Centrum adatai sem térnek el ettől jelentősen, ők a fővárosi átlagra 150 ezer forintos bérleti díjjal kalkulálnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az látható, hogy az augusztusi időszakban rendre néhány százalékkal megemelkednek a bérleti díjak, amelyek év végére visszaállnak a korábbi szintre.

A KSH adatai alapján egyébként nem a diákok teszik ki a legnagyobb csoportját a bérlőknek, jelentősen többen vannak náluk például a fiatal munkavállalók, de az ő piaci megjelenésük kevésbé szezonálisan jelentkezik.

Hirdetés

2019.06.26 10:01 Itt a nagy bérlakáskörkép – Kik, hol, mennyiért bérelnek ma lakást Magyarországon?


Diákként egyébként érdemes lehet többen összeállni és úgy kibérelni a lakást, ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető az egy főre jutó bérleti díj összege. Három főnél például rezsi nélkül 50-55 ezer forintból, rezsivel 70 ezer forintból kijöhet a havi bérleti díj, az egyetemek közvetlen közelében található felújított lakásoknál viszont ennél magasabbra is rúghat a bérleti díjak szintje.

Az mindenesetre jó hír, hogy a költségek emelkedésével a kiadó lakások minősége is javulni kezdett, a bérbeadók egyre gyakrabban végzik el az alapvető felújításokat (festés, burkolatok vagy nyílászáról cseréje) a kiadó lakásokon.

Ne csak Budapestet nézzük!

Ha valaki nem a fővárosba, hanem más egyetemi városba nyert felvételt, olcsóbban is megoldhatja a lakhatását. Bár a kollégiumba való bejutásra másol sincs garancia, az OTP Ingatlanpont szerint egy egyetem közeli lakás bérlése Pécsen 100 ezer forint körül van, az orvosi egyetem közelében viszont – feltehetően a külföldi diákok magasabb száma miatt – már 120 ezer az átlag. Szegeden a külvárosban egy kisebb lakás akár már 60 ezer forintból is kijöhet havonta, de a belvárosban ott is 100 ezer forint feletti árakra kell számítani, akárcsak Debrecenben, ahol az előző két városnál valamivel még drágábbak az albérletek.

Jó ötlet a vásárlás?

Röviden válaszolva, ha valakinek van rá pénze, természetesen igen, érdemes lehet azonban hitel felvétele mellett is elgondolkodni rajta, hiszen ha az önerő rendelkezésre áll, a törlesztőrészlet nem feltétlenül kell, hogy sokkal magasabb legyen, mint a bérleti díj összege.

Érdemes kiszámolni, hogy legalább mennyi időt kell az adott lakásban eltölteni ahhoz, hogy a bérlése helyett jobban megérje megvenni. Ez a fedezeti időtávnak nevezett mutató a jelentősebb hazai egyetemi városokban 2-4,5 év közé esik, a sort természetesen Budapest vezeti, itt kell a legtöbbet lakni egy lakásban ahhoz, hogy megérje inkább megvenni, általában 3,5-4,5 évet, de a jó közlekedésű külső kerületekben akár 3 év is lehet. Magas még Győr, Debrecen és Szeged aránya is, ott ez 3-3,5 év, de Pécs és Veszprém kissé ez alatt van.

2019.06.06 05:45 Térképen az országos lakásárak – Nehéz elhinni azt, amit látunk
A szülőkkel való közös gondolkodás során feltétlenül be kell számítani, hogy a diákok általában 3,5 évet töltenek egy intézményben, utána vagy szüneteltetik tanulmányaikat vagy nem mennek mester képzésre és állást keresnek. Ám ha valaki osztatlan 5 éves képzésen kezdi meg a tanulmányait, vagy mesterképzésre is jelentkezik az alapszak elvégzése után, akkor már könnyebben a vásárlás irányába billenhet a mérleg nyelve. Ráadásul az is elképzelhető, hogy a diák az adott városban lép be a munkaerőpiacra is, amelynek köszönhetően szintén nő az adott lakásban általa töltött idő.

2019.07.03 15:32 Megéri a lakáskiadás? – Ezek a reális országos bérleti díjak
2019.07.02 14:19 Azt hiszed, magasak a bérleti díjak? – Ez a meztelen valóság

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/jonnek-a-felveteli-ponthatarok-ennyiert-berelhetunk-lakast-budapesten-es-a-videki-varosokban.331729.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 A magyarok nem szeretnek ingatlant cserélni

A magyarok nem szeretnek ingatlant cserélni

Annak ellenére, hogy több érv szól egy ingatlancsere mellett, mint ellene, elenyésző azon hirdetések száma, …