2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 310,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 335,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 310,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Jól gondold meg, ha saját magad építkeznél! – Durván drágultak a telekárak

Hirdetés

Jól gondold meg, ha saját magad építkeznél! – Durván drágultak a telekárak

A fővárosban és a legtöbb megyei jogú városban is jelentősen drágultak a saját célú építkezésre alkalmas kisebb, lakóövezeti és külterületi telkek. A nagyobb városokban egy év alatt akár kétszámjegyű árnövekedést is lehetett tapasztalni, például a megyei jogú városok közül legdrágább Sopronban, tízszer annyiért lehet most telekhez jutni, mint a legolcsóbb Salgótarjánban – írja a Magyar Nemzet.


A megyei jogú városokban egy év alatt átlagosan 10 százalékkal drágultak a családi vagy ikerház építésére alkalmas telkek, miközben a kínálat tíz százalékkal csökkent 2018 augusztusához viszonyítva az ingatlan.com összegzése szerint. Tatabányán az alacsony bázis miatt 54 százalékos volt a növekedés a kínálati telekárakban, ezzel meghaladva a 9 milliós átlagot, de Szekszárdon és Szombathelyen is 30 százalék felett volt a kínálati árnövekedés. Az agglomerációban a legnagyobb drágulás Érden volt, a tavaly augusztusi kínálat szerint átlagosan 12,5 millió forintért lehetett építési telket vásárolni, mára ez az átlag 17 millióra emelkedett, ami 37 százalékos drágulás.

Hirdetés

Budapesten 13 százalékkal drágábbak a telkek a tavalyi kínálathoz képest

Budapesten egy éve mintegy 49 millió forintot tett ki az 1500 négyzetméternél kisebb telkek kínálati átlagára, mára ez 55 millió forintra nőtt. Természetesen nagy a szórás, a külső pesti kerületekben még most is el lehet csípni kisebb telkeket 20-25 millió forint körüli áron. Ezzel szemben a budai oldalon Budafokon aligha van értelmezhető kínálat 30-40 millió forint alatt, a III. kerület külső részein pedig ennél jóval többet kérnek egy-egy jobb adottságú telekért. A klasszikus budai zöldövezetet alkotó II., XII. és XI. kerületekben a százmilliós kínálati ár sem ritka egy építésre alkalmas telekért.

A portál adatai szerint Budapest után Sopronban kell a legtöbbet fizetni az 1500 négyzetméternél kisebb telkekért, átlagosan 20 millió forintot, ezt követik az érdi árak, míg Szegeden 15, Egerben 13,5, Székesfehérváron pedig 12 millió forint a telkek kínálati átlagára. A rendkívüli egyenlőtlenségeket jól mutatja, hogy Salgótarjánban ma is átlagosan mindössze 2 millió forintért kínálják a kisebb építési telkeket, de Zalaegerszegen is alig több mint 4 milliót kell értük fizetni.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/jol-gondold-meg-ha-sajat-magad-epitkeznel-durvan-dragultak-a-telekarak.334851.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Hamarosan megszűnik a kedvezményes áfa, megnőtt a lakásvásárlók fizetési kedve

Hamarosan megszűnik a kedvezményes áfa, megnőtt a lakásvásárlók fizetési kedve

Az ingatlanok vételárából a szokásos 10-30 százalék többszörösét teszik le a napokban adásvételi szerződést kötő …