2019. április 23., keddMa Béla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.23. Béla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Így építenék tovább Mészárosék az ingatlanbirodalmukat

Hirdetés

Így építenék tovább Mészárosék az ingatlanbirodalmukat

A Konzum-csoport berobbant az ingatlanpiacra. Még hivatalosan nem is az övék az Appeninn többségi tulajdona, de már elindult az ingatlanos birodalom szisztematikus építése, a stratégia megtervezése, a portfóliótisztítás előkészítése, és az egyre inkább jövedelem termelő ingatlanok akvirálása. Az ügymenetnek már csak formális akadályokon kell átjutnia (a GVH jóváhagyása szükséges), és onnantól minden tekintetben nyitott az út az ingatlanportfólió stratégiai átalakítására és a terjeszkedésére. A jövőbeli tervekről, a 18 Spar által bérelt ingatlan megvásárlásáról, az A kategóriába történő nyitásról és a külföldi terjeszkedésről beszélgettünk Fekete Péterrel, a Konzum vezérigazgató-helyettesével és Székely Gáborral, az Appeninn Holding Nyrt. igazgatótanácsának tagjával, operatív vezetőjével.


Miért döntött úgy a Konzum, hogy többségi tulajdont kíván szerezni az Appeninn-ben?

Fekete Péter: Hosszú távú céljaink vannak az Appeninn-nel. Elsősorban egy olyan platformot kerestünk, amely a csoport ingatlanbefektetéseit kezeli. Másrészt az Appeninn több szempontból megfelelő lehetőséget jelent számunkra, hiszen egy meglévő, jó alapokkal rendelkező cégbe fektettünk. Minden felvásárlás előtt alaposan átvizsgáljuk a kiszemelt céget, valamint számításba vesszük, hogy tulajdonosként milyen többletértéket tudunk hozzátenni, amit a jövőben a cég növekedésére tudunk fordítani.

Így építenék tovább Mészárosék az ingatlanbirodalmukat

Hirdetés

Mi a stratégiájuk az ingatlanvásárlás, a befektetés és a fejlesztés területein?

F.P.: Minden tőzsdei társaságunknak megvan a saját profilja. Az Appeninn a csoport ingatlan portfóliójának kezelését, üzemeltetését végzi. Az itt lévő ingatlanvagyon jelentős növelése mellett célunk, hogy már középtávon SZIT-té alakuljon a társaság. Ennek azonban feltétele, hogy a vállalati struktúra az üzemeltetés mellett ingatlanfejlesztésre is alkalmassá váljon. Fontos szerepet szánunk a jövőben ennek az üzleti profilnak is az Appeninn-nél.


Értékben vagy méretben lehet növekedésre számítani?

F.P.: Is-is, de az érték a fontosabb szempont. Nemzetközi befektetői szemmel az értelmezhető eszközérték-volumen kb. 300-400 millió EUR-nál kezdődik. Mi már rövidtávon szeretnénk ezt a méretet elérni. A Konzum-Opus csoport nagy szakértelemmel, páratlan lehetőségekkel, valamint olyan szinergiákkal rendelkezik, amelyek előnyeit az Appeninn is ki tudja használni. Ennek ma is látható jele, hogy jellemzően B, C kategóriás ingatlan-portfólióját fokozatosan A kategóriás vagy prémium ingatlanokra cseréli. A Spar-csomag megszerzése szintén jól mutatja, hogy nemcsak a portfólió bővül, hanem olyan ingatlanok megszerzésére törekszünk, amelyeknél a hozamelvárások magasak. A későbbiekben a magyarországi növekedés mellett a régióban is szeretnénk terjeszkedni.

Az Appeninn nemrég összesen 18 retail ingatlant vásárolt az Erste két befektetési alapjától. Véglegesnek mondható már a megállapodás?

Székely Gábor:A megállapodás végleges, a szerződéskötés folyamatban van. A Spar üzletek megvásárlása része a menedzsment azon döntésének, amely során – részben az új tulajdonosok várható elvárásaira és a befektetési céljaira támaszkodva – alapvetően megváltoztattuk a cég stratégiáját. Eddig a portfóliónknak húsz százaléka volt raktár és négy százaléka retail, továbbá a korábbi B kategóriás irodaház helyett most már inkább az A kategória felé szeretnénk fordulni, ezen belül a nagyon jó lokáció és a prémiumkategória a lényeges szempont.

A vásárlások mellett ez azt is jelenti, hogy tisztul majd a jelenlegi portfólió?

Sz.G.: Két eladás már meg is történt, amit tekinthetünk portfólió tisztításnak. Értékesítettük a nagykanizsai ingatlanunkat a projektcéggel együtt, illetve a Mérleg utcai irodaházat. Ez a folyamat elkezdődött, a kisebb és a stratégiába nem illő ingatlanoktól valószínűleg meg fogunk válni.

Az Appeninn számára eddig zászlóshajónak is tekinthető Rózsaházak például beleillik majd ebbe a megújuló stratégiába?

Sz.G.: Ezek kitűnő lokációval rendelkező irodaházak, megfelelő jövedelemtermelő képességgel lehet őket üzemeltetni.

F. P.: Ahhoz, hogy az Appeninn portfólióját komolyabban átstrukturálhassuk meg kell várnunk a GVH jóváhagyását a többségi tulajdonszerzéshez. Alapvetően a dinamikus növekedés és a még hatékonyabb portfólió management a célunk.

Így építenék tovább Mészárosék az ingatlanbirodalmukat

Az egyik legújabb szerzemény, a Dávid ház egy műemléki környezetben lévő épület. Ez az irány, vagyis a klasszikus építészeti értékkel bíró régebbi épületek, műemlékek megszerzése a Konzum stratégiájában fontos lesz a jövőben is?

Sz.G.: Van-e erre vonatkozó küldetéstudatunk? Igen, van, de az adott ingatlan hozamtermelő képessége az elsődleges szempont. Egy kis gyöngyszemet már megszereztünk, egy másik Andrássy úti ingatlannal, a Dávid házzal – vagyis a régi Andrássy-palotával – kapcsolatos ügylet még folyamatban van. A jó lokáció mellett külön öröm számunkra, hogy egyúttal egy régi értéket is meg tudunk őrizni.

Új saját alap létrehozása ezen ingatlanok számára felmerült esetleg, vagy más finanszírozási utakat keresnek?

F. P.: Akár az is egy lehetőség volna a tőkebevonásra, de a SzIT-té alakítási terveink miatt inkább az intézményi kötvénykibocsátás lehet egy opció a későbbiekben.

Így építenék tovább Mészárosék az ingatlanbirodalmukat

Befektetői oldalról a hozamszintek a legfontosabb mutatók között vannak. Mik a tapasztalatok a jelenlegi budapesti piacon?

Sz.G.: Úgy látjuk, hogy még ebben az évben, és talán jövőre is lejjebb mennek majd a hozamok. Azt tapasztaljuk, hogy az építőipari kapacitáshiány miatt a minőségi kínálat elmarad a kereslet mögött, emiatt a bérleti díjak további emelkedésére számítunk. Az infláció esetleges növekedése is kedvező számunkra, hiszen az indexálás minden szerződésnek a része, és ez növeli az ingatlanok értékét. A bérleti díjak emelkedését folyamatosan érzékeljük, az új szerződéseket mindig magasabb szinten tudjuk megkötni, úgyhogy a projektek pénztermelő képessége folyamatosan javul. Budapest most is egy nagyon jó befektetési célpont, és úgy gondoljuk, a brexit miatt is elképzelhető, hogy pluszkereslet jelenik meg Budapesten.

Végül is az Önök szempontjából elég az is, hogy a folyamatosan mozgó és változó bérleti piacon az Appeninn épületeiben elérhető területeket válasszák a cégek irodának. Ehhez pedig elég lehet a jó kapcsolati tőke, amire korábban is utaltak.

F.P.: A prémium- és A kategóriás ingatlanportfólió bővítése léptékváltást jelent a bérlők szempontjából is. Ma még csak kis szelete vagyunk a piacnak, de dinamikusan növekszünk. A magyar gazdaság jól teljesít, a J. P. Morgan számai szerint 2018-19-re az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság lesz, ennek hatásai az ingatlanpiacra is begyűrűznek majd. A brexit véleményem szerint pozitív hatással lehet Budapestre nézve. Tizenkét évig éltem Londonban, ezért látom a régió, így Magyarország iránti fokozódó érdeklődést.

Külföldre is terjeszkedne a vállalat? Milyen ingatlanok esetében van erre leginkább esély? Illetve a hazai piacon további felvásárlások vannak már tervben?

F.P.: Az Appeninn jelenleg főként magyarországi befektetésekkel rendelkezik, de a cél az, hogy kilépjünk a közép-kelet-európai piacra. Az Adria térsége, a volt Jugoszlávia államai, továbbá Románia, Bulgária mind olyan országok, ahol látunk kedvező lehetőségeket.

Sz.G.: Azt várjuk, hogy további akvizíciók lesznek a hazai piacon, szeretnénk tovább bővíteni a portfóliót a korábban meghirdetett elvárások alapján. Régóta erős az érdeklődés a tőzsdén irányunkban, és úgy látom, a befektetők eddig úgy ítélték meg, hogy egy növekedési történetet látnak.

Mennyire érzékeny a cég működése, stratégiája, növekedési potenciálja a politikára?

F.P.: Mi azt gondoljuk, hogy nem az, illetve pont annyira érzékeny, mint bármelyik magyarországi vállalat, vagy vállalkozás. A társaság működése transzparens, átlátható, hogy miből tevődik össze a vállalat vagyona, az milyen jövedelemtermelő képességgel rendelkezik, és hogy milyen stratégia mentén születnek a döntések. Szabályozott piacon működő részvénytársaságként az Appeninnről bármilyen információ szabadon elérhető.

2018.02.09 08:55 A Sparok után ezt a palotát vették meg Mészárosék
2018.02.08 12:46 Mészárosék Spar-üzleteket vásárolnak (2.)

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/retail/igy-epitenek-tovabb-meszarosek-az-ingatlanbirodalmukat.277569.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beindult a hostel háború Budapesten

Beindult a hostel háború Budapesten

Még idén a piacra lép Budapesten a legnagyobb európai hibrid hotel hálózat és hamarosan jön …