2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Így építenék fel a gyerekek a várost

Hirdetés

Így építenék fel a gyerekek a várost

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Safecity 1.0 konferencia kiemelt témái között volt a városi tervezés, mint a bűnmegelőzés egy lehetséges csatornája, illetve az is, hogy a gyerekek hogyan érezhetnék jobban magukat a lakóhelyük környékén. Az előadások között olyan esettanulmányok is előkerültek, amelyekben a gyerekeknek maguknak kellett megtervezni olyan kisebb projekteket, aminek a megvalósulásával jobban éreznék magukat az iskolájukban.


A konferencián a bűnmegelőzés mellett az is kiemelt téma volt, hogy miként látják a várost, vagy éppen az iskolát a gyermekek, ahol élnek, ahová járnak. Mit szeretnek benne, szerintük mit kellene fejleszteni. Beleznay Éva, senior consultant, Advanced Building and Urban Design, két esettanulmányon keresztül mutatta be a gyermekek nézőpontját. Előadása elején elmondta, hogy a tervezés hagyományos folyamata az, hogy megálmodnak valamit, ami később valahogyan hat az emberekre. Ezt kellene megfordítani, és először az élhetőségre, az emberekre koncentrálni és ennek megfelelően tudatosan tervezni, építkezni.

Az első helyen egy olyan javaslat végzett, ami öltözőszekrények vásárlására vonatkozott, a második helyen a sulirádió ötlete, a harmadikon pedig egy közösségi tér kialakítása állt. Ahhoz, hogy élhető terek vagy városok jöjjenek létre, hasonlóan érdemes felépíteni a tervezés folyamatát, mint ahogyan azt a gyerekek is csinálták, először azt kell vizsgálni, hogy mitől érezhetjük jobban magunkat, ezután jöhet a tervezés és a megvalósítás.

Az iskolai példában a megvalósítás akadályokba ütközött, a szekrényeket a tűzvédelmi szabályok miatt, a rádiót pedig forráshiány miatt nem lehetett megvalósítani, a közösségi tér viszont elkészülhetett.

Hirdetés

Így építenék fel a gyerekek a várost

Városi terek gyerekszemmel

Az iskolai kereteken túl, egy másik felmérésben azt vizsgálták, hogy a városi térről mit gondolnak a gyerekek. Az első kérdés az volt, hogy mi található meg egy városban. Említették a lakóépületeket, az irodákat, üzleteket, majd körülbelül a felsorolás 30. helyén előkerült az ember is. A példa jól mutatja, hogy már gyermekkorban is a várost alkotó elemek említése estén egy épület sokkal hamarabb eszünkbe jut, mint az emberek, akik miatt mindezek épülnek. A vizsgálat további részében képek alapján kellett értékelniük a különböző közterületeket (zsúfolt tér, kihalt utca, stb.) A pozitívumok általában a zöldterületek voltak, a családi házas övezetek és az olyan terek, ahol nem volt sok ember. Ezzel szemben a nagy monumentális épületeket kevésbé szerették, csak úgy, mint a zsúfolt tereket, utcákat és az aluljárók is negatív érzéseket váltottak ki belőlük.

2019.03.12 13:35 Olyan várost kell tervezni, ahol egy 8 éves és egy 80 éves is jól érzi magát
2019.03.11 13:52 Ilyen az egyik legegyszerűbb megoldás, amivel csökkenteni lehetne az utcai lopásokat

Így építenék fel a gyerekek a várost

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/igy-epitenek-fel-a-gyerekek-a-varost.317529.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ilyen, amikor egy jövőkép valósággá válik: drónok szállítják ki a csomagokat Kínában

Ilyen, amikor egy jövőkép valósággá válik: drónok szállítják ki a csomagokat Kínában

Elindította városi drón szolgáltatását a DHL Express, melynek során elsőként Kínában kezdte meg stratégiai partnerségét …