2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

Hirdetés

Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

Élénk kereslet mellett 16,2 százalékkal nőttek az országos lakásárak 2018 második negyedévében, míg Budapesten 20,2 százalékos növekedési dinamika mellett megemelkedett a túlértékeltség kockázata – derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.


Az országos 16,2 százalékos emelkedést éppen 4 százalékponttal haladta meg a fővárosi áremelkedés, a vidéki városokban pedig szinte az átlaggal megegyező, 16,3 százalékos volt az éves növekedési dinamika. Ezzel szemben a községekben valamivel alacsonyabb, 11,8 százalékkal emelkedtek az árak, vagyis tovább szélesedett a főváros-vidék közti árolló. Ráadásul az előzetes számítások szerint a fővárosban 2018 harmadik negyedévében mintegy 24 százalékkal nőttek a lakásárak éves alapon, ami további gyorsulást jelez. A vidéki városokhoz képest átlagosan háromszor, a községekhez képest négyszer magasabbak most a budapesti lakásárak.

Hiába várjuk az ellenkezőjét, gyorsult a lakásárak emelkedése Budapesten

Hirdetés

  • Az új kihelyezésű lakáshitelek volumene közel 40 százalékkal nőtt, mostanra a tranzakciók 46 százalékához kötődik hitelfelvétel.
  • A lakásállomány éves megújulása 0,36, ami régiónként meglehetősen heterogén képet mutat, de a környező országokhoz képest alacsony.
  • Egy év alatt országosan 15 902 lakást adtak át.
  • A lassú megújulás oka az építőipar relatíve alacsony hatékonysága, a kapacitáshiány, de az üres lakások növekvő aránya is lehet.
  • Az új lakások átadásának volumene 2019-ben tetőzhet, 2020-tól viszont visszaeshet a kínálat.

Először az idei évben érte el a lakáspiac az összes magyar régióban a 2008-as árszintet nominálisan. Míg azonban az Észak-Magyarországi régióban a lakásárak éppen megegyeznek a tíz évvel ezelőttivel, addig Budapesten már 84 százalékkal magasabbak annál.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/hiaba-varjuk-az-ellenkezojet-gyorsult-a-lakasarak-emelkedese-budapesten.304504.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Nagyon sokféle példa és mód van arra, hogy technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, …