2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Forradalom kapujában a lesajnált fűtési mód – Az egész életünket megváltoztathatja

Hirdetés

Forradalom kapujában a lesajnált fűtési mód – Az egész életünket megváltoztathatja

A Kéménymentes Belváros programjának részeként a FÕTÁV Zrt. átvezeti a távhőt Budáról Pestre. Az Erzsébet hídon átívelő távhővezeték-rendszer része a 2022-re egységes hálózattá épülő budapesti hőgyűrűnek, amely összeköti majd a jelenleg szigetszerűen működő hőkörzeteket. Egyebek között ez is része a cég hosszú távú stratégiájának, melynek célja egy tisztább, élhetőbb levegőjű főváros megteremtése.


Már tízezer belvárosi lakás távhőre kapcsolása elegendő ahhoz, hogy Budapest elfelejtse a szmogriadót. A Kéménymentes Belváros programmal, az úgynevezett fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővül a meglévő vezetékhálózat. Akárcsak korábban Bécsben, így Budapesten is összekötik a külvárosi részeken található szigetszerű hőkörzeteket, azaz távfűtéses övezeteket, amivel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

A FÕTÁV Zrt. a többi között a budapesti hőgyűrű már megkezdett kiépítésével, a főváros szigetszerű hőkörzeteinek az összekötésével egy egységes hálózat létrehozását célozta meg, amire előbb a belső városrészek, az V., a VI., a VII., a VIII. kerület közintézményei, irodaházai, majd a társasházak kapcsolódhatnak rá. Mindehhez 2030-ig a most még fejlesztés előtt álló rozsdaövezetek is csatlakozhatnak.

Bár a távhőnek sokáig negatív volt a megítélése, ugyanis erről a fűtési módról sokaknak a panelos lakótelepek rossz szigetelésű épületei és az azokhoz kapcsolódó energiapazarlás jutott eszébe, mostanra kezdenek megváltozni a vélemények. A cég felmérése szerint csak Budapesten minden 45 ezer gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést, ezen felül a becslések alapján, éves szinten csaknem 80 tonna egyéb károsanyag kibocsátásának csökkenését eredményezné. Minden tízezer lakás átállásával évente 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest, a távhőrendszer teljes egységesítésével pedig évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás maradna el, ellenben megmaradna 25 millió átlagos fa, másként számolva 12 ezer hektárnyi erdő. Végső soron ez a mindennapokban is érzékelhető javulást hozna Budapest életében azzal, hogy fűtési szezonban sem alakulna ki szmogriadóra okot adó légszennyezettségi állapot.

Hirdetés

Forradalom kapujában a lesajnált fűtési mód - Az egész életünket megváltoztathatja

A Kéménymentes Belváros program megvalósítása csaknem ötmilliárd forintba kerül, amit részben uniós támogatásból, részben pedig a FÕTÁV Zrt. saját forrásaiból finanszíroznak. A budapesti hőgyűrű kiépítése, a távhőrendszer egységesítésének összköltsége meghaladja a 40 milliárd forintot. Az ország legnagyobb távfűtési vállalata jelenleg18 kerületben, csaknem 240 ezer lakásban, több mint 300 garázsban és 4800-at meghaladó közületi ügyfélnél szolgáltatja a meleget.

Forradalom kapujában a lesajnált fűtési mód - Az egész életünket megváltoztathatja

A távfűtés egyre népszerűbb, jelenleg minden harmadik budapesti otthonban távhő biztosítja a meleget. A közszolgáltató cég eltökélt abban, hogy a ma még csaknem 90 százalékban gázalapú hőtermelést csökkentse, és egyre inkább úgynevezett hulladékhőt, kapcsolt, illetve megújuló energiaforrásokat vegyen igénybe. Ezért tervezik biomassza fűtőmű építését Észak-Budán és Kőbányán, és szorgalmazzák Budapesten egy második hulladékhasznosító mű létesítését is. – A távfűtés rég nem csak “panelfűtés” – tette hozzá dr. Mitnyan György, bemutatva, hogy a már jelenleg is zajló távhővezeték építési és -bővítési projektekkel egyre több létesítmény és intézmény csatlakozik a rendszerhez a Városligetben. Ilyen a Puskás Ferenc Stadion és a környező sport- és kulturális célú építmények vagy az Eiffel csarnok, azaz a Magyar Állami Operaház kőbányai műhelyháza és próbacentruma. A FÕTÁV Zrt. kiemelten számol a hűtési piaccal is. Már távhűtés működik a Heim Pál Gyermekkórházban, a csepeli Rákóczi Liget lakóparkban, és ilyen szolgáltatást terveznek a XI. kerületi BudaPart projektjénél, a Liget Projektnél, ahol a műjégpálya hűtőházának továbbfejlesztésével biztosítanák az új épületek hűtését.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/forradalom-kapujaban-a-lesajnalt-futesi-mod-az-egesz-eletunket-megvaltoztathatja.306481.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Budapesten és néhány nagyvárosban úgy növekszik a lakásállomány, hogy az összterület nem változik.(itt most az …