2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ezüstérmes Magyarország a lakások drágulásában

Hirdetés

Ezüstérmes Magyarország a lakások drágulásában

Még mindig dobogós helyen áll Magyarország a lakásárak drágulásában az Európai Unió országai között – derül ki az Eurostat legfrissebb felméréséből. Az egy év alatt bekövetkezett 9,7 százalékos áremelkedésnél csak Csehországban szárnyaltak jobban az árak.

Közel tíz százalékkal emelkedtek 2016 negyedik negyedévében a lakóingatlanok árai Magyarországon, amivel az unió országai között a második helyre került. Az első helyen 11 százalékkal Csehország áll, míg az unió átlaga 4,7 százalék volt.

A tavalyi utolsó negyedév volt az egyetlen, amikor nem Magyarország vezette a listát. Az európai országok közül azonban két unión kívüli állam áll az élen. Izlandon közel 14, míg Norvégiában közel 12 százalékkal mentek feljebb a lakásárak egy év alatt. Érdekes, hogy árcsökkenés már egyik európai vizsgált országban sem mérhető, az utolsó két helyen álló Olaszországban és Horvátországban is 0,1 és 0,8 százalékkal nőttek az árak.

Ezüstérmes Magyarország a lakások drágulásában

Hirdetés

Magyarország előkelő helye összhangban van a régió országaival, a tíz legnagyobb növekedést produkáló uniós országban Csehország és Magyarország mellett szerepel Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia és Bulgária is.

Egy negyedév alatt azonban Magyarországon csak 1,5 százalék volt a növekedés, ami az árak emelkedésének lassulására utal. A harmadik negyedévhez képest 6 százalékkal Máltán nőttek legjobban az árak, Csehország 4,7 százaléka csak a második helyre volt elegendő. Negyedéves bontásban ugyanakkor több országban is minimális árcsökkenés volt tapasztalható, a legjobban Dániában, ahol 1,5 százalékkal estek vissza az árak.

“Az országos lakóingatlan átlagár 2016 végére 200 ezer forint környékén alakult négyzetméterenként. Budapesten ennél jóval többet, kb. 360 ezer forintot kellett adni a vevőknek egy négyzetméterért. A lakótelepi lakások elmúlt években látott átlag feletti drágulása pedig mára 300 ezer forint közelébe repítette az ilyen típusú lakások fajlagos átlagárát a fővárosban, ami néhány éve még a top lakótelepek árszintje volt” – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezustermes_magyarorszag_a_lakasok_dragulasaban.247185.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Milliárdos ingatlanokra csaphat le az állam és a helyi önkormányzat a Balaton partján

Salátatörvényben rejtették el a Balatonra vonatkozó legújabb jogi lépést, ami könnyedén milliárdos tóparti ingatlanok megszerzését …