2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ezekben a kerületekben biztos nincs hiány új lakásból

Hirdetés

Ezekben a kerületekben biztos nincs hiány új lakásból

Igazán izgalmas évben járunk, legalábbis ami az átadásra kerülő új lakásprojektek számát illeti Budapesten. Az építés alatt álló 500 projekt nagy része, ami mintegy 25 ezer lakás építését foglalja magába, már idén befejeződhet, így csak ebben az évben várhatóan 15 800 új lakóingatlan zúdul rá a budapesti piacra, ennek egy része már el is készült. Ez a több ezer lakás azonban elég egyenlőtlenül oszlik el a kerületek között, néhol a projektek száma még a 10-et sem éri el, máshol alulról súrolja a 100-at. Hasonló a helyzet az átlagos lakásszámmal projektenként, van olyan kerület, ahol átlagosan közel száz lakás van egy projekten belül, ami felveti a kérdést, hogy mennyire lesz élhető az a lakókörnyezet.


A legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport adatai alapján 500 lakóprojekt van jelenleg folyamatban, amelyeknek a nagy része négy kerületben összpontosul: a projektszámot illetően kiemelkedő a XIII., a XI., a III. és a XIV. kerület, utóbbiban is még több mint 40 lakóparkot fejlesztenek, míg a legerősebb XIII. kerületben közel 90 ezeknek a száma. A XI. és XIII. kerületekben nemcsak a projektek száma, de az épülő állomány is a legnagyobb, ami részben a terület nagyságával is magyarázható, előbbiben közel 4000, míg az utóbbiban 6750 lakást építenek, amiről már korábban be is számoltunk. Érdekes a III. kerület, ahol 56 projekt van folyamatban, ami kifejezetten magasnak számít a többi kerület értékeihez képest.

2019.06.16 16:38 Elképesztő, mennyi lakás zúdul most a piacra

Összefügg az élhetőség és az átlagos lakásszám?

A projektek számánál még fontosabb mutató lehet, hogy mennyi az átlagos lakásszám egy lakóparkon belül, nagy ugyanis a szórás ezek tekintetében is. Az épülő állományban vegyesen vannak 4-5 lakásos társasházak, de akár 3-400 lakásos lakóparkok is. Ha pedig a beépítettséget az élhetőség egy dimenziójaként ragadjuk meg, akkor pont a legnépszerűbb kerületek lesznek azok, ahol a sűrű és nagyon nagy projektek magas lakásszáma néhányak számára kevésbé élhető környezetet jelenthet, amellett, hogy lokációban, vagy éppen árban ezek előnyösebbek lehetnek.

Hirdetés

Az átlagos lakásszám projektenként a IX., a XIII. és X. kerületben a legnagyobb, mindhárom esetében megközelítőleg 100 lakást építenek projektenként. A X. kerület elég szélsőségesnek mondható abból a szempontból, hogy csupán 12 projekt található (ezek a minimum 4 lakásos új társasházakat fedik le, amelyekben legalább egy szabad lakást még kínálnak a fejlesztők), amik összesen 1160 új lakást foglalnak magukba. Csupán négy olyan terület van Budapesten ahol több a projekt, mint ezeken belül a lakások átlagos száma – XIV., III. II. XII. – ezeken a részeken elszórtan több helyen épülnek lakóparkok, ami jobban megfelelhet a sokak számára fontos élhetőbb környezeti szempontnak.

Ezekben a kerületekben biztos nincs hiány új lakásból

2019.06.14 11:30 “Úgyis kipukkad a lakáslufi!” – De előtte még brutálisabban nőnek az árak

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezekben-a-keruletekben-biztos-nincs-hiany-uj-lakasbol.328205.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Megállapodtunk abban, hogy szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés Székesfehérváron – mondta Orbán Viktor még 2015-ben, Székesfehérváron, …