2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ezek az ország legolcsóbb utcái!

Hirdetés

Ezek az ország legolcsóbb utcái!

Az utóbbi években az ingatlanpiac szárnyalásáról, az árak emelkedéséről szólnak a hírek, legtöbbször az ország kiugróan drága lakásai kerülnek reflektorfénybe, a valódi luxus mellett viszont vannak olyan országrészek, amiket elkerült a fellendülés. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik települések, azon belül melyik utcák azok, ahol akár százezrekért is lakáshoz lehet jutni és mit jelent mindez a budapesti árak szempontjából.


A KSH adatai szerint 2016-ban tíz olyan utca volt Magyarországon, ahol a megvalósult adásvételek átlagára nem érte el a 30 ezer forintot négyzetméterenként. Ezek többsége Borsod megyei település, de például Komló, Salgótarján és Szigetvár egy-egy utcája is szerepel a listán.

Ezek az ország legolcsóbb utcái!

Az ország legolcsóbb utcája az ózdi Kisamerika sor lett, ahol a lakások négyzetméterára tavaly éppen csak elérte a 20 ezer forintot. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy vannak az országban ennél is olcsóbb utcák, a KSH viszont csak azokat az utcákat nézte, ahol 2016-ban ingatlan adásvétel történt.

Hirdetés

Kínálati árak

Az ingatlan.com kínálatában fajlagos árakat nézve feltűnnek ennél is olcsóbb házak. A kínálat alapján akár már 300 ezer forintért – négyzetméterenként 5-10 ezer forintért – is ingatlanhoz lehet jutni, ezek azonban omladozó, rendkívül rossz állapotú – bontásra ítélt – házak, ahol az ár inkább a hozzá tartozó telekre vonatkozik szemben a rajta lévő épülettel. Az épületek állapota miatt ilyen esetben a komfortfokozatról sem érdemes beszélni, viszont a telek mérete és elhelyezkedése miatt alkalmanként így is gazdára találnak.

Mi a probléma mindezzel?

A kiugróan alacsony ingatlanárak leginkább akkor jelentenek problémát, ha az ott élők másik helyre költöznének. Nem feltétlenül Budapestre kell gondolni, sokszor egy községből a járásközpontba, vagy egy kisvárosból a megyeszékhelyre történő költözést sem lehet finanszírozni a meglévő lakás eladásából, ezek ugyanis korlátozottan forgalomképes ingatlanok, amelyekre még a nyomott áron is nehéz vevőt találni, így lényegében az ott élők számára megszűnik az országon belüli mobilitás. Az ott lakóknak esélyük sincs a költözésre, mivel ingatlanuk értéke Magyarország drágább településein mindössze egy-két négyzetméterre lenne elég. Az említett ózdi utcában például egy 50 négyzetméteres ikerházfél alig több, mint 1 millió forintot ér, amiből Budapesten az olcsóbb kerületekben is legfeljebb három négyzetméternyi lakás jönne ki, míg a kelet-magyarországi megyeszékhelyeken is maximum 10-15 négyzetméter.

Ezek az ország legolcsóbb utcái!

Hol marad a felzárkózás?

Nemrég jelent meg egy elemzés arról, hogy a vidéki lakásárak is elkezdtek felzárkózni Budapesthez, ez ugyanakkor meglehetősen területspecifikus, és egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy tartós jelenségről van szó.
2017.11.05 13:10 Fordulat a vidéki lakáspiacon – Indulhat a felzárkózás?

Ezek az ország legolcsóbb utcái!

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján például még az idén is Budapest drágult legnagyobb ütemben, noha a községek sem maradtak le sokkal. Ez alapján tehát még nem lehet kijelenteni azt, hogy az árkülönbségek csökkennének, de ha meg is valósulna a közeledés, egy 20 ezer forintos ózdi és egy 412 ezer forintos budapesti négyzetméterár még akkor is fényévekre van egymástól.

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/ezek-az-orszag-legolcsobb-utcai.271087.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hatalmas kollégiumokat épít Budapesten a nemzetközi fejlesztő

Hatalmas kollégiumokat épít Budapesten a nemzetközi fejlesztő

Két budapesti magánkollégium építésével lép be a magyar piacra az International Campus (IC) nemzetközi ingatlanfejlesztő. …