2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ez lehet Magyarországon a harmadik rekordév az ingatlanbefektetésekben

Hirdetés

Ez lehet Magyarországon a harmadik rekordév az ingatlanbefektetésekben

A globális ingatlanbefektetések volumene az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal, a 2018 harmadik negyedében pedig 1,2 százalékkal emelkedett, rögzített árfolyamon számolva. Figyelembe véve az amerikai dollár erős felértékelődését, a globális befektetési volumen az év során 5,9 százalékkal nőtt. Európában továbbra is kedvelt befektetési célpont Németország, ahol 12 százalékkal nőtt a befektetési forgalom. Magyarországon 2018 harmadik negyedévében számos nagy tranzakciót zártak le, így a negyedév csak kicsit marad le a rekordot jelentő 2007-es év hasonló időszakától – derül ki a CBRE legfrissebb elemzéséből.

Amerika

Az amerikai befektetési piac növekedését olyan jelentős vállalati tranzakciók erősítették, mint például a GGP 15 milliárd dolláros felvásárlása a Brookfield által a és a Prologis 8,5 milliárd dolláros ügylete a DCT Industrial Trust megvételével. A vállalati tranzakciók nélkül az amerikai ingatlanbefektetések volumene a harmadik negyedév végéig 2,3 százalékkal nőtt. A legvonzóbb részpiacok, a szálloda- és társasházi ingatlanok jelentős, 23%-os és 14%-os bővülést tudtak felmutatni. Az irodai ingatlanok értékesítése viszonylag gyenge első félév után 2018 harmadik negyedében 13 százalékkal emelkedett. Az ipari és kiskereskedelmi ingatlanok értékesítési szintje csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, de ezt ellensúlyozta a fúziók és akvizíciók fellendülése.

A határokon átnyúló befektetések az Egyesült Államok piacán meghaladták a 28 milliárd dollárt (beleértve a vállalati ügyleteket is), avagy a teljes befektetési forgalom 18 százalékát a harmadik negyedévben. A Kanadából és Szingapúrból származó befektetések a forgalom 80 százalékát tették ki és 2018-ban eddig a szingapúri (+35%), svájci (+53%) és németországi (+13%) tőke beáramlása nőtt a leginkább. Az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) befektetői továbbra is erős érdeklődést mutattak az irodaingatlanok iránt, miközben az APAC (Ázsia és a csendes-óceáni térség) befektetők az ipari ingatlanok felé fordultak.

Hirdetés

Ázsia és a csendes-óceáni térség

Az APAC (Ázsia és a csendes-óceáni térség) befektetési forgalma a harmadik negyedévben 29 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest. A dél-koreai befektetési piac kivétel, amely a térség egészével éppen ellenkezőleg, 29 százalékos növekedést mutatott néhány jelentős irodaingatlan-tranzakciójának köszönhetően. Számos más piacon, különösen Kínában a befektetői hangulatot befolyásolta az Egyesült Államokkal fennálló, növekvő kereskedelmi feszültségek és a jelentős tőzsdei volatilitás is. Előre tekintve, a kedvezőtlen hitelezési környezet – beleértve a magasabb jelzálogkamatlábakat is – továbbra is kockázatot jelent a régióban. A tőzsde volatilitásától való félelem miatt van esély arra, hogy a befektetők többet fektessenek be az ingatlanpiacra.

Ez lehet Magyarországon a harmadik rekordév az ingatlanbefektetésekben

Európa

Az európai ingatlanbefektetési forgalom 1,5 százalékos növekedést mutat 2018-ban a tavalyi rekordév után. A harmadik negyedévben az európai befektetési volumen 80,5 milliárd dollár volt, az idei év volumennövekedését nagyrészt Németországban, Franciaországban és Spanyolországban tapasztalt erős befektetési aktivitás vezérelte.

Németország 2018-ban továbbra is vonzó ingatlanbefektetési célpont Európában, a 2018 első három negyedévében mért 22,7 milliárd dolláros befektetési forgalom 12 százalékkal haladja meg a 2017-es év hasonló időszakának volumenét. Ezt nagyrészt az erős lakóingatlanpiac és az irodai ingatlanok értékesítése hajtotta az öt legnagyobb német városban. Bár a növekedés Franciaországban a harmadik negyedévben csökkent, az első három negyedévi befektetési forgalom a válság előtti csúcsének számító 2007 óta a legmagasabb. Az Egyesült Királyság piacára továbbra is a bizonytalanság jellemző, ahol a befektetési volumen kissé (4%-kal) csökkent az idén, bár az a legfontosabb piacok, mint például London nagyon ellenállók a geopolitikai kockázatokkal szemben és továbbra is vonzzák a tőkét a világ minden tájáról.

Magyarország

Borbély Gábor MRICS, a CBRE Magyarország üzletfejlesztési és kutatási vezetője a hazai piacról elmondta:

“A magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piac egy újabb robusztus éves forgalmat mutat, az első három negyedévben összesen 1,1 milliárd eurót költöttek a befektetők.
2018 harmadik negyedévében számos nagy tranzakciót zártak le, és így a negyedév csak kicsit marad le a rekordot jelentő 2007-es év hasonló időszakától. Külföldi befektetők két jelentős bevásárlóközpontot (Mammut és Premier Outlet Center) is megvásároltak Magyarországon. Ezek az ügyletek jelentős helyi és külföldi tőkeforrások jelenlétét mutatják, ami egyedülálló a közép-kelet-európai régióban.

2018.09.13 14:24 Eladták a Mammut bevásárlóközpontot

Az ingatlanbefektetések jó üzletnek bizonyultak az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően, de mit hoz a jövő, ha elindulnak felfelé a kamatok? És egyáltalán elindulnak? A november 22-én megrendezésre kerülő Property Investment Forumon többek között Borbély Gábor is részt vesz azon a beszélgetésen, ahol a szakértők arról gondolkoznak, hogy újra rossz vége lesz-e az ingatlanpiac felívelésének, és vajon mikor lehet érdemes kiszállni.

Ez lehet Magyarországon a harmadik rekordév az ingatlanbefektetésekben

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/ez-lehet-magyarorszagon-a-harmadik-rekordev-az-ingatlanbefektetesekben.303850.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Budapesten és néhány nagyvárosban úgy növekszik a lakásállomány, hogy az összterület nem változik.(itt most az …