2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / ÉVOSZ-elnök: húszezer lakást érint az alacsony áfa megtartása

Hirdetés

ÉVOSZ-elnök: húszezer lakást érint az alacsony áfa megtartása

Mintegy húszezer lakást érint a kormány a héten bejelentett javaslata az ötszázalékos forgalmi adó alkalmazhatóságáról 2023 végéig – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Magyar Időknek.

Mintegy 35-40 ezer lakás áll kivitelezés alatt országszerte, és figyelembe véve, hogy az idei első három negyedévben valamivel több, mint tízezer otthon készült el, 18-20 ezer lehet az idén összesen elkészülő új lakások száma. Koji László szerint a többi, már engedéllyel rendelkező lakás szerződéses viszonyaiban mind több bonyodalom adódott a kedvezmény 2019 végi lejáratához közeledvén, ami a finanszírozhatóságban komoly gondokhoz vezetett volna.

Hirdetés

Kaotikus helyzet, egyre több vita kezdett kialakulni, de ezeknek ezzel most elejét veszi a kormányzat – fogalmazott az ÉVOSZ elnöke a lap szombati számában, megjegyezve, hogy jelentős összegekről van szó, hiszen már egy nettó harmincmillió forintba kerülő új lakásnál is hat és fél millió forint a különbség az öt vagy a 27 százalék áfával számolt bruttó árban.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület javaslatáról – amely szerint az építési engedélyekre szóló november 1-jei határidőt 2019. március 31-ig kellene kitolni – Koji László azt mondta, ez a módosítás további mintegy négy-ötezer lakást érintene. Úgy tudjuk azonban, a határidőben nem várható változás, noha az Országgyűlésnek még el kell fogadnia a javaslatot.

Koji László hozzátette, hogy a szövetség egyeztetéseket folytat az innovációs tárcával a 2019 utáni lakáspiaci kedvezményekről. A szakszövetség egyik javaslata értelmében adó-visszatérítés segítené a családokat valamennyi kész otthon, így társasházi lakás vagy családi ház megvásárlásakor is, és lakásfelújításoknál is vissza lehetne igényelni az áfát. Jelenleg adó-visszatérítésre a saját családi ház építésekor van lehetőség: az egyes részmunkák és építőanyagok után az építtető 27 százalékos forgalmi adót fizet, ám a kereskedelmi bankokon keresztül akár ötmillió forint áfát vissza tud igényelni.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/evosz-elnok-huszezer-lakast-erint-az-alacsony-afa-megtartasa.303908.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Őrült tempót diktál az orosz építőipar: nem is tudjuk tartani itthon a lépést

Őrült tempót diktál az orosz építőipar: nem is tudjuk tartani itthon a lépést

“Sokan nem tudják, de Moszkva az egyik legdigitalizáltabb város világszerte, nagyon hamar átvesszük az új …