2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Élőben indult a társadalmi egyeztetés Budapest jövőjéről

Hirdetés

Élőben indult a társadalmi egyeztetés Budapest jövőjéről

Mit várnak a különböző területek szakértői az új fejlesztési tanácstól és mit gondolnak a legfontosabbnak Budapest versenyképességét, fejlődését illetően? Hogyan tud az állam, a város és a magánszféra együttműködni? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a Budapest 2030 Konferencián.


A különböző területek szakértői más-más aspektusból látják és képzelik el, hogy milyen lehet majd Budapest 2030-ban. Gerő András történész kiemelte, hogy üdvözlendő az új fejlesztési tanács létrejötte, ha ezáltal a főváros és az állam Budapesten együtt tud működni. Mivel a legtöbb beruházásban, amelyek megszabják és formálják a városképet, résztvevő a magyar állam, különösen lényeges, hogy a főváros és az állam együtt tudjon döntéseket hozni. Véleménye szerint Budapest egy beszürkült városból egy színes európai nagyvárossá vált, már most nyerő helyzetben van, már csak az kell, hogy továbbra is higgyünk a vitalitásában.

A Budapesti Fejlesztési Tanács működéséről és terveiről, Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt bővebben:

2018.10.16 12:15 Tarlós: teljesült számomra a legfontosabb feltétel

Hirdetés

Élőben indult a társadalmi egyeztetés Budapest jövőjéről

2018.10.17 11:35 Elképesztő fejlődés vár Budapestre a következő évtizedben

Élőben indult a társadalmi egyeztetés Budapest jövőjéről

A panelbeszélgetés során Noah Steinberg FRICS, a WING elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a magánszektor tevékenysége is lényeges a város fejlesztése során és Budapest Magyarországon minden szempontból fővárosnak tekinthető, gazdasági, politikai, vagy kulturális nézőpontból is. A magánszektornak nagy szerepe van a város fejlődésében, számos nemzetközi cég idetelepül, a magyar cégek növekednek, egyre több embert tudnak alkalmazni, illetve szállodákat, irodaházakat építenek, de ezekhez mind szükség van infrastruktúrára, ingatlanfejlesztésekre. A fellendülés és a városfejlesztés is igényli a befektetőket, valamint az ingatlanokat, amelyek megújulnak, vagy felépülnek. Az állam részéről is fontosak a fejlesztések, vannak amiket csak ők tudnak megcsinálni, és ezek is hozzájárulnak, ahhoz, hogy vonzóbb legyen a város a turisták és a cégek számára.

– mondta Noah Steinberg.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes, Budapest Főváros Önkormányzata, a turizmust és a szállodafejlesztést hozta példának az állam és a magánszféra együttműködésére. 2017-2020 között mintegy 4000 új szállodaszoba fog elkészülni, ezeknek nagy része inkább 4-5 csillagos, ez a jelenlegi szállodai kapacitáshoz képest is egy nagyon erős szám. A fejlesztéseknél nyilván az is elvárás, hogy azokat a turistákat hozzuk ide, akik értékelik Budapestet.

– tette hozzá a humán főpolgármester-helyettes.

Élőben indult a társadalmi egyeztetés Budapest jövőjéről

Dr. Vajta László, egyetemi docens, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar véleménye szerint az országban Budapest kimondva, kimondatlanul fejnehéz, ahogyan igaz ez a magyar felsőoktatásra is. Fontos, hogy a fejlesztésekkel egyben értékálló szakmákat teremtsünk:

A fejlesztési tanács létrehozása lehetőséget adhat felsőoktatási intézményi oldalról is, hogy tanácsot adjanak, oktassanak. Szeretnének megfelelni ennek a feladatnak, ezáltal tudják a kutatási és felsőoktatási intézmények szolgálni a várost.

Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, BKK volt vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg igenis számít, hogy az emberek tömegének időmegtakarító infrastruktúrát tudnak létrehozni, megtakarítva az ingázás költségeit az új építésekkel és fejlesztésekkel, ami eddig nem volt jellemző. Már nemcsak arról van szó, hogy felújítsák és lecseréljék a régi HÉV-eket, hanem, hogy ezek akár elérjék a belvárost, vagy olyan projektekről is szó eshet, amivel felszabadulhatnának a Duna-parti sávok.

A főváros, az állam és a magángazdaság szerepelői között létrejövő egyezség azt fogja eredményezni, hogy az eddigi vidéki fókuszú fejlesztések, vagy más európai városokat támogató pénzek végre Budapestre összpontosulhatnak.

Bolla Tibor, BKV Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy beszélhetünk fejlesztésekről, de ha nincs közlekedés, ezek sem lesznek jelentősek. A jövőben, a városban az egyéni közlekedési kapacitás betelik, ha nem fejlődik vele együtt a tömegközlekedés. A közösségi közlekedés előremutató és átgondolt fejlesztése azért nagyon fontos, mert ha például így maradna örökre a 3-as metró pótlása és a lakosoknak busszal kellene közlekedniük ezen a vonalon, akkor egy idő után az emberek nem akarnának ott maradni, ott lakni és elkezdődne egy vándorlás.

– mondta el Bolla Tibor.

A konferencia további képei:

2018.10.17 08:50 Barcelonával verseng Budapest és a magyar főváros áll nyerésre

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/eloben-indult-a-tarsadalmi-egyeztetes-budapest-jovojerol.301606.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a …