2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Ekkora hozamokra számíthatsz ma a hazai ingatlanpiacon

Hirdetés

Ekkora hozamokra számíthatsz ma a hazai ingatlanpiacon

A Magyar Nemzeti Bank és a Royal Institution of Chartered Surveyors együttműködésében, a budapesti kereskedelmi ingatlanpiaci folyamatokat feltáró kérdőíves felmérésfelmérés, 2017 második félévére vonatkozóan újraindult. Az elmúlt két évben a kereskedelmi ingatlanok jellemző bérleti díja a legtöbb ingatlantípus esetében 15 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. A prime irodapiaci és bevásárlóközpont hozamok már 10-25 bázispontra megközelítették a 2007-ben tapasztalt, historikus minimum szintjüket. A felmérés válaszadóinak többsége a kereskedelmi ingatlanok befektetési és bérleti piacán is a kereslet növekedésére számít az elkövetkező 6 hónapban, azonban a fejlesztési kedv tekintetében már több ingatlantípus esetén túlsúlyban vannak a változatlanságot vagy néhány esetben csökkenést várók.


A Market Sentiment Survey évente két alkalommal vizsgálja a piaci hangulatot, a kérdőívek vonatkozási időszakai a naptári félévek. A felmérés a budapesti kereskedelmi ingatlanpiacra koncentrál, az egyes szegmensek (iroda, ipar-logisztika, kiskereskedelem, szálloda) vonatkozásában kérdez tipikus bérleti díj, bérleti futamidő és hozam adatokat. Ezen túlmenően a témában érintett szakértők vizsgált időszakra vonatkozó piaci tapasztalatai és az elkövetkező félévre vonatkozó piaci várakozásai kapcsán szerepelnek a befektetői- és bérlői kereslet, valamint a fejlesztési kedv változási trendjeinek azonosítását célzó kérdések.

A 2011 és 2015 között megvalósult felmérések az RICS, a Portfolio és az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont szervezésében jöttek létre. A jelen tájékoztatóban szereplő, 2011-2015 közötti időszakra vonatkozó Market Sentiment Survey adatok feldolgozását az Eltinga végezte. Az MNB és az RICS által újraindított első, 2017 második félévére vonatkozó felmérésben 43 szakértő vett részt. A kitöltők között a tanácsadással (42 százalék) és fejlesztéssel (30 százalék) foglalkozó szakemberek voltak többségben. A válaszadók 51 százaléka a helyi, 49 százaléka pedig a nemzetközi piacon is érdekelt vállalkozásnak dolgozik.

Hirdetés

Emelkedő bérleti díjak, csökkenő hozamok

A legutóbbi 2015. II. féléves felmérés óta a kereskedelmi ingatlanok jellemző bérleti díja a legtöbb ingatlantípus esetében 15 százalékot meghaladó mértékben emelkedett 2017. II. félév végéig. Az előző, 2015 második félévére vonatkozó felmérés eredményeihez képest a tipikus hozamok minden szegmensben jelentősen csökkentek.

Ekkora hozamokra számíthatsz ma a hazai ingatlanpiacon

A válaszadók többsége a befektetési célú kereslet növekedésére számít az elkövetkező 6 hónapban, főként az irodapiacon. Ezzel szemben a CBRE legutóbbi felmérése arra hívja fel a figyelmet, hogy a régióban a korábban legnépszerűbbnek számító irodák befektetésen belüli részaránya folyamatosan csökken és inkább az ipari/logisztikai, a hotel és az alternatív befektetések piaca erősödik.

Az MNB kutatásában megkérdezett szakértők a legjobb minőségű és elhelyezkedésű ingatlanok esetén várnak leginkább növekedést, melyek alacsonyabb kockázatot és hozamot jelentenek a befektetőknek. A fejlesztési kedv megítélésében a prognózisok kiegyensúlyozottabbak. A kiskereskedelmi szegmensben a változatlan fejlesztési kedv a jelenleg hatályos szabályozással lehet összefüggésben, mely szerint 400 négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi építmények engedélyezéséhez különleges szakhatósági eljárás szükséges. Az irodapiacon már jelentős mennyiségű új fejlesztés van folyamatban, ennek ellenére a többség a fejlesztési kedv további növekedését várja. Az ipar-logisztika szegmens kapcsán változatlanságot várók véleménye a megfelelő árú és elhelyezkedésű telkek hiányát tükrözheti, mivel a piaci fundamentumok (kereslet, kihasználatlanság, bérleti díjak) növekedést indokolnának. A problémára megoldást jelenthet a jövőben – a már bejelentett projekteken túl – a vasúti és közúti infrastruktúra fejlesztése.

A piaci szereplők erős bérlői keresletet prognosztizálnak minden ingatlantípus esetén, de kiváltképpen a legjobb minőségű és elhelyezkedésű ingatlanok, így elsősorban a top belvárosi és prime nem belvárosi irodák iránt.

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/ekkora-hozamokra-szamithatsz-ma-a-hazai-ingatlanpiacon.280900.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezekben a kerületekben biztos nincs hiány új lakásból

Ezekben a kerületekben biztos nincs hiány új lakásból

Igazán izgalmas évben járunk, legalábbis ami az átadásra kerülő új lakásprojektek számát illeti Budapesten. Az …