2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Hirdetés

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

A válságból való kilábalás 2014-ben leglátványosabban a lakótelepi lakások felől indult. Mint a legolcsóbb lakáskategória, az iparosított technológiával épült ingatlanok egyrészt jó befektetésnek számítottak (és számítanak mind a mai napig), hiszen elhelyezkedésük, közlekedési kapcsolataik és szolgáltatási ellátottságuk révén gyakran kedvelt albérleti célpontok. Másrészt pedig az épületek folyamatos korszerűsítésével mára ugrásszerűen javult a megítélésük, saját lakás céljára is – derül ki az OTP legújabb Értéktérképéből.

Lakótelepek a megyeszékhelyeken

A magyar nagyvárosokban három év alatt összességében 60 százalékkal drágultak a lakótelepi lakások. Legnagyobb mértékben, 80 százalékot hajszállal meghaladóan a tatabányai lakótelepek ára nőtt 2015 óta. A 75 százalékot még Egerben és Kecskeméten érte el a drágulás szintje. A sor végén álló – amúgy harmadik legdrágább – Győrben is harmadával többet kell ma fizetni egy lakótelepi lakásért, mint három évvel ezelőtt.

A megyeszékhelyeken összességében, átlagosan 227 ezer forint jelenleg egy lakótelepi lakás négyzetmétere. A legdrágább Székesfehérvár 298 ezres négyzetméterárral, és Fejér megye székhelyét Debrecen, Győr és Kecskemét követik viszonylag szorosan. Salgótarján a többi nagyvárostól jelentősen lemaradva, egyedüliként a százezres limit alatt áll a lista végén.

Hirdetés

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

A legolcsóbb lakótelepekhez viszont a kisebb városokba kell menni. A legalacsonyabb négyzetméterárak az ózdi Régi Béke lakótelepen mérhetők, ahol az 50 ezer forintot sem éri el egy átlagos lakás négyzetméterára. Ugyancsak olcsó még Komló, ahol 60-80 ezer forintos árszintekkel lehet találkozni, a megyeszékhelyek közül pedig a pécsi Meszes lakótelep lett a legolcsóbb, ott éppen csak 100 ezer forint alatt maradnak az árak.

A legdrágább lakótelepeken ezzel szemben a 300 ezer forintot is meghaladják a négyzetméterárak. A budapesti agglomeráció néhány települését – például Budaörsöt és Érdet – leszámítva a legdrágábbak közé bekerült két debreceni, egy kecskeméti, egy veszprémi és egy székesfehérvári lakótelep, de nem sokkal utánuk következik a legdrágább győri lakótelep is. Az árak mindegyikben 300 és 340 ezer forint között mozognak négyzetméterenként.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei


Az árkülönbség tehát nemcsak a főváros és vidék között, vagy az új és a régi építésű lakások között jelentős, hanem a hasonló minőségű és méretű lakótelepi lakások esetében is meglehetősen nagy, amit az Ózd és Debrecen között mérhető közel 7-szeres árkülönbség mérhető.

Lakótelepek Budapesten

Mivel a belvárosban és a legdrágábbnak számító budai kerültekben nem jellemzők a lakótelepek, ezért a fővárosban a legdrágább ilyen típusú lakásokért a jó elhelyezkedésű, de már nem belvárosi területekig kell menni. Ilyen például a XI. kerület, ahol mostanra a félmillió forintot közelítik a lakótelepi lakások átlagárai. A legdrágább lakótelepek közé ezen kívül még a XIII., a IX., a XIV., a III. és a XVI. kerület sorolható, melyek mindegyikében eléri a 400 ezer forintot az átlagos négyzetméterár.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

Végül nézzük meg, hogy az egyes lakótelepek közül melyek lettek a legdrágábbak. A fentiek alapján nem véletlen, hogy a főváros és egyben az ország legdrágább lakótelepe is a XI. kerületben van: a Lágymányosi lakótelep átlagára eléri az 587 ezer forintot négyzetméterenként, míg Budapesten kívül a Budaörsi lakótelep lett a legdrágább, 444 ezer forinttal négyzetméterenként. A megyeszékhelyek közül pedig a debreceni Sestakert lakótelepenkell a legtöbbet fizetni 339 ezres négyzetméterár mellett.

Egy listán az ország legdrágább lakótelepei

2018.12.29 06:00 Egymilliós négyzetméterárak a belvárosban – Mit hozhat 2019 a hazai lakáspiacon? (TOP 10 sztori – 3.)
2018.12.10 10:45 Kijöttek a legfrissebb számok: még nincs vége a lakásárak hegymenetének
2018.12.18 05:50 Nincs minden veszve: térképen Budapest azon részei, ahol mégis csökkentek a lakásárak

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/egy-listan-az-orszag-legdragabb-lakotelepei.309675.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A vevők többsége a korszerű lakásokra van kiéhezve, mégis csak lassan javul az ingatlanok energiahatékonysága, …