2019. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Hirdetés

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A vevők többsége a korszerű lakásokra van kiéhezve, mégis csak lassan javul az ingatlanok energiahatékonysága, így nagy előnye lehet annak a tulajdonosnak, aki áldozott a lakás felújítására. A korszerű lakások aránya az elmúlt 3 évben elég lassan, csupán 20-ról 23 százalékra nőtt, pedig az eladó lakásokat keresgélők, mintegy 60 százaléka pont az ilyen energiahatékony ingatlanok után érdeklődött – derül ki az ingatlan.com közleményéből.


Lassan javul a magyar lakások energiafogyasztása, de az ingatlanok túlnyomó része továbbra is korszerűtlennek mondható a Lechner Tudásközpont adatai, illetve több mint 417 ezer ingatlanhirdetés alapján. Az energiatanúsítványok az ingatlanok értékesítése vagy hosszútávú kiadás előtt készülnek, így ezek megoszlása pontos képet adhat a forgalomképes ingatlanállomány energiahatékonyságáról.

Hirdetés

A kiadott energiatanúsítványok szerint az elmúlt három évben 20-ról 23 százalékra nőtt a korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanok aránya, míg az átlagos besorolású ingatlanoké 38-ról 48 százalékra emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legkevésbé energiahatékony lakóingatlanok aránya 42 százalékról 29 százalékra mérséklődött. A legkorszerűbb ingatlanok száma és aránya csak lassan növekszik, ami azért okozhat nehézséget, mert 2019-ben az érdeklődések több mint 60 százaléka érkezett korszerű vagy annál is jobb energetikai besorolású ingatlanokra, ezekből viszont kevés van a piacon.

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

A szigorodó szabályok is segíthetnek

Korábban már írtunk róla, hogy az idei évben épülő 25 ezer lakás majdnem fele várhatóan már megfelel a 2021-től életbe lépő szigorú BB minősítésű elvárásoknak. Az arány pedig a jövőre átadni tervezett lakások körében még magasabb, az ismert energetikai paraméterekkel rendelkező otthonok 64 százaléka használ majd megújuló energiát a Takarék Index adatai alapján. 2021-től pedig – a szigorítás miatt – már az összes lakás használ majd legalább 25 százalékban megújuló energiát.

2019.05.15 11:28 Ez verheti fel igazán az új lakások árát, hosszú távon mégis jól járunk vele

Egyelőre még nagyon nehéz megfelelő szakembert találni egy-egy felújításra, az újlakás-projektek ugyanis nagy mértékben lekötik a szakemberek kapacitásait, akik szívesebben vállalnak egy nagyobb – akár például egy 4-5 lakásos társasházban – munkát, minthogy magánemberekhez menjenek kisebb felújítási megbízásokra. Ahogy azonban csökkenni kezd az elinduló új projektek száma, több idő juthat az egyéni megbízásokra is. Emellett a júliustól induló falusi CSOK is nagy lökést adhat, a kistelepüléseken főként jellemző rossz állapotban lévő házak felújításának, a támogatás ugyanis nemcsak a megvételre, hanem a felújításra is kiterjed.

2019.05.15 09:18 Százszoros az árkülönbség a falusi CSOK településeinek kínálatában
2019.05.13 13:18 Figyelem: megjelentek az újabb 10 milliós CSOK részletei!

Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/egy-jo-tipp-a-tulajdonosoknak-a-legkorszerubb-lakasokra-vannak-kiehezve-a-vasarlok.328297.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dél-koreai befektető vásárolt irodaházat a Váci úti folyosón

Dél-koreai befektető vásárolt irodaházat a Váci úti folyosón

A Skanska eladta budapesti Nordic Light Trio irodaházát a JR AMC dél-koreai ingatlanbefektetési alapnak. Ez …