2019. szeptember 22., vasárnapMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Biztos, hogy olyan sok új lakást vesznek Magyarországon?

Hirdetés

Biztos, hogy olyan sok új lakást vesznek Magyarországon?

A 2018-ban épített lakások több mint felét értékesítési céllal építették (54 százalék), míg a saját használatra épített lakások aránya inkább a kisebb településeken meghatározó – derül ki a KSH elemzéséből. Bár úgy tűnik, hogy egyre több új lakás talál gazdára, érdemes megnézni az elmúlt egy évtizedben azt, hogy mikor mennyit tett ki az új értékesítések arány az összes eladáson belül.


Piaci értékesítésre tavaly Budapesten az új lakások 75 százaléka, a megyeszékhelyeken 60 százaléka épült. Az újlakás-piac területi koncentráltságát jelzi, hogy az összes, piacra szánt új lakás fele hat budapesti kerületben és tíz vidéki városban épült fel. Budapesten értékesítési célból a legtöbb lakás a IX., a XI. és a XIII. kerületben épült, a vidéki városok közül pedig Győrben.

Ami az értékesített használt és az új lakások arányát illeti, jól látszik a válság alatti csökkenés, különösen az új lakások esetében, ahol 2008-hoz képest öt év alatt harmadára zsugorodott a piac. Bár ez mostanra kezd helyreállni, a tavalyi évben értékesített új lakások aránya még mindig csak nagyjából feleakkora volt, mint a válság előtti utolsó évben. Az idén viszont további növekedés várható, de még így sem biztos, hogy az új lakások aránya eléri majd a teljes értékesítésből a válság előtti 9-10 százalékos értéket, különösen annak fényében, hogy a használt lakások eladásai is emelkedő trendet mutatnak.

Biztos, hogy olyan sok új lakást vesznek Magyarországon?

Hirdetés

2018-ban Budapesten és a megyeszékhelyeken jött létre az összes adásvétel 42 százaléka, ugyanakkor a kisebb települések részesedése 58 százalékra emelkedett. 2015 óta folyamatosan csökkent Budapest részesedése a használtlakáspiac forgalmából. 2018-ban az összes ismert adásvétel 22 százaléka realizálódott a fővárosban, szemben a három évvel korábbi, 30 százalékos aránnyal. A megyeszékhelyek összesített forgalma ezalatt csupán kismértékben változott, általában 21 százalék körül alakult. A kisebb városok részesedése a korábbi években tapasztalt emelkedés után 2018-ban az előző évivel azonos volt, miközben a községeké még ekkor is emelkedett: 2018-ban minden negyedik tranzakció a községekben jött létre. Az adatok megfigyelésének kezdete (2007) óta csak 2009-ben volt ennél magasabb a községek részesedése a használtlakás-piacon.

Biztos, hogy olyan sok új lakást vesznek Magyarországon?


2018-ban az eladott lakások fele családi házban, 35 százaléka többlakásos, nem lakótelepi épületben volt. A lakótelepi panellakások használtlakás-piaci részaránya négy éve folyamatosan csökken, 2018-ban már alig haladta meg a 15 százalékot.

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/biztos-hogy-olyan-sok-uj-lakast-vesznek-magyarorszagon.325177.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Látványos képeken az új Puskás Stadion

Új, látványos képekkel jelentkezett a Puskás Aréna a stadion jelenlegi állapotáról. Az aréna a saját …