2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Betörők fenyegetik a te lakásodat is? Térképen a válasz

Hirdetés

Betörők fenyegetik a te lakásodat is? Térképen a válasz

Lakásvásárlás előtt az egyik legfontosabb szempont az adott ingatlan ár-érték aránya, ezt azonban egyértelműen a lakás elhelyezkedésének szempontja követi a listán. Egy biztonságos környék akár magát a lakást is felértékelheti szemben azokkal, amelyek környékén magasabb a bűnelkövetések száma. Hogy pontosan hol, mennyi bűneset történt az elmúlt években, arról az Otthontérkép oldalán lévő térképen nézelődhetünk. Nézd meg te is, hol voltak 2016-ban az ország legbiztonságosabb és legbűnösebb városai!

Bűnös környéken élünk?

Az, hogy mennyi bűneset volt a környékünkön könnyen megállapítható, ha a térképre kattintva kiválasztjuk az adott évet valamint a bűneset típusát, ami után az érintett területre közelítve egyesével is megnézhetjük, hogy pontosan milyen bűnesetek történtek ott.

Az ezer főre jutó bűnesetekben például a budapesti belvárosi kerületek állnak a legrosszabb helyeken, ami az aktív éjszakai életnek és a lakosságszámhoz viszonyított nagyszámú turistának is köszönhető. Az ottani bűnesetek többsége azonban kisebb volumenű, többnyire rongálás vagy garázdaság, szemben a budai oldal lakásbetöréseivel.

A lakásbetörések egyértelműen a nagyobb értékű budai ingatlanok városrészeiben koncentrálódnak, feltehetően az elkövetők ott számítanak értékesebb vagyontárgyakra. A bűnözés mértéke és a lakásárak alakulása tehát nem mutat egyértelmű összefüggést.

Hirdetés

A térképen a regisztráció után a számokra kattintva látható, hogy melyik épületben milyen bűnesetek történtek:

Betörők fenyegetik a te lakásodat is? Térképen a válasz

Érdekesség azonban, hogy bizonyos területeken egyetlen pontban tünteti fel az összes bűnestet, például a II. kerület egy erdős részén az erdőben nem csak személy elleni bűneset és garázdaság történt, hanem gépkocsi feltörés, gépkocsi lopás és lakásbetörés is.

Betörők fenyegetik a te lakásodat is? Térképen a válasz

A drágább környékek biztonságosabbak?

Az V. kerület toronymagasan vezeti a legdrágább kerületek listáját, miközben az ezer lakosra jutó bűnesetek számában is első helyen áll. A II. és a XII. kerületekben a magas lakásárak ellenére kevesebb a bűneset, ezek azonban sok esetben a már említett betörés kategóriájába tartoznak. Budapesten 2016-ban közel 2400 lakásbetörést regisztráltak, ami az jelenti, hogy átlagosan minden 330. lakásba akartak betörni a tavalyi évben. Az ezer főre/lakásra jutó betörések számában kiugró a már említett XII. kerület (186 betörés) és az V. kerület (106 betörés), az esetek abszolút számában (288 betöréssel) azonban a XI. kerület vezet.

Betörők fenyegetik a te lakásodat is? Térképen a válasz

A vidéki helyszínek közül Miskolc az első 254 betöréssel, ezt követi Kecskemét 174 és Győr 146 esettel. Az egy lakásra jutóbetörések tekintetében a vidéki városok valamivel biztonságosabbak, mint Budapest, míg a legtöbb településre igaz, hogy 2015-ről 2016-ra csökkent a bűnesetek száma. Kivételek természetesen vannak, például Salgótarjánban enyhe növekedés volt tapasztalható.

A személy elleni bűnelkövetésekben már más az összekép, Budapesten ismét a belváros kerül előtérbe. A lakosságszámhoz viszonyítva az V. és a VI. kerületekben történt a legtöbb elkövetés, abszolút számban pedig továbbra is a VIII. kerület az első.

Összességében az látszik, hogy a tömbrehabilitációs fejlesztések általánosságban csökkentik a bűnelkövetések számát, az új építésű lakótömbökben gyakran portaszolgálat és térfigyelő kamerás rendszer is működik, ami nagyobb biztonságot eredményez. A különböző bűnesetek számát tehát helyén kell kezelni, de lakásvásárlás előtt érdemes tájékozódni a környék közbiztonságát illetően.

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/betorok_fenyegetik_a_te_lakasodat_is_terkepen_a_valasz.246699.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Hihetetlen, de fotelben ülve is lehet lakást építeni

Már-már nehéz követni, hogy milyen új technológiák jelennek meg az építőiparban. Az biztos, hogy gyorsabb …