2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Barcelonával verseng Budapest és a magyar főváros áll nyerésre

Hirdetés

Barcelonával verseng Budapest és a magyar főváros áll nyerésre

Budapest már nem az a főváros, ami csak az olcsó munkaerő miatt vonzó. A nemzetközi cégek egyre több és újabb funkciókat hoznak ide, amivel párhuzamosan a foglalkoztatás is egyre magasabb lesz. Vajon mikor tudja átvenni Budapest a régió vezető szerepét? – tette fel a kérdést Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója a Budapest 2030 konferencián tartott előadásában.


A hazai irodapiacon – ami 90 százalékban a budapesti irodapiacot takarja – mintegy 1,4 millió négyzetméternyi új területre van fizikai igény és ez a szám a következő években még tovább nőhet. Ma Európában egyre gyakrabban vonnak párhuzamot Kelet-Közép-Európa és az Ibériai-félsziget között. Barcelona és Budapest az a két térség Európában, amely komoly versenyhelyzetben van az oda települő vállalkozások vonatkozásában, ráadásul úgy tűnik, a KKE régió iránt jelenleg sokkal nagyobb a kereslet.

Budapesten a következő években félmillió négyzetméternyi iroda épül és ugyanennyi áll tervezés alatt. Ez a szám egyébként nagyságrendileg Prágában, Varsóban és Bukarestben is hasonló. Ami az irodafejlesztéseket illeti most vagyunk a ciklus felívelésének az elején, a magyar piacot a szomszédos országoktól azonban jelentősen megkülönbözteti az erős vízfejűség, vagyis az, hogy az ingatlanbefektetések több mint 90 százaléka Budapesten valósul meg. Ilyen szintű országon belüli koncentráció sehol máshol nincs.

Hirdetés

Barcelonával verseng Budapest és a magyar főváros áll nyerésre

A következő években, évtizedekben teljesen máshogy kell gondolkodnunk a munkavállalóról, a munkavégzés módjáról és az épületekről, ahol a munka zajlik. Nem újdonság az, hogy a millenniumi generációnak sok tekintetben mások az igényei, a kollégákkal való interakció tere azonban továbbra is az iroda, ami kulcskérdés a munkahely kiválasztásában, így az épület maga is egyre jobban felértékelődik, akárcsak a közlekedés ára, az ingázás ideje.

2040-ben a munkavégzés terepe feltehetően bármi lehet, az otthoni munkavégzés és a távmunka felértékelődésének következtében az iroda inkább egy együttműködési térként, élményként fog bekerülni a munkavállalók mindennapjaiba. A személyes és a szabadidőt pedig a munkaidőbe szervesen integrálni kell, ami a wellbeing erősödését vonja magával. Mindennek következtében a gateway és felzárkózó városok közti különbség is csökkenhet, ugyanis nemcsak mikro hanem makro szinten is egyre kisebb lesz a jelentősége a munkavégzés helyének, amiből a régió városai ugyancsak profitálhatnak.

2018.10.16 12:15 Tarlós a 3-as metró meghosszabbítását, Fürjes a szakma és a civilek összefogását várja az új tanácstól

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/barcelonaval-verseng-budapest-es-a-magyar-fovaros-all-nyeresre.301556.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a …