2019. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Az MNB befűt a lakáspiacnak – Elképesztő terveket jelentettek be

Hirdetés

Az MNB befűt a lakáspiacnak – Elképesztő terveket jelentettek be

A Portfolio “Hitelezés 2018” konferenciájának egyik nyitó előadásában szólalt fel Nagy Márton, az MNB alelnöke. Sokan várták, hogy idén vajon mit jelent be, hiszen nem ez volt az első alkalom, hogy a Hitelezés konferenciánkon állt elő az egész hazai bankszektort érintő újdonságokkal. Most sem csalódtunk. Az MNB tervei szerint az új konvergencia programnak köszönhetően 2030-ra a bankrendszer mérlegfőösszeg / GDP aránya a várt növekedés mellett a mostani 95%-ról 160%-ra emelkedhet, a magánszektor banki hitelállománya pedig a GDP 32%-ról 70%-ára nőhet.


A teljes bankszektort és a hazai gazdaságot átfogó előadás kapcsán, melyben a háztartások mellett a vállalkozások hitelállománya és növekedési potenciálja is terítékre került, az ingatlanpiac számára az egyik legfontosabb üzenet az volt, hogy Nagy Márton várakozásai szerint a lakáshitel / GDP a arány 8%-ról, 30%-ra emelkedhet 2030-ig!

2018.04.18 10:48 Szinte hihetetlen, ami az MNB szerint 2030-ig várhat ránk

Mielőtt belemennénk a lakáspiacra, vagyis a bankok (finanszírozók) mellett a fejlesztőkre, vevőkre vonatkozó várakozásokba, érdemes kiemelni az egyik legfontosabb üzenetét az MNB alelnökének, “Az eladósodottság jó dolog, hiszen hitelképességre és erős gazdaságra utal, a túlzott eladósodottság a rossz, ami kockázatokat és veszélyt hordoz.”. Az előadásból kiderült, hogy a magyar lakosság és a vállalatok jelenleg a legkevésbé eladósodottak a régióban és az unióban. Ez pedig, a sok múltból itt maradt rosszérzés ellenére, valóban a növekedés egyik gátját jelenti.

Hirdetés

Szóval robbanhat a lakáshitel-piac, de kérdés, hogy mitől? Az árak mennek annyival feljebb, hogy muszáj majd egyre több hitelt felvennie a lakásvásárlóknak (ennek azért vannak ma is szabályozási gátjai), vagy sokkal szélesebb kör fog hitelt felvenni a vásárláshoz.

A gazdasági környezet és pl. a fogyasztóbarát hitelek terjedése, a fixált kamatok, a csak forintban történő eladósodottság valóban segítik a fenti 30%-os cél elérését, de mi lesz, ha elindul 2-3 vagy 4-5 év múlva egy kamatemelési ciklus? Mi lesz, ha a lakásárak egy nagyobb korrekciót hajtanak végre? Mi lesz, ha a jövedelmek nem tudnak tovább növekedni érdemben? Sok a kérdőjel, de az MNB célja határozott és egyértelmű. Fel kell pörgetni a hitelpiacot. Fel kell pörgetni a gazdaságot. Fel kell pörgetni a lakáshitelezést, aminek egyenes következménye lesz a lakáspiac, vagyis az új fejlesztések és az árak további növekedése. Bár az árak akkor is ugranak majd, ha valamilyen oknál fogva mégsem hosszabbítanák meg a 5%-ra csökkentett és 2019 végével lejáró lakásáfát.

Ha csak a jegybanki terveket és elképzeléseket nézzük, akkor elképesztő növekedési potenciált rejt a következő 10-12 évre a hazai lakáspiac, de azért mindenképp, hónapról-hónapra vegyük latba az éppen aktuális kockázatokat, mint a munkaerőhiány, vagy a jövedelemarányos hitelfelvétel kérdése stb.

Ma bízunk, holnap látunk.

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/az-mnb-befut-a-lakaspiacnak-elkepeszto-terveket-jelentettek-be.282756.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tarlós: szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer

Tarlós: szeretném, ha a fővárosban egységes lenne a parkolási rendszer

Többek között a fővárosi parkolási rendszer egységesítése és a dugódíj volt a fő téma Tarlós …