2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása

Hirdetés

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása

Több súlyos jogi aggály is felmerül az esetleg bevezetendő lakásbérleti moratóriummal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy az Alaptörvényben foglalt tulajdonhoz való jog sérülne, de a Ptk. vonatkozó passzusával is ellentétes.


Piacidegen lenne, ha bármelyik önkormányzat, a kormány vagy az Országgyűlés – a díjak maximalizálásával – beavatkozna a piaci lakásbérleti rendszerbe. Ennél súlyosabb aggály azonban, hogy magánjogi viszonyt sértene, s mint ilyen, az Alaptörvényben foglaltakkal is ellentétes.

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása

Lapunk információi szerint a Magyar Ingatlan Szövetség – több más lakáspolitikai kérdés mellett – tisztázni szeretné az ezzel kapcsolatos törvényhozási, kormányzati és önkormányzati szándékokat. Ezért a témát egyrészt bevinné az MNB Lakás-és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testületének következő ülésére, továbbá konzultál a parlament Törvényalkotási bizottságának alelnökével. A szervezet vezetői azután fejtettek ki a témával kapcsolatos aktivitást, hogy a hét elején a berlini önkormányzat öt évre befagyasztotta az ottani lakásbérleti díjakat.

Hirdetés


A Portfolio-nak nyilatkozó dr. Gálik Gabriella jogász ezzel kapcsolatban – más megkérdezett jogi szakértőhöz és a Magyar Ingatlan Szövetséghez hasonlóan – arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alaptörvény XIII. cikk, 1 bekezdése szerint “Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez. A tulajdon társadalmi felelősséggel jár.” illetve ezzel kapcsolatban a hatályos Ptk. az alábbiakat mondja ki: az 5:22. paragrafusban [Használat, hasznok szedése, terhek viselése és veszélyviselés]. “A tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolog hasznait szedni; viseli a dologgal járó terheket és a dologban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni.” Ezek alapján tehát megállapítható, hogy a magánjogi szerződésnek minősülő piaci lakásbérleti szerződés korlátozása egyik vagy mindkét szerződő fél jogait sérti.

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása

A díjplafon bevezetése több tízezer szerződést érintene. Ha fel is merülne ilyen szándék, akkor is ki kellene dolgozni valamiféle rendszert, ami alapján megkülönböztetnék az egyes lakásokat, hiszen az adottságok nagyon eltérőek. Ez lehet az elhelyezkedés, a méret, az állapot vagy az érték alapján való tagolás is. Berlinben az új építésű lakásokra és a szociális bérlakásokra nem vonatkozik a rendelet. A tulajdonosoknak engedélyt kell majd kérniük, ha felújításra hivatkozva 50 euro cent/nm-nél nagyobb mértékben akarják emelni a bérleti díjat – írta a politico.eu című lap.


A magyar gyakorlat szerint a piaci bérlakáspiacon a tulajdonosok általában akkor emelnek árat, ha lejár a szerződés és a jelenlegi lakó máshová költözik, vagy nem tudja tovább fizetni a díjat. Felújításra vagy lényeges értéknövekedést eredményező korszerűsítésre hivatkozva is magasabb díjakat szoktak megállapítani, amit vagy kifizet a bérlő vagy tovább áll. Előfordul, hogy egy légkondicionáló beszerelése is ürügy a drágításra.

Írásban kérdeztük a Fővárosi Önkormányzattól illetve személyesen Tarlós István főpolgármestertől, hogy terveznek-e a berlinihez hasonló díjbefagyasztást. Korábbi cikkünkbenis feltettük ezt a kérdést, de mostani cikkünk megjelenéséig sem érkezett erre válasz.

Az Alaptörvényt is sértheti a lakásbérleti díjak befagyasztása


2019.06.21 05:45 A teljes magyar albérletpiac beleremegne – Itthon is befagyasztják a bérleti díjakat?
2019.06.19 13:23 Egy jó tipp a tulajdonosoknak: a legkorszerűbb lakásokra vannak kiéhezve a vásárlók

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/az-alaptorvenyt-is-sertheti-a-lakasberleti-dijak-befagyasztasa.328593.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

 Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Székesfehérváron hiába várják, hogy pezsegjen az élet

Megállapodtunk abban, hogy szükséges néhány életminőség-javító fejlesztés Székesfehérváron – mondta Orbán Viktor még 2015-ben, Székesfehérváron, …