2019. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
2019.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 288,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Arcfelismerés a plázákban? – Nagy változás előtt állunk

Hirdetés

Arcfelismerés a plázákban? – Nagy változás előtt állunk

Egyáltalán nem távoli, hogy a plázákban arcfelismerés segítségével kapjuk az automatikus értesítéseket a kedvenc boltjaink ajánlatairól. De vajon, hogyan lehet ezt jogilag értelmezni? Egy irodaházban, ahol több tízezer szenzor van ráállítva a kívül és belül történő hatásokra, adatok tömegét képes rögzíteni. De vajon hogyan tud ez segíteni az üzemeltetésben? Ezek a kérdések mind a Proptech témakörébe tartoznak, amely lefed minden olyan új technológiai megoldást, ami csak egy kissé is kapcsolódik az épületekhez, legyen szó akár egy plázáról, vagy irodaházról. A Property Investment Forum 2018 egy délutáni panelbeszélgetésén, illetve előadásain erről is beszélgettek a szakértők.


A konferencia egyik délután szekciójában Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE régió igazgatója előadásában egy esettanulmányt mutatott be a közönség számára, egy oroszországi ritmikus sportgimnasztikai centrumról, amely a BIM (épületinformációs modellezés) segítségével készülhetett el. Amikor megfogalmazódott az igény, hogy a létesítmény okos épület legyen, a projektért felelős cég kiválasztotta a szoftvert, amit megtanultak használni, majd digitalizálták a vállalat folyamatait, így a tervezés, a kivitelezés és az üzemeltetés is integrálttá vált a BIM segítségével, vagyis megkezdődhetett az egyes területek közötti információcsere.

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk

Király István, vezérigazgató-helyettes, Vállalati Szolgáltatások Üzletág, Vodafone, a távközlés fontosságára hívta fel a figyelmet, amely nélkül a legtöbb iparágban nem lehetne bevezetni új technológiákat, és így a sikerük is kétséges lenne.

Hirdetés

Előadásában beszélt arról is, hogy egy okos irodaház kialakításánál a fejlesztés minden ciklusában szükséges az ICT (információ- és kommunikációtechnológia) infrastruktúrát szem előtt tartani. Az okos megoldások olcsóbbá, könnyebben üzemeltetővé és kényelmesebbé teszik az épületeket, irodaházakat.

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk

Mi mindenre jó a proptech?

Győri Gyula, Facility Management Director, CPI Facility Management Kft. a beszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a proptech megoldások során az üzemeltetőknek azt kell lekövetniük, hogy hogyan tudnának a bérlőknek a legtöbbet adni.

Akár egy “B”, vagy “C” kategóriás irodaházban is alkalmazható a proptech, pont a költséghatékonyság miatt. Ilyenkor nem a karbantartót váltjuk ki, hanem az ő munkáját gyorsítjuk, például nem kell minden tavasszal és ősszel hívni a szerelőket, hogy ellenőrizzék a gépeket, hanem a rendszer magától megmondja, hogy mikor jött el az ideje a karbantartásnak.

További összefoglaló cikkeink a konferenciáról:
2018.11.24 18:20 2018-ban ők lettek az ingatlanpiac legjobbjai!
2018.11.27 15:30 Az ingatlanszakma olyan, mint olajszállító hajót vezetni
2018.11.26 14:00 Semmi sem utal arra, hogy vége szakadna a növekedésnek

Arra a kérdésre, hogy az építőiparban miért nem terjedt el a digitalizáció, Sellyey Tamás MRICS, a DVM csoport operatív és értékesítési igazgatója azt válaszolta, hogy egy új technológia befogadása nagyon nehéz egy olyan materiális iparágban, mint az építőipar. A nehezebb egyben azt is jelenti, hogy lassabb, ugyanakkor hozzátette:

A következő évek kilátásaira azt mondta a szakember, hogy a jövőben nem lehet kérdés, hogy az adott cégvezető “digitális” legyen, illetve, hogy szót értsen az IT-s kollégáival. Ami pedig számunkra még folyamatban lévő proptech projekt, az máshol már jól működő rendszer:

Arcfelismerés a plázákban? - Nagy változás előtt állunk

Király István hozzátette, hogy ha van hatékonyságbeli, költségoldali, valamint időbeli nyomás az iparágban, akkor az jócskán fel tudja gyorsítani a digitalizációt. Ez történt például a logisztikában, ahol nagyon gyorsan terjedt el, hogy a szállítmányozási cégeknek digitalizálni kellett a folyamataikat. Ha már az adaptációs időszak megvolt, a későbbiekben az egész rendszer sokkal jobban tud működni. A digitalizáció egyben a változáshoz való nyitottság is.

Dr. Gömöri Gábor, ügyvéd, Partner Associate, Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda, az új technológiák jogi vonaláról beszélt. A proptech megváltoztatja a tranzakciókat, okos szerződések jönnek létre, ahogyan az a blockchain alapú szerződéseknél is látható. Egy ilyen kriptovaluta alapú szerződésnél az ingatlanok finanszírozása is feldarabolható, ami új kérdéseket is felvet. Grúziában már működik a blockchain alapú ingatlannyilvántartási rendszer, Svédországban most vezetik be.

Arra sincs még jogi megoldás, hogy miként kezeljük, ha egy bevásárlóközpontban nézik és tárolják a vevők útvonalait, vagy pl. arcfelismerés alkalmaznak, hogy felismerjék a vásárló nemét és korát, és ez alapján dobálják fel lehetőségeket az aktuális ajánlatokról.

Reicher Péter a beszélgetés során elmondta, hogy még a tervezés előtt is elindulhat a folyamatok digitalizálása, erre jó példa a BIM alapokkal rendelkező általuk fejlesztett dRofus, amely a kórházak esetében először az igényeket gyűjti össze (műtő színe, hőmérséklet, stb.) és ezt követően kerül sor a tervezésre, majd a kivitelezésre.
2018.11.28 08:00 Mi lesz 2020 után? – Csak a belvárosban lesznek új lakások?
2018.11.27 09:57 Fuldoklik az építőipar – Nagy gondban lehetnek a kivitelezők

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/arcfelismeres-a-plazakban-nagy-valtozas-elott-allunk.306283.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Új őrület hódít a magyar lakásoknál, házaknál: egy pofonegyszerű, legális trükkel lehet milliókat keresni

Budapesten és néhány nagyvárosban úgy növekszik a lakásállomány, hogy az összterület nem változik.(itt most az …