2019. január 22., keddMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / Alig maradt szabad hely a legnépszerűbb budai kerületben

Hirdetés

Alig maradt szabad hely a legnépszerűbb budai kerületben

Nem csak a lakáskeresők körében népszerű a főváros XII. kerülete, a Hegyvidék egyben Budapest egyik legkedveltebb irodapiaci lokációjának is számít, ahol üres irodaterületet jelenleg alig találni. A zöldterületek sokasága, valamint a fonódó villamossal is javított kiváló közlekedési kapcsolatok miatt nem meglepő, hogy a környék a jövőben is a bérlők fókuszában áll majd, ezt a jelenleg is kivitelezés alatt álló új fejlesztések is bizonyítják.


A BRF adatai szerint 2017 első negyedévében a több mint 3,3 millió négyzetméteres fővárosi irodaállomány 12 százaléka koncentrálódott a budai központi alpiacra, a gyakorlatban azonban ennél nagyobb súlyt képviselnek a bel-budai irodaházak. A több mint 400 ezer négyzetméteres állomány kevesebb mint 6,5 százaléka (19 800 négyzetméter) áll üresen, a környék így Dél-Buda után a város második legalacsonyabb kihasználatlansági rátájával büszkélkedhet. Míg a budapesti irodaterületeknek átlagosan 9,2 százaléka áll üresen, Bel-Budán ez arány az 5 százalékot sem éri el.

Alig maradt szabad hely a legnépszerűbb budai kerületben

Nehéz helyzetben vannak tehát azok a cégek, akik azonnal költöznének Bel-Budára, hiszen 2013 óta nem adtak át a környéken új irodaházat, az erős bérbeadási aktivitásnak köszönhetően pedig folyamatosan fogynak a szabad területek. 2017 első negyedévében például különösen aktívak voltak a bérlők Bel-Budán, a fővárosi bruttó bérbeadás több mint 17% százaléka itt realizálódott.

Hirdetés

Ugyan az azonnal költözni vágyó cégek szűkös lehetőségekkel kell, hogy szembesüljenek, 2018-ban a tervek szerint két új irodaházzal is bővül majd a bel-budai állomány, így a nagyobb területet kereső bérlők előtt is állnak lehetőségek. A markológépek már javában dolgoznak mind a Széll Kálmán téren, mint az Alkotás utcai HillSide Offices kivitelezésén. Nem véletlen a két lokáció, Budapest irodatérképére nézve jó látszik, hogy bár a bel-budai alpiac irodaházai meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, döntő többségük a Margit körút – Krisztina körút – Alkotás utca tengely vonzáskörzetében található.

Alig maradt szabad hely a legnépszerűbb budai kerületben

A környék irodaházai így rendszerint kiváló kötöttpályás tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek, melyek az elmúlt években sokat javultak. A budai fonódó villamoshálózat átadásával mind a Széll Kálmán tér, mind a környék legfőbb irodacsomópontja, a számos jól ismert irodaházzal körülvett MOM Park környéke immár Buda minden részéből – legyen az Hűvösvölgy, Óbuda, Újbuda vagy Albertfalva – kényelmesen és átszállás nélkül megközelíthető.

A széles körű szolgáltatásokat kínáló környék ráadásul további fejlődés előtt áll a Déli pályaudvar várható átalakításának köszönhetően. Bár a pontos részletek egyelőre nem ismertek, a napi forgalomban szerepet nem játszó vasúti vagányok helyét a következő években a tervek szerint közösségi funkciók veszik majd át, akár a vagányok befedésére is sor kerülhet. Amennyiben ez megvalósul, az Alkotás utca-Csörsz utca csomópont zöldterületben eddig sem szűkölködő környéke további értékes rekreációs felületekkel gazdagodhat, közelebb hozva egymáshoz a vasút által elválasztott I. és XII. kerületeket.

Címlapkép: MTI / Róka László

A cikk megjelenését a HillSide Offices fejlesztője támogatta.

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/alig_maradt_szabad_hely_a_legnepszerubb_budai_keruletben.252107.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Elfogytak az üres helyek az ingatlanpiacon

Elfogytak az üres helyek az ingatlanpiacon

2018 negyedik negyedévében átadásra került az Üllő Airport Logistics Center két új fázisa összesen 91 …