2019. április 24., szerdaMa György napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
2019.04.24. György Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 279,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

Hirdetés

A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

“Ha okosvárosokról beszélünk, két fontos dolgot kell kiemelni, egyik az élhetőség, másik a fejlesztési módszertan. Ezeket nem másolni, hanem adaptálni kell” – hangzott el az Infotér 2018 Konferencián, ahol a szakértők többek között arról is beszélgettek, hogy mit jelenthet egy város, és mit egy falu életében az okosítás, valamint, hogy miként kellene az oktatási intézményekbe is bevinni ezeket a módszereket. Már vannak ötletek a szülők és a diákok igényei alapján, hogy hogyan tegyék okosabbá az iskolákat is.


A konferencia egyik előadásán Dr. Zsombok László, Monor város polgármestere az okosvárosról és arról beszélt, hogy miben látja ő ennek a lényegét, illetve mit tapasztal polgármesterként. Az előadásában a smart city definícióját így fogalmazta meg:

Mivel az oktatás és az iskolák kiemelt részt képviselnek minden település életében, érdekes kérdés, hogy miként tudnak az okosváros koncepcióhoz csatlakozni a különböző oktatási intézmények. Dr. Zsombok László ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy amikor ellátogattak egy okos iskolába, meglepődve tapasztalták, hogy a tanárok egyénileg állítják össze és keresik ki azokat a videókat, amelyekkel oktatják a gyermekeket és nincs mögötte egy egységes e-learning tananyag, vagy egy olyan platform, ahol a tanárok akár egymással is megoszthatják a tapasztalataikat.

A polgármester idén tavasszal a Portfolio Smart City Konferenciáján elmondta, hogy ha egy fejlesztés a településükön nem úgy valósul meg ahogy eltervezték, vagy nem tudják bizonyítani a hasznát, akkor a lakosok nemtetszésüket fogják kifejezni. A monori okosváros kísérleti projektben egy szolgáltatáscsomagot fognak kipróbálni, melynek során az állam azt teszteli, hogy hogyan lehet ugyanezeket a megoldásokat más városokban is alkalmazni. Az ottani teszt eredménye alapján a többi település a jövőben úgy tudja majd kiválasztani a számára szükséges szolgáltatásokat, mintha csak egy étlapról válogatnának.

Hirdetés

Martinovic Boris, Director of Public Policy, Mastercard, arról a kezdeményezésről számolt be a panelbeszélgetés során, hogy jelenleg 15 iskolában tesztelnek egy készpénzmentes rendszert, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az osztálypénz befizetése, a büfé és a könyvrendelés is bankkártyával intézhető, amire pedig a diákok és a szülők részéről is látják az igényt.

A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

A beszélgetés során Kovács Katalin, Kaposvár megyei jogú város igazgatója, 6 várost érintő (Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely, Veszprém) közös beruházásáról beszélt, melynek célja az energiahatékonyság javítása. A Kapos Grid program keretében az energiaköltségeket többek között úgy tudják csökkenteni a települések, hogy az önkormányzati középületekre napelemeket telepítettek, ezekkel összegyűjtik, majd tárolják és továbbítják a napenergiát a Smart Grid hálozat segítségével.

Schmidt Jenő, Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a településüzemeltetés költségeinek csökkentéséről beszélt. Rengeteg adatot gyűjtenek településenként, de ettől még nem lesznek okosak, csak akkor, ha a lakosok is elkezdik használni az okos megoldásokat.

Mit jelent az okos megoldás egy faluban?

Nemcsak a városok életében, de a falvaknál is vannak kezdeményezések az okos megoldások megvalósítására. A panelbeszélgetés során Dicső László, Alsómocsolád polgármestere azt hangsúlyozta, hogy egészen máshogyan kell megközelíteni és településfejlesztési értelemben megfogni az “okosodást” egy város és egy falu életében. Sok olyan technológia van a faluban, mint amiket a városokban is használnak, de nem ez a lényeges, fontosabb, hogy azért lehet okos a falu, mert erős a közösségi aktivitás. A lényeg, hogy az emberek a különböző technológiákat a saját szintjükön éljék meg és kérdés, hogy vajon hozzá tudják-e tenni ezeket a saját életminőségükhöz.

2018.06.09 16:21 Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat
2018.05.23 14:00 Elképesztő ötletekkel indultak el az éles kísérletek – Vidéken épül a jövő

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/a-szulok-es-a-diakok-is-igenylik-a-legujabb-modszereket-az-iskolakban.301318.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól betiltják az éjszakai repülést Budapesten

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a …