2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

Hirdetés

A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

“Ha okosvárosokról beszélünk, két fontos dolgot kell kiemelni, egyik az élhetőség, másik a fejlesztési módszertan. Ezeket nem másolni, hanem adaptálni kell” – hangzott el az Infotér 2018 Konferencián, ahol a szakértők többek között arról is beszélgettek, hogy mit jelenthet egy város, és mit egy falu életében az okosítás, valamint, hogy miként kellene az oktatási intézményekbe is bevinni ezeket a módszereket. Már vannak ötletek a szülők és a diákok igényei alapján, hogy hogyan tegyék okosabbá az iskolákat is.


A konferencia egyik előadásán Dr. Zsombok László, Monor város polgármestere az okosvárosról és arról beszélt, hogy miben látja ő ennek a lényegét, illetve mit tapasztal polgármesterként. Az előadásában a smart city definícióját így fogalmazta meg:

Mivel az oktatás és az iskolák kiemelt részt képviselnek minden település életében, érdekes kérdés, hogy miként tudnak az okosváros koncepcióhoz csatlakozni a különböző oktatási intézmények. Dr. Zsombok László ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy amikor ellátogattak egy okos iskolába, meglepődve tapasztalták, hogy a tanárok egyénileg állítják össze és keresik ki azokat a videókat, amelyekkel oktatják a gyermekeket és nincs mögötte egy egységes e-learning tananyag, vagy egy olyan platform, ahol a tanárok akár egymással is megoszthatják a tapasztalataikat.

A polgármester idén tavasszal a Portfolio Smart City Konferenciáján elmondta, hogy ha egy fejlesztés a településükön nem úgy valósul meg ahogy eltervezték, vagy nem tudják bizonyítani a hasznát, akkor a lakosok nemtetszésüket fogják kifejezni. A monori okosváros kísérleti projektben egy szolgáltatáscsomagot fognak kipróbálni, melynek során az állam azt teszteli, hogy hogyan lehet ugyanezeket a megoldásokat más városokban is alkalmazni. Az ottani teszt eredménye alapján a többi település a jövőben úgy tudja majd kiválasztani a számára szükséges szolgáltatásokat, mintha csak egy étlapról válogatnának.

Hirdetés

Martinovic Boris, Director of Public Policy, Mastercard, arról a kezdeményezésről számolt be a panelbeszélgetés során, hogy jelenleg 15 iskolában tesztelnek egy készpénzmentes rendszert, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az osztálypénz befizetése, a büfé és a könyvrendelés is bankkártyával intézhető, amire pedig a diákok és a szülők részéről is látják az igényt.

A szülők és a diákok is igénylik a legújabb módszereket az iskolákban

A beszélgetés során Kovács Katalin, Kaposvár megyei jogú város igazgatója, 6 várost érintő (Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Szombathely, Veszprém) közös beruházásáról beszélt, melynek célja az energiahatékonyság javítása. A Kapos Grid program keretében az energiaköltségeket többek között úgy tudják csökkenteni a települések, hogy az önkormányzati középületekre napelemeket telepítettek, ezekkel összegyűjtik, majd tárolják és továbbítják a napenergiát a Smart Grid hálozat segítségével.

Schmidt Jenő, Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a településüzemeltetés költségeinek csökkentéséről beszélt. Rengeteg adatot gyűjtenek településenként, de ettől még nem lesznek okosak, csak akkor, ha a lakosok is elkezdik használni az okos megoldásokat.

Mit jelent az okos megoldás egy faluban?

Nemcsak a városok életében, de a falvaknál is vannak kezdeményezések az okos megoldások megvalósítására. A panelbeszélgetés során Dicső László, Alsómocsolád polgármestere azt hangsúlyozta, hogy egészen máshogyan kell megközelíteni és településfejlesztési értelemben megfogni az “okosodást” egy város és egy falu életében. Sok olyan technológia van a faluban, mint amiket a városokban is használnak, de nem ez a lényeges, fontosabb, hogy azért lehet okos a falu, mert erős a közösségi aktivitás. A lényeg, hogy az emberek a különböző technológiákat a saját szintjükön éljék meg és kérdés, hogy vajon hozzá tudják-e tenni ezeket a saját életminőségükhöz.

2018.06.09 16:21 Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat
2018.05.23 14:00 Elképesztő ötletekkel indultak el az éles kísérletek – Vidéken épül a jövő

Forrás:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/a-szulok-es-a-diakok-is-igenylik-a-legujabb-modszereket-az-iskolakban.301318.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

Zsiday: 2020-tól megállhat a lakásárak emelkedése

Érdemes-e tövig nyomni a gázt vagy készítsük a lábunkat a fékre? Nagyot ment az ingatlanpiac …