2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Ingatlan / A magánbefektetők beszállnak a városfejlesztésekbe is

Hirdetés

A magánbefektetők beszállnak a városfejlesztésekbe is

Hamarosan elindul a Kecskemétért Városfejlesztési Alap, mely az első olyan alap lesz Kelet-Európában, ahol a városfejlesztések kockázati tőke bevonásával valósulhatnak meg, de ilyen alapból Európában is mindössze csak pár létezik. A forma különlegessége, hogy magánbefektetőket von be a városfejlesztési projektek finanszírozásába, akik cserébe a működésbe és a tervezésbe is beleszólással rendelkeznek – hangzott el a Portfolio Smart City 2017 konferenciáján ma délelőtt.

Garamvölgyi Balázs, vezető tőkepiaci tanácsadó a Kecskemétért Városfejlesztési Alap indításáról beszélt előadásában. Mint kitért rá a városfejlesztés és a kockázati tőke kezelés során a piaci és állami tényezőket, érdekeket kell összehangolni.

A magánbefektetők beszállnak a városfejlesztésekbe is

Hirdetés

  • Az alapba történő befektetés során a befektető résztulajdont szerez a céltulajdon vállalatban.
  • A futamidő ugyan jóval hosszabb (türelmes pénz), de azért a befektető hozamot realizál a befektetése után, ennek egyik módja például, ha a befektetett vállalat értékesítésre kerül. Az alap különlegessége még, hogy a befektető a működésbe is beleszólással rendelkezik, ami vonatkozik a napi operatív működésre és a tervezésre is.
  • A Kecskemétért Városfejlesztési Alap jegyzett tőkéje 35,7 milliárd forint, melyből 10,7 milliárd forint a magánbefektetői forrás, az állami forrás pedig 25 milliárd forint. Ez utóbbi összeg az előző uniós ciklusban kihelyezett és már “visszacsorgott” források újrakihelyezését jelent. A futamidő 15 év lesz, melyből az első 5 év a befektetési időszak, amikor a teljes összeg befektetésre kerül.
  • Olyan városfejlesztési projekteket valósíthat meg az alap, melyek alacsonyabb megtérüléssel bírnak ugyan, de magasabb társadalmi hasznot hoznak. Igaz ugyanakkor, hogy a közösségi elvárások nem minden esetben harmonizálnak a piaci elvárásokkal, sokkal speciálisabb célokat szolgálnak, ami mutatja, hogy összetett finanszírozási struktúrákról van szó.
  • Ugyanakkor mégis számtalan előnnyel bírhat a városfejlesztési – kockázati alap, egyrészt az önkormányzat részére multiplikatív hatással bír, több projekt valósulhat meg. Másrészt a piaci tudás bekerül a rendszerbe, illetve ha a befektetések pozitív hozamot hoznak, az összeget újra fel lehet majd használni további beruházások megvalósítására.
  • A magánbefektetők számára a hozameltérés és veszteség megosztása miatt lehet vonzó, veszteséges projekt esetében 10 százalékig az önkormányzat átvállalja a veszteséget, illetve nyereséges projekt esetében a hozamkifizetés is magasabb lehet az önkormányzati rész terhére a magán befektetők részére. A befektetők számára pedig szintén előnyös, hogy a projektek megvalósításába beleszólással rendelkeznek.
  • Magyarországon városfejlesztési kockázati alap nem létezett eddig, de egész Kelet-Európában hiányzik, Európában is csak két-három ilyen program létezik.
  • A Kecskemétért Városfejlesztési Alap elindításának előkészítési folyamata már egy éve elkezdődött, de különösen az utóbbi 9 hónapban pörgött fel. Először a támogatási keretrendszert igyekeztek kialakítani, majd az alap feltételrendszerének kialakítása következett, az utóbbi három hónapban pedig az operatív működés kialakítása zajlott. Előre láthatóan május végén már egy működő képes alapról lehet beszélni.
  • Az Alapkezelő létrehozásának előnye a jövőre nézve, hogy újabb alap is könnyen létrehozható, akár más régióban is, melyet a most megalapított alapkezelő kezelni tud, így sokkal rövidebb ideig tarthat a létrehozása.

A magánbefektetők beszállnak a városfejlesztésekbe is

Forrás: http://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/a_maganbefektetok_beszallnak_a_varosfejlesztesekbe_is.248901.html

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Tényleg elveszik a robotok a munkánkat?

Nagyon sokféle példa és mód van arra, hogy technológia hogyan változtatja meg a munkavégzési szokásokat, …