2019. március 23., szombatMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
2019.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 315,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 280,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Várjuk Kósa urat a munkasorokon!

Hirdetés

Várjuk Kósa urat a munkasorokon!

Az országgyűlés akár már a jövő héten elfogadhatja a Munka Törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy mennyit dolgoztathatják a munkáltatók a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük és ezt hogyan számolják el.

A javaslat szerint:

  • a jövőben 250 óra helyett 400 óra túlórát várhatnak el a munkáltatók egy évben, ha ebbe a dolgozók beleegyeznek;
  • ezt egy év helyett elég 3 éven belül kifizetni;
  • a rendes munkaidő pedig a heti 40-ről heti 48 órára növekedne, vagyis gyakorlatilag egy munkanappal hosszabb is lehetne a munkahét.

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai sem tagadják, hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. A szakszervezetek szombatra tüntetést is szerveznek a javaslat ellen.

Hirdetés

De mi a bajuk a szakszervezeteknek a javaslattal, ami az azt benyújtó Kósa Lajos szerint a dolgozók kis részét érintené csak, és a munkavállalók érdekérvényesítését erősíti? És egyáltalán, miért kell annyit túlórázni Magyarországon és mi ezzel a baj, ha rendesen kifizetik ezért a dolgozókat? Erről beszélgettünk Balogh Bélával, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökével. 

Tűrhetetlen túlóra

0:00:00 / 0:35:03

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/12/07/podgazd_tulora_szakszervezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csökkent a magyar agrárexport

Csökkent a magyar agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja pedig nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi …