2020. február 18., keddMa Bernadett napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 334,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 314,00 Ft
2020.02.18. Bernadett Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 334,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 314,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Új világrend közeleg a tőzsdéken

Hirdetés

Új világrend közeleg a tőzsdéken

Az elmúlt hónap igencsak vadul sikerült a Wall Streeten, ahogy a kockázatok miatt aggódó befektetők keményen megrángatták az árfolyamokat. Van azonban egy elemző, aki szerint egyenesen új világrend készülődik a tőzsdéken.

Ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus eszkalálódott, az amerikai állampapírok hozamgörbéje pedig vésztjóslóan megfordult (ami klasszikus recessziós előjel), az amerikai S&P 500 részvényindex régóta nem látott eladási hullámot jelzett augusztusban, és jelenleg nagyjából 7 százalékkal marad el a csúcsától.

Mindez pedig arra utal, hogy egy új világrend közeleg a tőzsdéken – mondta a CNBC-nek Ben Kirby, a Thornburg Investment Management portfólió menedzsere.

Az elmúlt néhány évet a magas hozamok és a relatíve alacsony volatilitás jellemezte. Kirby azonban most úgy látja, hogy a világgazdaság lassulása, a fordított hozamgörbe, valamint a beszerzési menedzserindexek globális gyengülése egyaránt arra utal, hogy a korábbival ellentétes trend közeleg a piacokon. Vagyis alacsonyabb hozamokra és növekvő piaci kilengésekre kell számítani.

Hirdetés

Véget érhet a töretlen felfutás időszakaForrás: AFP/Bryan R. Smith

A hozamgörbe megfordulása azt jelenti, hogy a 2 éves lejáratú amerikai állampapír hozama meghaladta a 10 éves lejáratú kötvény hozamát, ami egy kötvénypiacon a recesszió egyik leghagyományosabb előjele – még akkor is, ha sokak szerint most nem várható az USA gazdaságának összehúzódása.

Kirby kiemelte, amikor eddig előfordult a hozamgörbe megfordulása, az esetek 60 százalékában ütött be recesszió a rákövetkező 12 hónapban. A legnagyobb gondot pedig az jelenti, hogy a világgazdaságban általában is érezhető a gyengélkedés, a nagy jegybankok pedig gyakorlatilag elhasználták az összes élénkítő lehetőségüket. Vagyis innentől a monetáris ösztönzők már sokkal kevésbé lesznek hatékonyak, mint 2008 után voltak – tette hozzá a szakember.

Az amerikai gazdaság azonban most elég erős lehet ahhoz, hogy ne kerüljön a recesszióba a következő évben. Kirby úgy látja, erre mindössze 25 százalék esély van, köszönhetően az erős amerikai munkaerőpiacnak, illetve az alacsony inflációnak. Ha viszont 24 hónapos távlatban számolunk, akkor az esély jelentősen megnő.

Az amerikai gazdaság egyelőre még tartja az erejétForrás: 123rf.com

Az elemző szerint úgy lehet a legjobban felkészülni az esetleges felfordulásra, ha a befektetők az osztalékhozamot fizető részvényeket preferálják. Ezek nagy előnye ugyanis abban áll, hogy kedvező időszakban nagyot lehet nyerni velük, lejtmenet esetén azonban mérsékelt a veszteség. Az osztalékhozamot fizető részvények tehát egy recessziós időszakban is kellő védelmet tudnak biztosítani.

Az egyes vállalatok közül Kirby szerint kiemelkedik a kínai China Mobil és a francia Orange telekommunikációs cég, valamint az amerikai Home Depot. Míg az előbbi kettő 4,3, illetve 5,2 százalékos, addig utóbbi 2,5 százalékos osztalékhozamot fizet.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20190822-tozsde-befektetes-kotveny-hozam-recesszio.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Harmadik oldalról is nekifutnak a gigantikus nyugati vonatügyletnek

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! A …