2019. március 26., keddMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.03.26. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 316,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Új és olcsó biomasszát fejlesztettek ki a svédek

Hirdetés

Új és olcsó biomasszát fejlesztettek ki a svédek

A világ első negatív szén-dioxid üzemanyagát mutatják be a lengyelországi COP24 klímacsúcson – vagyis a svédek által kifejlesztett anyag elvonja a szén-dioxidot a levegőből, így csökkentve a környezetre gyakorolt negatív hatást.

A NextFuel új, energiatakarékos megoldást fejlesztett ki a biomassza technológiából.

A megújuló energiaforrás nemcsak a széndioxidot vonja ki a levegőből, hanem olcsó, nyereséges, és könnyen felhasználható a jelenlegi energetikai infrastruktúrában.

 

Hirdetés

IllusztrációForrás: Manek Attila

Az egyedülálló biomassza elefántfűből készül, ez a fűfajta méteres nagyságúra is képes nőni, akár száz nap alatt, és évente többször is kaszálható, viszont a fából készült biomasszához évtizedekig növekszik az alapanyag.

A fű betakarítása után a NextFuel technológiájának köszönhetően, nagyon kevés energiára van szükség ahhoz, hogy brikettet préseljenek belőle.

Bár a folyamat során szén-dioxid szabadul fel, a fű gyökérzete mintegy 20 százalékkal több káros anyagot köt meg, mint a többi biomassza alapanyag, így képes csökkenteni a károsanyag kibocsátást.

A betakarítás után a füvet a NextFuel szabadalmaztatott reaktorában kezelik, a folyamat mindössze harminc percet vesz igénybe, az eljárás során keletkező hulladékgázokat tárolják, és felhasználják villamos energia előállításához.

Az emberiség történetében először képesek vagyunk egy olcsó és tiszta másolatot készíteni a fosszilis energiahordozókról” – nyilatkozta Stefano Romano, a NextFuel vezérigazgatója a Sustainable Brands-nek, majd hozzátette, hogy a módszernek köszönhetően akár vissza is lehetne fordítani a globális felmelegedést.

Akár méteres nagyságúra is megnőhet az elefántfűForrás: AFP/robertharding/Tim Graham

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az energiabiztonság növelésének kulcsfontosságú kihívása a költségek kérdése. Mivel a világ energiainfrastruktúrájának nagy része a fosszilis tüzelőanyagok égetésén alapul, sok ország vonakodik a megújuló energiaforrásokra való áttéréstől. A NextFuel biomasszája azonban képes felvenni a versenyt a fosszilis energiahordozókkal mind ár, mind felhasználás szempontjából.

A cég jelenleg Ausztriában állít elő biomasszát, de 2019 végéig két nagy projektet is befejeznek Kelet-Afrikában és Dél-Amerikában.

Forrás:
http://www.origo.hu/gazdasag/20181207-uj-es-olcso-biomasszat-fejlesztett-ki-a-sved-nextfuel.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új szervezet alá kerülnek az állami földek

Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá …