2020. február 21., péntekMa Eleonóra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
2020.02.21. Eleonóra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 337,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 318,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Túl sok volt a 300 cég Mészáros Lőrincnek

Hirdetés

Túl sok volt a 300 cég Mészáros Lőrincnek

A tőzsdén több olyan cég is forog, amelyeket korábban elsősorban Mészáros Lőrinc nevével lehetett fémjelezni. Ilyen NER-es cég

Hirdetés

  • a 289 milliárd forint összértékű Opus Global,
  • a 88 milliárd forintos kapitalizációjú 4iG,
  • illetve a 21 milliárd forintot érő Appeninn.

Újabban azt tapasztalni, hogy változnak a cégekben az erőviszonyok. Mészáros Lőrincnek már nem Jászai Gellért, az örökké tranzakciókat, apportokat és tőkeemeléseket szervező tőkepiaci zsonglőr a jobbkeze, hanem elsősorban Vida József, a jó kedélyű bicskei bankár és gazdálkodó, akinek a befolyása a Takarékbank, az Opus Global és a TV2 vonalán napról napra nő.

Új szerepben

Vida megerősödésével azonban sok váratlan következmény látható a legértékesebb csoport, vagyis az Opus életében.

  • a T-Systems megvételére is alkalmatlanná vált a csoport, az mehetett inkább a 4iG portfóliójába.

Mészáros Lőrinc közvetve továbbra is messze a legnagyobb tulajdonos az Opus Globalban, viszont kisebbségi tulajdonos csak a 4iG-ben és az Appeninn-ben, és utóbbi kettőben egyáltalán nem aktív a família. Mészáros Lőrinc mellett a család a tőzsdei cégekben elsősorban Mészáros Beatrixot jelenti, aki korábban egyfajta operatív elnökként kifejezetten exponálta magát az Opus cégeiben, de láthatóan elfogadta Gál Miklós (azaz Vida Józsefék) érkezését. Az új felosztásban, most a csoport tőzsdei cégei a következő vonalat viszik:

  • Opus Global – a menedzsment mögött elsősorban Vida József és Mészáros Lőrincék szava a meghatározó, a profil pedig egy divíziókra osztott holdingstruktúrában vagyonkezelés, értékőrzés.
  • 4iG – Jászai Gellért az egyértelmű első ember. Infokommunikációs térhódítás, MNB-s kötvény-kibocsátás, a szektor felett egyfajta fővállalkozói ernyő kiépítése zajlik.
  • Appeninn – Tiborcz István növekvő befolyásával egyre nemzetközibb iroda, raktár, ipari ingatlan-üzemeltetés a profil. 

Mészáros stabil

A sok változás akár arról is szólhatna, hogy Mészáros Lőrinc és családtagjai visszaszorulnak az izgalmasabb üzletekből, a terjeszkedésből, vagyis csökken a volt felcsúti polgármester súlya, de a csoportban azt tartják, hogy ez nincsen így.

Mészáros Lőrinc helyzete egyáltalán nem olyan törékeny, mint ahogy volt a pályafutása végén Simicska Lajosnak. Mészáros sohasem képzeli azt, hogy ő a főnök, nem alakulhat ki olyan helyzet, mint Simicska idejében, amikor valóban meghatározó dolgok a Radóc utcában dőltek el.

– hallottuk. Természetesen Orbán és Simicska vitájában voltak legendák konkrét szakítási okokról is (Paks 2, Simicska által állítása szerint kritizált antidemokratikus folyamatok, médiavásárlások, túlzott orosz befolyás). 

Mégis talán valószínűbb, hogy egy idő után már feldolgozhatatlan ellentétekhez vezetett a „két dudás egy csárdában” effektus,

vagyis a megosztott politikai és gazdasági főhatalom. Ráadásul ismerőik szerint Simicska Lajos, az egykori idősebb iskolatárs eleve egyfajta tekintélyt jelentett Orbán Viktornak.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc között azonban nincsenek ilyen ellentétek, és Mészáros a tőzsdei cégek átrendezése után továbbra is kap látványos feladatokat, elég, ha a hatalmas belgrádi vasúti üzletre gondolunk, ám mindent mégsem lehetett a nevére tenni.

– fogalmazott egy forrásunk, aki szerint bár Mészárostól távolodik, de a NER-től egyáltalán nem kerül most messzebb a 4iG és az Appeninn.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/08/15/meszaros_lorincnek_kevesebb_a_feladata/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Még drágább az életed: feléledt a magyar infláció

Még drágább az életed: feléledt a magyar infláció

Kerülj képbe hírlevelünkkel, amiben a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánlják az indexesek. Feliratkozom! Idén …