2019. január 20., vasárnapMa Sebestyén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.01.20. Sebestyén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 318,00 Ft | USD: 279,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Trump fizet a farmereknek a kereskedelmi háborúja miatt

Hirdetés

Trump fizet a farmereknek a kereskedelmi háborúja miatt

Elkezdte kifizetni az amerikai kormány azt az összesen 4,7 milliárd dollár, vagyis úgy 1300 milliárd forint értékű kártérítést azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiket veszteség ért a Donald Trump elnök kezdeményezte globális kereskedelmi háború miatt – írja a CNN

Mint ismert, Trump elnök szeretné átírni kicsit a globális kereskedelem szabályait, ehhez pedig úgy látott hozzá, hogy védővámokat vezetett be az EU-ból és Kínából származó termékekre. Cserébe ezek a kereskedelmi partnerek is elkezdtek nagy vámokat kivetni az amerikai árukra, többek között sok mezőgazdasági termékre is. 

A kormány már korábban bejelentette, hogy kártérítést fog fizetni többek között a sertés-  és marhatenyésztőknek valamint a kukorica-, szójabab-, gabona- és gyapottermelőknek. Emellett a kormányzat 1,2 milliárd dollár értékben fel is vásárol disznóhúst, tejtermékeket, pisztáciát és hasonló árukat, amelyek a vámok miatt a termelők nyakán maradnának és közétkeztetési programok keretében fogják felhasználni azokat. 

Hirdetés

Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter szerint a termelőknek juttatott segély időt ad az elnöknek és kormányának, hogy jobb kereskedelmi feltételeket alkudjanak ki az EU-val és Kínával szemben, az amerikai árikra kivetett vámokat pedig igazságtalannak nevezte.

Sok farmer viszont még így is aggódik, hogy veszteség éri majd a megemelkedett vámok miatt. Az amerikai tejtermelők szövetségének számítása szerint például a tagjaiknak félretett segély a veszteségeik 10 százalékát sem fedezné, a kukorica és gabonatermelők pedig emellett attól tartanak, hogy még ha egyszer ki is vezetnék a velük szembeni vámokat, addigra elvesztenék az exportpiacaikat, ezen pedig nem segít az állami kártérítés. 

Közben Kínában is komoly gondokat okoz a kereskedelmi háború: miután Kína 25 százalékos vámot vetett ki az amerikai szójababra, úgy néz ki, hogy szójabab-hiány lesz Kínában, a kínai állattenyésztők pedig nem tudják mivel etetni a csirkéiket és disznóikat. Kína a világ legnagyobb szójabab-felvásárlója, a legnagyobb kereskedelmi partnere pedig pont az Egyesült Államok, tavaly 12 milliárd dollár értékben vásároltak kínaiak szójababot az USA-ból. A kínai felvásárlók most igyekeznek máshonnan, főleg Brazíliából és Argentínából venni szóját, de nem fogják tudni teljesen pótolni a kieső amerikai árut. 

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/09/02/trump_usa_mezogazdasag_kereskedelmi_haboru/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Állami óriásvállalat sem akarja kihasználni az új túlóratörvényt

Bangóné Borbély Ildikó megkeresésére beérkezett az első rabszolgatörvényt elutasító nyilatkozat az egyik legnagyobb állami vállalattól, …