2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Titokzatos drónról savazták szét a fákat

Hirdetés

Titokzatos drónról savazták szét a fákat

A XII. kerület Hegyvidék része a főváros egyik legszebb és nem mellesleg egyik legdrágább környéke. Itt kanyarog a Mártonhegyi út, századfordulós villák, századeleji modernista épületek, társasházak szegélyezik. Nemcsak a közeli Gesztenyés kertben, de fentebb a kertekben is sok az öreg gesztenyefa, de minden egyéb zöld is bőven tarkítja a környéket. Az árnyas budai udvarok mélyén meglepő történet szálai bontakoztak ki az elmúlt hónapokban. Az egyik helyi társasház lakói egyik hajnalban ugyanis arra ébredtek,

Hirdetés

HOGY VALAKI ALAPOSAN MEGSZÓRTA A KERTJÜKET EGY PERMETEZŐ DRÓNRÓL EGY GLIFOZÁT NEVŰ GYOMIRTÓVAL.

A lakók szerint egy különös szomszédháború állhat az ügy hátterében.

Rossz szomszédság 

A társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon. A lakókat a villa új tulajdonosaként bemutatkozó férfi azzal kereste meg, hogy úgy tudja, a társasház kertjében álló gesztenyefákat – mint sok más gesztenyefát az országban – megtámadta az aknázómoly.  Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét – ugyanis egyes vélemények szerint ez megnöveli a fertőzött fák élettartamát –, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

Amennyiben az épület mögötti fák tetejét – természetesen szakemberek közreműködésével, a fák további életciklusának figyelembe vételével – levághatjuk, (a metszés költségeit magunkra vállalva) az alábbi felajánlást tesszük a lakóközösség felé: Felajánlunk a társasház (vagy a lakóközösség) részére 2 000 000 forintot, amit saját belátásuk szerint használhatnak fel.

– írták a közös képviselőnek és a lakóközösségnek címzett levélben.

Ezt a lakók, akik évek óta a saját pénzükkel is rendre beszállnak a beteg fák kezelésébe, elutasították. Lehet első hallásra azt gondolja, ön biztos a pénzt választotta volna a molyette fák helyett, de a helyszínen járva nem tűnik őrültségnek a lakók kitartása.

010 902A3796

Fotó: Ajpek Orsi / Index

A gesztenyék, más fák és bokrok kellemes kis ligetet alkotnak a ház kertjében, nehéz elképzelni, hogy kétmillióból milyen olyan fejlesztést lehetne elvégezni a házon, ami ellensúlyozná a fák megcsonkítását – nem beszélve arról, hogy a zöld környezet jelentősen növeli az ingatlanok értékét.

Elmérgesedett a dolog

A villa felújítása esemény nélkül folytatódott a nyáron, egészen amíg augusztus végén feltűnt az állítólagos drón. A lakók beszámolói alapján a hatrotoros eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra.

Másnap vették észre, hogy valamiféle anyag borítja a növények leveleit, az autók szélvédőjét, de az épületre is jutott belőle.

Az esetről értesítették a Katasztrófavédelmet és a Nébih-ket is, végül a  Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták:

A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott […] Az észlelt tünetek alapján gyomirtószer felhasználása volt valószínűsíthető […]

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a panaszbejelentésben foglaltakat az elvégzett helyszíni ellenőrzés alapján megalapozottnak találta, és a laborvizsgálat alapján a következő szereknél fordult elő a megengedettnél magasabb szermaradék tartalom:

  • AMPA gyomirtó szer 0,96 mg/kg
  • ciprodinil gombaölőszer 0,024 mg/kg
  • glifozát gyomirtó szer 317 mg/kg
  • karbendazim és benomil gombaölőszer 0,096 mg/kg

Tehát 

Mindkét vizsgálat nagy mennyiségű glifozát jelenlétét mutatta ki.

A glifozát […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/10/18/fak_permet_buda_xii._ker_glifozat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csúcson jár a csok az országban

Csúcson jár a csok az országban

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2020 …