2020. július 11., szombatMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Titokban megint létszámstop van kormányhivatalokban

Hirdetés

Titokban megint létszámstop van kormányhivatalokban

Bár nem verte nagy dobra a kormány és semmilyen hivatalos fórumra nem került ki, de november 6-tól újra lészámstop van a közigazgatásban – tudtuk meg több kormányhivatali forrásból. Vagyis hiába van óriási munkaerőhiány a kormányhivatalokban, hiába dolgoznak már így is 10 órákat a hivatalnokok, ügyintézők és hiába van számtalan betöltetlen álláshely, nem lehet új embereket fölvenni a feladatok ellátására. 

Hirdetés

Az Indexnek már a múlt héten is többen jelezték, hogy létszámstopot hirdettek, aminek több jele is volt. Egyrészt eltűntek a kormányhivatal.hu-ról az álláshirdetések (ezek azóta visszakerültek), aztán pedig azt vették észre, hogy nem haladnak a már folyamatban lévő felvételek és hogy az online rendszer, amelyen keresztül az új emberek felvételét lehet intézni, nem fogad be új információt.

Forrásaink szerint először mindenki azt hitte, hogy csak valamilyen informatikai hibáról van szó, aztán rájöttek, hogy valószínűleg megint létszámstop van. Ez be is bizonyosodott, a kormányhivatalok vezetőivel ugyanis közölték, hogy 

egy titkos kormányhatározattal november 6-tól visszavonásig létszámstopot rendelt el a kormány a kormányhivatalokban, minisztériumoknál és más hivataloknál. 

A titkos kormányhatározat létét kérdésünkre Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) elnöke is megerősítette. 

Nem ez az első alakalmom, hogy a közalkalmazottak utólag tudják meg, hogy bevezetett vagy éppen feloldott egy létszámstopot a kormány. Idén ez már a harmadik kormányzati létszámstop, az elsőt áprilisban oldották fel, aztán augusztustól októberig volt még egy, amelyről szintén nem nagyon tájékoztatták a dolgozókat és az állampolgárokat, csak ha már elkerülhetetlen volt.

Nincs is, de azért van

Kérdeztük Budapest Főváros Kormányhivatalát és a kormányhivatalokért felelős Miniszterelnökséget is, hogy akkor most van-e vagy nincs létszámstop, és ha van, mi indokolja azt. Mindkét helyről érkezett reakció, ugyan egyik kérdésünkre sem kaptunk választ. Mindkét válaszlevélben ugyanaz az egy mondat szerepel: 

Létszámstop esetén egyedi felmentésekre van lehetőség, ez Budapest Főváros Kormányhivatalában és a Pest Megyei Kormányhivatal esetében automatikus.

Vagyis, ugyan nem ismerték el, hogy van létszámstop, még ha lenne is létszámstop, ha igazán nagy baj van, akkor még ezalatt is lehetne fölvenni embert, úgyhogy nincs miért aggódni. Csakhogy a hivatali forrásaink szerint a helyzet nem ennyire rózsás, és mindez a kommunikáció inkább csak arra szolgál, hogy ne lehessen kerek-perec kimondani, hogy létszámstop van. 

Az egyedi felmentésekre a kormányhivatalok főigazgatója vagy a kormánymegbízott tehet előterjesztést, viszont minden egyes esetben a Miniszterelnökség kabinetvezetője dönt. Vagyis ha mondjuk a 22. kerületi kormányablakban már csak egy ügyintéző van, és a sarokig áll a sor, akkor arról, hogy oda föl lehet-e venni még egy embert, arról a miniszterelnökségen dönt valaki, ahogy az összes többi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/allas/2019/11/14/kormanyhivatal_letszamstop/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megfeleltek az UV-szűrés előírásainak a vizsgált napszemüvegek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tíz felnőtt és tíz gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta. …