2018. augusztus 20., hétfőMa István napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 284,00 Ft
2018.08.20. István Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 283,00 Ft | CHF: 284,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sziget okosban: hogyan spórolhatunk a fesztiválon?

Sziget okosban: hogyan spórolhatunk a fesztiválon?

Két adag is kijön belőle – mondja büszkén és feltűnő magyar akcentussal egy fiú, aki a Sziget északi részén felhúzott Aldi sátorból lép ki, a kezében egy tálca bepácolt csirkecombbal. Az olcsóság ára az idő – igaz, abból itt van dögivel koncertek és a látszólag céltalan bandukolás között.

© Máté Péter

Ha valaki jó tíz perc sétával eljutott a Nagyszínpad környékéről ide, utána még számoljon egy negyedórás sorban állással is, mielőtt bejut a boltba, aztán még egy kis idővel a grillpultnál, ahol megsütik a húst – csakis azt, amit ott vásároltak.

Hirdetés

© Máté Péter

Cserébe körettel akár egy ezresért is megvan egy meleg főétel – vagy, ahogy a fesztiválozótól hallottuk, mindjárt kettő. Nem véletlen, hogy az Aldinál nagyüzem van ilyenkor a grillpultnál: tavaly közel 20 ezer adatg ételt készítettek a szakácsok.

© Máté Péter

A sort az üzletlánc adatai szerint minden nyolcadik látogató állta végig. Igaz, ennek az időtartama semmiség ahhoz a zarándokúthoz képest, amelyet a Szigeten lakók jó része évről évre megtesz a közeli hipermarkethez. Az Auchan parkolója már nem hivatalos fesztiválhelyszínné avanzsált, ahol idén medencét is felépítettek – persze az is lehet, hogy a vízipisztolypárbajnál a fiatalokat jobban vonzza a grillcsirke. Az itteni üzlet fókuszpontja szintén a grillpult, az Auchan tavaly 5800 grillcsirke-részt és 1500 szelet rántott sajtot adott el a fesztivál idején.

Az Auchan esetében persze nem sak a távolság a probléma, hanem a Sziget házirendje is korlátot szab a nagybevásárlásnak. Ez például tiltja nagy mennyiségű ital és akár minimális mennyiségű szeszes ital bevitelét. A biztonsági őrök pedig komolyan is veszik a tiltást, amely alapján a látogatók egy darab, legfeljebb 2,5 literes PET palackban vihetnek be vizet vagy üdítőt.

© Máté Péter

Hőségriadó idején kicsit enyhébb a szabályozás, ilyenkor „(ásvány)vizet a személyes szükségletek kielégítéséhez ésszerűen szükséges mennyiségben lehet bevinni”. Találkoztunk azért olyan fesztiválozóval, akitől a túlbuzgó őrök még a vizet is elvették hőségriadó idején – a házirendben meg is találtuk, miért: mert műanyag kannát csak üresen tud bevinni. De hogy jót is mondjuk: amikor pénteken kora délután léptünk be a fesztiválra, önkéntesek pohárban osztogattak vizet – kár, hogy még a bejárat előtt. A hőségriadó és a tíz méter magasan terjengő por miatt ugyanis gyakorlatilag a testünk elleni merénylet, ha megfosztjuk az italtól.

Az ételeknél enyhébb a tiltás, itt csak arra kell ügyelni, hogy az őrök ne ítéljék „kereskedelmi mennyiségnek” a bevinni kívánt rántott sajtot. Mondjuk egy fél disznóval más miatt nem érdemes próbálkozni: a házirend egy másik pontja a főzést és a tűzrakást tiltja meg, így legfeljebb a sátor alatt tudnánk puhítani, de ezt nem nagyon ajánljuk.

Persze ha valakit nem zavar, hogy egy hétig felvágotton és péksüteményen éldegél, tényleg megéri a boltokat járni – akár a Szigeten, akár máshol a városban. Sőt, aki csak egy estére látogat, az is nyugodtan vigyen szendvicset, ha a 20-24 ezer forintos jegy kiperkálása után már nem akar költeni ételre. Találkoztunk valakivel, aki pár kürtős kalácsot pakolt be az esőkabát mellé a táskájába, és nem volt probléma vele – a sör és az esernyő már fennakadt volna az inkalos rostán.

Az alkoholt ugyanis nem lehet sehogy okosban megúszni – leszámítva persze azokat a városi legendákat, amelyek a fesztivál előtt a földbe ásott vodkásüvegekről szólnak. Becsempészni is kisebb művészet, azzal meg tényleg nem érdemes próbálkozni, hogy víznek álcázzuk az átlátszó töményt – meglötykölik a palackot.

Kifizetne ennyit egy koktélért? Brutális árak vannak a Szigeten

A kis vodka-szóda 1750 forint, nagyfröccsöt is majdnem 1000 forintért kapni.

A Sziget területén az Aldi sem árulhat alkoholt, sőt, ami ennél is furcsább, a büfékben is kapható italokra is a boltban is szigetes árcédula került. Így egy menő, és olcsónak semmiképpen nem nevezhető smoothie épp annyiba – 430 forintba – kerül, mint egy félliteres ásványvíz (nagyobb kiszerelést sem tart a pop-up bolt), egy kólát pedig majdnem kétszer annyiért vehetünk, mint egy ivójoghurtot. Így megesett az, amit korábban nehezen tudtunk volna elképzelni: a tikkasztó hőséget a tejitallal igyekeztünk enyhíteni, sikerrel és 270 forintért.

De nézzük, mennyit spórolhatunk?

  • Gyorsfagyasztott alapanyagból sütött, az öregedés szembetűnő jeleit mutató töltött péksüteményeket a büfésoron egy ezresért is találtunk, ugyanezeket a boltokban – vagy az óbudai pékségekben – 2-300 forintért tudjuk megvásárolni.

    © Máté Péter

  • Ha ragaszkodunk a pizzához – nem reprezentatív sorállás-felmérésünk alapján szép számmal vannak ilyenek – egy szeletet 800 forintért vagy (legalább) 3 euróért tudunk megvásárolni, egy egész pizza pedig 3000-nél drágábban is kapható.

    © Máté Péter

    Üdítő kivétel a Digó, ahol 2000 forinttól kaphatunk a valódi nápolyi pizzára erősen emlékeztető ételt, igaz, ez inkább ínyenceknek okoz majd örömet, kiéhezett kutyagolóknak már kevésbé. Ha pedig a gluténmentes verziót próbálnánk ki, 4-6 euróért tehetjük szeletenként.

  • A lángosnál a 800 forintos irányárat lőtték be maguknak a készítők, ám ennél is kiábrándítóbb, hogy a lepények jó előre elkészültek, és egyre szárazabb állapotban várják a nap végét.

    © Máté Péter

    Egy helyet találtunk, ahol csak 500 forint volt az alap lángos – itt azért a sajtért 500 forintot, a tejfölért pedig 300-at kértek. Nem, nem egy pohárral tesznek rá.

  • Aki Budapest legnépszerűbb bulikajáját, a gíroszt vagy dönert próbálná ki, annak a főváros kismillió gíroszosát vagy döneresét ajánljuk. A Szigeten ugyanis 1500-1900 forint között találtunk abból szendvicsből (köret nélkül), amelyik Pest kevésbé puccos felén harmadennyibe kerül.
  • Korábbi túlárazott kedvencünk, a zsíros kenyér eltűnt, így annak áráról sajnos nem tudunk beszámolni, pedig szívesen tiltakoztunk volna mondjuk egy 990 forintos deszka miatt – vigasztalódni a sült krumplival tudunk, amiért általában pont ennyit kérnek.

És még egy jó tanács ingyen a hvg.hu-tól: óvakodjunk azoktól a helyektől, ahol nincs kiírva az ár, netán diszkréten az italos hűtő mögé rejtették el az árlistát.

© Máté Péter

 Attól még az az adag tészta és az a gigantikus buciban megbújó lapos hús, amelyet hamburgerként árulnak, 2200 forintba fog kerülni.

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20180810_Sziget_okosban_hogyan_sporolhatunk_a_fesztivalon#rss

Lehet, hogy érdekel...

A tengerben él, és iható tejet ad, mi az?

Peter van Wingerden holland mérnök újragondolta a tengeri tehén fogalmát. A mérnök 2012-ben a Beladon …