2019. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 292,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szerencsés fideszes politikusok a paksi terjeszkedés körül

Hirdetés

Szerencsés fideszes politikusok a paksi terjeszkedés körül

A paksi atomerőmű beruházása miatt az év elején terjeszkedni kezdett a paksi ipari park, az utóbbi hónapokban több mint 4,3 milliárd forintot költött el új területek felvásárlására. Ezek egy részét olyan fideszes politikusoktól vásárolták meg, akik nem sokkal azelőtt jutottak hozzá a területekhez – írja a 24.hu.

1,9 milliárdért megszereztek például egy 15,5 hektáros szántóföldet Paks határában olyan átlagáron, amit közművesített ipari területekért szokás fizetni. Az igazán érdekes ügylet azonban egy 40 kilométerrel arrébb lévő, szekszárdi romos húsüzemmel kapcsolatos. Az ingatlanért az ipari park (hivatalos nevén: PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.) 1,8 milliárd forintot fizetett.

A húsüzem nem sokkal a felvásárlás előtt került az eladó tulajdonába, sőt, a céget is csak nem sokkal azelőtt hozták létre. A 24.hu értesülése szerint a Cseppkő Faktor Zrt.- tulajdonosi céghálójában ott van a szekszárdi választási bizottság fideszes elnöke, Póla Zoltán és felesége, valamint a trafikbotrány egykori főszereplője, Fajszi Lajos, a Fidesz korábbi önkormányzati képviselője, de a Tolna megyei közgyűlés fideszes alelnöke is, Kapitány Zsolt.

A lap megkeresésére Kapitány Zsolt azt mondta, eredetileg zöldség nagykereskedést akartak a területen nyitni, de aztán másképp alakult a dolog.

Hirdetés

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hűtlen kezelés gyanújával tesz feljelentést a szekszárdi egykori húsüzem adásvétele miatt, amellyel szerinte milliárdos kár érte az államot, illetve az állami tulajdonú paksi ipari parkot, és ugyanekkora hasznot vághattak zsebre szekszárdi fideszes politikusok.

A képviselő közleményében kifejtette: a 1990-es évek végén privatizált Tolna-Hús üresen álló szekszárdi üzemére másfél milliárdos jelzáloga volt bejegyezve az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), még a kapuvári húsüzem működési támogatásának fedezeteként, amit a vállalat nem volt képes törleszteni. A fizetésképtelen tulajdonos, az M-Ingatlan Amida Kft. felszámolás alá került, de az 1,6 milliárdos kikiáltási áron nem kellett senkinek a könyv szerint 250-260 milliót érő ingatlan. Árverésen kívül viszont, 2017 augusztusában új tulajdonosa lett az üzemnek: a Cseppkő Faktor Zrt. A mérlegadatokból arra lehet következtetni, hogy a cég kevesebb, mint 400 millió forintért szerezte meg az ingatlant. Az MFB követelése soha nem térült meg – a jelzálogot nem sokkal később törölték is a tulajdoni lapról -, tehát az állami bankot egyértelmű kár érte – írja a közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/12/06/szerencses_fideszes_politikusok_a_paksi_terjeszkedes_korul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Régen jelentett ilyen rossz számokat a népszerű fapados légitársaság

A Ryanair nyeresége közel harmadával 1 milliárd euróra (326,4 milliárd forint) csökkent az elmúlt egy …