2018. november 13., keddMa Szilvia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 284,00 Ft
2018.11.13. Szilvia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 322,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 284,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Szélerőmű épülhet Csernobilban

Hirdetés

Szélerőmű épülhet Csernobilban

Az ukrán kormány szerdai ülésén engedélyezte az első szélerőmű megépítését a csernobili zónában – írja az MTI.

A kabinet határozatában 7 hektárnyi helyet jelölt ki szélerőmű-generátoroknak és egyéb létesítményeknek Kijev megye ivankivi járásában, abban a közigazgatási egységben, amelyhez Csernobil is tartozik. A határozatot Osztap Szemerak környezetvédelmi miniszter hozta nyilvánosságra, aki kiemelte: amellett, hogy a szélerőművek nem szennyezik a környezetet, a személyzetnek sem kell folyamatosan a létesítmények körül tartózkodnia, így a nukleáris katasztrófa sújtotta zóna azon részeiben is működhetnek, ahol még mindig magas a radioaktív sugárzás.

Az ukrán kormány tavaly több határozatot is hozott annak érdekében, hogy megkönnyítse a csernobili övezet gazdasági célú kihasználását, különösképpen azért, mert jelentős a hazai és külföldi befektetők érdeklődése elsősorban a megújuló energiaforrások kiaknázását célzó projektek iránt. A hazaiak mellett jelentkeztek vállalatok Dániából, az Egyesült Államokból, Kínából, Németországból, Franciaországból, Japánból és Fehéroroszországból. A tárca közlése szerint az elmúlt két évben több mint hatvan kérelmet nyújtottak be földterület kijelölésére a csernobili zónában olyan befektetők, akik megújuló energetikai projektekben gondolkodnak a területen.

Hirdetés

A sugárszennyezett tiltott zónát ugyanis alig lehet valamire használni, de úgy tűnik, a nap- és szélerőművek pont kivételt jelentenek. Az ösztönzéshez hozzátartozik, hogy a termelt áramot Ukrajna az európai átlagnál jóval magasabban fogja megvásárolni.

Idén október elején már át is adtak egy naperőművet  Csernobil területén, amely várhatóan 2000 háztartás energiaellátását fedezi majd. Az első naperőmű a tiltott zónában, mindössze száz méterre a fémkupolával lefedett, sérült csernobili atomreaktortól épült meg.

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2018/11/08/szeleromu_epulhet_csernobilban_2/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Piszkos kifőzdét leplezett le a Nébih a XI. kerületben

Piszkos kifőzdét leplezett le a Nébih a XI. kerületben

Számos higiéniai hiányosságot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házhozszállítást is végző, Budapest XI. …