2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Sok milliárd forintnyi közpénzből csinálnak turistamágnest a Fertő tóból

Hirdetés

Sok milliárd forintnyi közpénzből csinálnak turistamágnest a Fertő tóból

Június, döglesztő meleg, a Fertő tó teljesen kihalt Fertőrákosnál. A büfék zárva, a part nagy részét drótkerítés zárja el a látogatók elől. Sokan mondjuk nem tévednek erre, lévén már a helyi buszjáratot is törölték az itt folyó gigaberuházás elkészültéig, csak a sétahajós dokkokon van némi mozgás.

A grandiózus fejlesztés, ami a tó partján zajlik, bekerülési érték alapján az elmúlt évek legjelentősebb turisztikai beruházása, a projekt teljes költsége a vonatkozó kormányhatározat alapján elérheti a 23,6 milliárd forintot. A tervek szerint a fertőrákosi partszakaszon új rekreációs park, strand, vízi játszótér, szálloda, parkoló, ökoturisztikai központ, kemping, étterem, és kikötő épül, méghozzá állami pénzből: a fedezetet a Sopronnak a Modern Városok Program keretében még 2015-ben kiutalt 325 milliárd forint biztosítja.

A fejlesztési terület alaprajza. A strand, a kikötő, a kemping és a sportpályák területe jól láthatóan elkülönül egymástól.

A fejlesztési terület alaprajza. A strand, a kikötő, a kemping és a sportpályák területe jól láthatóan elkülönül egymástól.

Hirdetés

Fotó: KÖZTI Zrt

A tarolásig már eljutottak

A munkálatok már év elején megkezdődtek, igaz, ebből nem sok mindent észlel, aki nem ismerős a környéken, ugyanis a tereprendezés több hónap alatt csak a partmenti fák és a nádas egy részének letarolásáig jutott az ügy, ott jártunkkor (hétköznap napközben) sem dolgozott a területen egy ember sem, még munkaeszközöket vagy kotróhajókat sem lehetett látni.

Az Indexet a tavat rendszeresen használó források arról tájékoztatták, hogy a projekt hetekkel ezelőtt “megállt”, de amikor megkerestük a fejlesztésért felelős Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t (SFTFN), azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a munkálatok “a terveknek megfelelően, a szükséges hatósági engedélyek birtokában, rendben zajlanak”, és hogy jelenleg “előkészítő munkák folynak a területen”.

A cég a múlt hétre egy bejárást is szervezett, amelyen a Kisalföld beszámolója szerint az hangzott el, hogy elkezdődött a medertisztítás és a mederfenék feltérképezése, amelyet a Fertő Tavi Speciális Kutató- és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület végez három szonárral felszerelt hajóval. A folyamat a tervek szerint június végén zárul, utána egy 3D-s térkép készül a Fertőrákosi-öböl érintett területéről.

Ugyanakkor érdekes, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett tájékoztatókból az olvasható ki, hogy még nincs is meg, ki végezné az érdemi tereprendezési munkát a területen. Az előkészítési fázist több ütemre bontották, és az első kettőre már kiírták a közbeszerzést, ami a második ütem esetében eredményes lett. Ez a munka alapvetően a nádasirtást és a fakivágást foglalta magában, a nyertes nyílt eljárásban a TVG-INVEST Ingatlanbefektetési, Építési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lett, akik 117,4 millió forintért vállalták a munkát.


A munkálatok már az év elején megkezdődtek a Fertő tónál.


10

Galéria: Fertő tó állapotokFotó: Pavel Bogolepov / Index

A helyszíni tapasztalatok alapján azt már le is zavarták, bár a nádas azóta jókora területen visszanőtt vagy fél méteres magasságig.

Az első ütemnek nevezett (valójában eszerint időben a második után következő) fázis – épületek bontása, kotrás, tereprendezés – viszont még nem kezdődhetett el, a 3,3 milliárd forintos keretösszegű munkáról szóló ajánlattételi eljárást ugyanis februárban visszavonták “egyéb okra” hivatkozva. Azóta nem jelent meg új kiírás, és amikor ezzel kapcsolatban érdeklődtünk az SFTFN-nél, csak annyit mondtak: “a vízépítési és közműépítési közbeszerzési eljárás kiírása az ütemtervnek megfelelően folyamatban van”. Így nem kerültünk közelebb ahhoz, valójában van-e valami gond és ha igen, mi lehet az, mindenesetre a közbeszerzések állásából és az egymástól független helyi beszámolókból (például abból, hogy a korábban elküldött horgászokat és a hajózási cégeket utólag visszaengedték) az rajzolódik ki, hogy nem halad túl tempósan a munka, amelyet 2021 végéig be kellene fejezni. 

A part tehát jelenleg korlátozottan használható, a helyben érintettek – beleértve Fertőrákos vezetését, az itt vállalkozókat vagy sportolókat – pedig nem tudják, mi a helyzet, meddig marad a jelenlegi állapot. De mi ez az óriásberuházás, ami teljesen át fogja alakítani a tó magyar oldalának ma ismert arcát, és mi szükség van rá?

Természetközeli pusztulatból ipari turistamágnes

A fertőrákosi partszakaszon semmi nem mutatja, hogy 2019-ben járunk, az elmúlt 30 évben leginkább az enyészet hagyott nyomot a területen. Sokak szerint a romantikáját is ez adja, de azért a többség egyetért abban, hogy némi modernizálás nem ártana tópartnak.

Így volt ezzel a soproni önkormányzat képviselőtestülete is, amikor 2017-ben elfogadta a Fertői Vízitelep fejlesztését lehetővé tevő Szabályozási Tervet és Helyi Építési Szabályzatot. Ezt még a testület ellenzéki tagjai is támogatták, a szabályzat 2018. októberi módosítását viszont már a fideszes többség szavazataival vitték át. 


A módosított terv a beépíthetőséget csak 10 százalékkal növeli az üdülőházas területen, de lehetővé teszi, hogy egy egybefüggő, nagy épületet húzzanak fel, szemben a mostani, elszórt cölöpházakkal.


A helyszíni tapasztalatok alapján azt már le is zavarták, bár a nádas azóta jókora területen már visszanőtt vagy fél méteres magasságig.


A helyben vállalkozó hajósok idei szezonját kinyírták, a büféseknek örökre menniük kellett


10

Galéria: Fertő tó beruházásGaléria: Fertő tó állapotok(Fotó: Pavel Bogolepov / Index)

Ez többek között arról szólt, hogy a Natura 2000-es védettségű részen eredetileg beépítésre nem szánt zöldterületet minősítettek át beépíthető területté, megnövelték az építhető szálloda magasságát 10-ről 11,5 méterre, a beépítésre nem szánt ökopark területén lehetővé tették állatkert kialakítását és azt is, hogy a cölöpökre felépítendő szálláshelyek mentén parkoló épülhessen. A módosított terv a beépíthetőséget csak 10 százalékkal növeli az üdülőházas területen, de

lehetővé teszi, hogy egy egybefüggő, nagy épületet húzzanak fel, szemben a mostani, elszórt cölöpházakkal.

Ingó vagy ingatlan cölöpházak

Ahogy a Hvg.hu a fejlesztésről szóló cikksorozatában beszámolt róla, a cölöpházak ügye önmagában kisebb felzúdulást és jogi hercehurcát okozott, mert a tulajdonosok úgy érezték, a projekt kedvéért egy törvény nyakatekert értelmezésével átgázolnak rajtuk.

Ezek a jellegzetes, nádtetős építmények 1966 óta állnak a vízen, hozzátartoznak a Fertő-part mai arculatához. Anno állami nagyvállalatok üdülőiként szolgáltak, ma is van köztük, ami a partot ma még üzemeltető Vízműveké, a Postáé, vagy a helyi nemzeti parké, de nagyobb részük már magánkézben van. A házak közül 2 évvel ezelőtt több mint tíz leégett, amikor az egyik felújítása során egy kipattanó szikra lángra lobbantotta a nádtetőt, az erős szél pedig szétterjesztette a tüzet.

A háztulajdonosok közül beszéltünk olyannal, aki 30 millió forintért felvásárolta egy leégett ház helyét azzal a szándékkal, hogy újra felhúzzon rá egy épületet, erre azonban már nem lesz lehetősége: a soproni képviselőtestület által megszavazott tervmódosítás értelmében a házak nem építhetők újjá.

Mindezért egyelőre úgy tűnik, hogy kárpótlás sem jár annak, aki ebbe fektetett

(mint például olyan esetekben, amikor az állam egy építkezés miatt valakinek a telkét sajátítja ki), mivel egy háztulajdonos és az adóhatóság közötti korábbi per kapcsán jogerős Kúria-ítélet van arra vonatkozóan, hogy a házak illetve házhelyek nem minősülnek ingatlannak – legalábbis ebben az értelemben.

A tulajdonosok azt mondják, más szempontból az állam igenis ingatlanként kezeli a cölöpházakat, például építési engedélyt kell kérni rájuk, véleményezi őket az összes szakhatóság és ingatlanadót is kell fizetni utánuk az önkormányzatnak.

<a href="//galeria.index.hu/belfold/2019/06/15/ferto_to_allapotok/" class="image-link" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/gazdasag/2019/06/18/ferto_to_turisztikai_beruhazas_ner_szalloda_epitkezes_csuszik_horgasz_vitorlas_kornyezetvedelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felpörgött szeptemberben a svájci luxusórák iránt vásárlókedv

A független újságírás azt jelenti, hogy szabad világban élünk. Támogass te is! Szeptemberben jelentősen megnövekedett …