2020. szeptember 24., csütörtökMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Gazdaság / Rekordra futott az aranytermelés a világ egyik legszegényebb országában

Rekordra futott az aranytermelés a világ egyik legszegényebb országában

Az ipari aranytermelés rekordjáról jelentett 2019-re Mali, írja a Mining.com. Az ország kormánya idénre még nagyobb kitermelt mennyiséget vár.

Mali ipari aranykitermelése 7 százalékot nőtt tavaly és új rekordot, 65,1 tonnát ért el, a most nyilvánosságra hozott minisztériumi statisztikák szerint. A szaktárca egyik tisztségviselője elmondta, a növekedéshez nagymértékben járult hozzá az, hogy az ausztráliai Resolute Mining nevű vállalat egyik érdekeltségben tavaly elindította a kitermelést.

A nyugat-afrikai ország teljes aranykitermelése tavaly elérhette a 71,1 tonnát, mivel a kisipari, kézműves aranybányászok minden évben közel 6 tonnát termelnek ki az értékes ércből, mondták a minisztériumnál. Azt is hozzátették, 2020-ra további növekedést várnak az ipari kitermelésben, de további részleteket erről nem közölt a minisztérium.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Zinyange Auntony

Az arany Mali legfontosabb exportáruja, 2018-ban a 2 milliárd dollár értékű kivitel 64 százalékát az arany adta, amivel messze megelőz minden más exportárut, például a második helyen álló gyapotot.

Mali a világ egyik legszegényebb országa, ahol sokáig meglehetősen bizonytalan jogszabályi környezetben működtek a nagyvállalatok valamint az a mintegy 200 ezer munkavállaló, akik a kisipari, általában kézi eszközökkel folytatott aranykitermelésben vesznek részt. Ahogy egy tanulmány bemutatja, 2016-ban például Mali aranyexportjának értékéből mindössze 24 százalék került csak a kormányzathoz, hogy az állam bevételeit növelje. Ezért az ország új bányaügyi szabályokat vezetett be 2019-ben, melyek célja, hogy növeljék az állam aranyból származó bevételét és egyszerűsítsék az adózási valamint a kitermelési jogdíjak szabályozását. Ugyanakkor az első értékelések szerint, a kisipari bányászat problémáit ezek az új szabályok sem oldják meg maradéktalanul, miközben az országban felbukkant szélsőséges iszlamisták egyes térségekben rátelepülnek a kisipari bányászatban dolgozókra és azok munkájára. A Száhel övezet több országát fenyegető jelenségről az Origo ebben a cikkében írt részletesebben.

Forrás:
https://www.origo.hu/gazdasag/20200116-rekordon-ipari-aranytermeles-vilag-egyik-legszegenyebb-orszagaban.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Olcsóbbá válik a vasúti közlekedés a Dunántúlon

Olcsóbbá válik a vasúti közlekedés a Dunántúlon

Megújított őszi menetrend lép életbe több dunántúli vasúti vonalon szeptember 28-án, és olcsóbbak lesznek a …